Over griep, drinkwater, de maan en verse lucht

Ik vind het erg leuk dat zoveel mensen mijn blog lezen. En dat tussen de reacties ook veel vragen staan. Helaas kan ik niet alle vragen nu beantwoorden, daarvoor is mijn planning hier aan boord gewoon te druk. Maar af en toe zal ik proberen wat antwoorden te geven. Hierbij de eerste vijf. Vragenstellers, bedankt!

Ik heb het dagelijks in de rug. Als je zweeft, voel je die pijn dan niet?
(Willy Huizing)
Ik weet niet of deze specifieke pijn minder zou zijn in de ruimte. Wat ik wel weet is dat astronauten gewoon rugpijn kunnen krijgen, net als mensen op aarde. Ik heb er zelf last van gehad toen ik een zware oefening deed op ons fitnessapparaat ARED. Waarschijnlijk was mijn houding niet helemaal goed en toen schoot het erin. In gewichtloze omstandigheden worden je tussenwervelschijven langer. Sommige astronauten rapporteren dat ze daardoor juist rugpijn krijgen, in plaats van dat het meer ontspannen aanvoelt. Wat dan helpt is met opgetrokken knieën slapen. Daarvoor hebben we speciale banden aan boord die je vast kunt maken.

Wat kun je zien van de maan vanuit het ISS? En zie je de maan ook op aarde schijnen?
(Klaas Edens)

Dat is een van de mooiste dingen die we zien vanuit het ISS: de reflectie van de maan op het water. De maan schijnt soms ook heel mooi op het ISS. De maan zelf kunnen we niet altijd zien omdat onze ramen naar beneden en opzij gericht zijn. Als hij opkomt en ondergaat wel. Het is mooi om hem door de dampkring te zien. Het is lastig om goede foto’s te maken van de maan tegelijk met sterren en de aarde bij nacht , omdat hij zo helder is.

Als jullie allemaal gezond naar boven gaan, kunnen jullie daar dan ook niet verkouden worden of griep krijgen?
(Annemarie)
De kans dat we hier een virus oplopen is erg klein. Astronauten zijn fitte mensen met een goed afweersysteem. Dat helpt al een stuk. Verder proberen we voor de vlucht zo weinig mogelijk fysiek contact te hebben met mensen, zoals handen schudden. Astronauten gaan zelfs in quarantaine. Natuurlijk kan het toch alsnog gebeuren dat je een virus meeneemt de ruimte in. Of het kan naar boven komen als iemand die verkouden is een vrachtschip inpakt. Kortom: we doen er veel aan om het te voorkomen, maar helemaal waterdicht is het systeem niet. Gelukkig voelen wij ons in deze missie tot nu toe helemaal gezond.

Smaakt drinkwater net zo lekker in ISS als op aarde of heeft het een andere smaak?
(Jeroen en Juf van Keulen)

Water smaakt hetzelfde. Er zit geen bijsmaak aan, hooguit misschien een beetje van het rietje waardoor je het water drinkt. Maar het is niet zo dat je denkt: nu zit ik gerecyclede urine te drinken… Het water aan boord is niet lekker koel, zoals op de aarde. Dus naar een glas fris water met ijsklontjes kijk ik wel uit. (Jeroen, succes met de bijles!)

Hoe werkt het luchtsysteem in het ISS?
(Hans Everhard)
Dat is een lang verhaal. Hier aan boord hebben we lucht, net als op aarde. De zuurstof in die lucht gebruiken we om te ademen. Zo komt er meer CO2 in de modules. Die wordt gefilterd door zogenoemde ‘scrubbers’, anders krijgen we het benauwd. De CO2 kan in de ruimte worden losgelaten, of opnieuw worden gebruikt. Bijvoorbeeld om water te maken. Zuurstof wordt gebracht met vrachtschepen, zoals het ATV en de Progress. En we hebben aan boord een reservesysteem dat zuurstof kan maken met behulp van een chemische reactie. Dit systeem werd bijvoorbeeld gebruikt als de Shuttle naar het ISS kwam met een grote bemanning, of in geval van nood. De derde manier om zuurstof te aan boord te krijgen is het zelf maken vanuit water. Dat kan door met elektriciteit water te splitsen in zuurstof en waterstof. De waterstof wordt het heelal ingestuurd, of net als de CO2 hergebruikt. De zuurstof wordt in het ISS gepompt.

Naast lucht moeten we ook ventilatie hebben. Omdat alles hier zweeft, heb je geen convectie, zoals op aarde. Convectie is dat warme lucht automatisch naar boven stroomt en koude lucht naar beneden. Die stroom moeten wij kunstmatig op gang brengen. Ten eerste om de apparatuur (en onszelf) te koelen. Maar ook om ‘pockets’ van CO2 te voorkomen. Als er op een bepaalde plek teveel CO2 in de lucht zit en te weinig zuurstof, dan kun je daar als astronaut last van krijgen. In mijn slaapcabine staat de ventilatie daarom ook altijd aan. Ook als ik slaap.

 

Dit bericht is geplaatst in logboek met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

47 Responses to Over griep, drinkwater, de maan en verse lucht

 1. Youri Listelle schreef:

  Hey die Andre! Ik heb een vraag wat gebeurd er als het ISS geraakt word door klein stuk ruimtepuin of een kleine meteoriet? Worden bepaalde capsules meteen afgesloten?

  Mvg Youri Listelle

 2. Hans Ermers schreef:

  Hallo Andre,
  mocht je dit lezen:
  Ik zou graag willen weten op welke manier het ISS koerscorrecties (hoogte) uitvoert (ik las dat het station elke dag zo’n 100 meter ‘daalt’) Zoals elk voorwerp dat in beweging moet worden gebracht vanuit een bestaande toestand, zal er ook bij het ISS sprake zijn van massa-traagheid. Zijn er daarom bijvoorbeeld gesynchroniseerde stuurmechanismen rondom het station aanwezig die zodanig werken dat de verbindingen tussen de verschillende modules niet beginnen te ‘kraken’ als het geheel van richting wordt veranderd?

  Grtz,
  Hans Ermers

 3. Super interessant, jullie leven zoals dat op aarde heet ecologisch verantwoord, o.a, zoveel mogelijk hergebruiken. Misschien vinden jullie nog meer energiezuinige dingen uit, voor hier op aarde. Een goedkoper leven, alles in eigen hand, als dat zou kunnen.
  Nu veel succes daar boven, ik geniet van je blog, en nieuws

  • Bart Schroeven schreef:

   @Steventje: Om praktische en economische redenen wordt er veel hergebruikt en zo min mogelijk verspild, dat is waar. Maar ecologisch verantwoord leven zou ik het nou ook weer niet noemen. Zo wordt al het afval (inclusief de vuile was) gewoon in een van de bevoorradingscapsules gepropt waarna de hele boel wordt losgekoppeld om grotendeels in de dampkring te verbranden. Ruimtevaart, hoe interessant en nuttig ook, is nu eenmaal geen erg milieuvriendelijke activiteit.
   @André: Bedankt voor de interessante posts en vele foto’s!

 4. peerhonderd schreef:

  Dank voor de uitleg in het blog over luchtige en andere zaken. Zelf vroeg ik me ook af hoe het met verkoudheid of griep in de ruimte zou gaan. Gelukkig hebben jullie daar geen last van.

 5. Kevin schreef:

  Is het water niet koud?

  Dat snap ik niet, ik dacht dat het in deep space toch wel vrij koel was?

  • Jasper Siegmund schreef:

   Dat verbaasde mij ook ja. Zeker omdat André al eerder heeft verteld over een – weliswaar kleine – koelkast, dus koelen is in ieder geval niet onmogelijk. Overigens denk ik niet dat het heel handig is om het waterleidinkje even “langs buiten” te laten lopen om het koud te maken, want dan zit je met een redelijk bevroren leiding.

 6. Karin schreef:

  Leuk om de antwoorden te lezen. Ik ben wel nieuwsgierig naar wat er zou gebeuren als aan boord iemand écht ziek zou worden, veroorzaakt door een virus…

 7. jolanda ten cate schreef:

  andre,

  leuk om te lezen. Dat zal weer wennen zijn als je weer op aarde bent…. nog niet te veel aandenken want dat duurt nog een aantal weken. Succes!!!!

  groetjes jolanda.

 8. Erwin Hensens schreef:

  Hallo André,

  Het blijft fantastisch om je blog’s en tweets te lezen!
  Toch geweldig om als ‘aardling’ op deze manier op de hoogte te blijven van het leven aan boord van de ISS…

 9. Thea schreef:

  Wat leuk om dit te lezen! Geniet nog van je tijd daar boven! Ik geniet van je foto’s en van je blog.

 10. Eva krom schreef:

  Hallo Andre!
  Kun je op 11 mei ’s morgens vroeg mij even de groeten doen vanuit de ruimte??
  Ik heb dan precies mijn spreekbeurt over jou!! Ik volg je via de twitter van mijn moeder!! Echt super om alles zo te kunnen volgen! Ik wil nog graag weten hoeveel inuten het duurt om een rondje rond de aarde te maken??
  Groetjes uit Zierikzee van Eva Krom

 11. Roelof Bos schreef:

  Hoi Andre,
  Leuke wetenswaardigheden, wat ik mij afvroeg om jullie spieren toch getraind te houden, om de zwaartekracht na te doen zouden jullie bijv. met lichte magneten in de schoenzolen kunnen lopen, of is dit al eens geprobeerd?

 12. Anita schreef:

  Geweldig interessant om je blog en tweets te lezen en zo te weten hoe het reilt en zeilt bij jullie.Bedankt voor het op de hoogte houden en het delen van je leven met buitenstaanders in je huidige bestaan.

 13. André PE1PQX schreef:

  Bedankt voor de uitleg van enkele vragen.
  Zo kom ik tot een volgende vraag: In je schaarse vrije tijd, hoe vaak gebeurt het dat een collega zelf denkt ‘ik ga eens met ARISS (amateurradio) aan de slag’ zoals jij zelf hebt gedaan onder andere op 3 maart j.l.? Ik zelf heb de eer gehad heel kort met jou te mogen spreken, maar ik weet dat er tientallen, zo niet honderden radio-zendamateurs hopen op een kort gesprekje met jou als PI9ISS of met één van jouw collega’s aan boord van ISS met RS0ISS of NA1SS.
  Is daar misschien een planning van bekend?

  Nogmaals hartelijk dank voor jouw zeer interessante BLOG’s.. Ik lees ze met veel plezier!

  Indien je de mogelijkheid hebt: http://www.pe1pqx.eu/ham-radio/mp3-iss-recordings.html enkele opnames, onder andere van jouw gesprekjes met zendamateurs.

  Groetjes, André

 14. Piet van Leeuwen schreef:

  Hello André

  Just wondering, do you sell prints of your photos?

  Thanks

  Piet

 15. menno huiser schreef:

  Beste andre, geweldig dat je je verblijf in ISS op deze manier door ons laat meebeleven!

 16. Natasja de Jonge schreef:

  Goedemorgen André, wat een heldere uitleg op interessante vragen!
  Zelf ben ik erg benieuwd naar jullie slaap-waakritme. Is dit ritme al snel veranderd na jullie vertrek van de aarde? Zelf kan ik maar niet wennen aan de wintertijd. Hopelijk kun je hier nog eens een stukje over schrijven!
  Bijzonder om via je blog een kijkje te mogen hebben in de ruimte!
  Hartelijke groet
  Natasja de Jonge

  • Andre Venema schreef:

   Eh, Natasja, je hoeft niet te wennen aan wintertijd. Dat is de normale tijd. Bovendien is het nu zomertijd, dus waar je nou precies aan wilt wennen is mij niet duidelijk 🙂

 17. Roel schreef:

  Hallo Andre, hoe ziet jouw werkdag eruit?
  Ik bedoel werktijden, eten, slapen en ontspanning in de vorm van fitnes o.i.d.

  gr. Roel

  • gerard van Bohemen schreef:

   Roel,op de site van NASA is er een schema van dag tot dag te zien.
   Je kunt je er ook op abonneren,dan word het vie e-mail toegezonden.

   groeten,
   Gerard van Bohemen

 18. Gloria van der Heijden schreef:

  André, hier is je ex-vliegmaarje. Ik zou willen weten of je niet erg “moe ” wordt van het zwevend leven. Je kunt nooit lekker ergens gaan zitten of liggen en het gewicht van je lichaam voelen in een rustende stand. Hoe zit dat met het eeuwige zweven dan? Voel je dan wel echt uitgerust na jullie manier van slapen???
  Groetjes van Gloria

 19. Michiel van den Berg schreef:

  Andre, ik geniet van je verhalen en speciaal de mooie foto’s van de aarde. Ook de foto’s van binnen zijn leuk, want dan krijg je een indruk van jullie leefomgeving. Een vraag: op de foto van Dan Burbank als gitarist zie je veel draden en slangetjes. Raken jullie daar nooit in verstrikt als je je door het schip beweegt?

 20. Alfred Daniels schreef:

  Het is weer interessant, dank je wel.
  Alfred

 21. André PE1PQX schreef:

  André,

  Leuk je vanavond nog weer even gesproken te hebben via de ether. Ik heb wel de indruk dat je wat onwennig bent met het fenomeen radio-zendamateur en ARISS. Kan dit kloppen??

  Groetjes, André Berends PE1PQX

 22. Madelon Joostink schreef:

  Voor het eerst deze missie je eindelijk zien overvliegen! Wat was dat gaaf! En gelukkig nu niet zo koud en ook niet midden in de nacht zoals toen bij je vorige missie. Mijn moeder heeft het nu helaas net gemist, toen ze naar buiten kwam, verdween je in de wolken. Maar mijn vader heeft nu voor het eerst in zijn leven gezien en vond het ook bijzonder. Als je volgende keer weer over Nederland (Renkum, Gelderland) vliegt, kunnen we het hopelijk weer zien!

  Groetjes, Madelon Joostink, Renkum

 23. Caro Woudstra schreef:

  Een landgenoot de ruimte in
  we hebben je gevolgd vanaf het begin
  in de lucht gekeken toen je voorbij kwam zweven
  ongelooflijk dat je zoiets mag beleven!
  maar het gewone leven ging weer door
  en toen ik weken later even stilstond
  naar de zwarte lucht keek op een avond
  dacht ik tot mijn ontsteltenis
  als ik mij niet vergis,
  vliegt er nog een medeburger in het heelal
  geen idee hoe het daarmee zijn zal
  en tot mijn grote schrik, moet je weten,
  realiseerde ik mij dat ik je helemaal was vergeten!

  Caro Woudstra

 24. Bram Verhees schreef:

  Ontzettend interessant, bedankt! Paradoxaal benadrukken je antwoorden voor mij juist ook dat jullie daar in ISS niet de enige zijn die in een ‘gesloten systeem’ leven: in zekere zin ademen wij op aarde ook gerecyclede lucht en drinken we gerecycled water…alleen is hier de cyclus wat langer en (nog) complexer 🙂

 25. Agnes Schuur schreef:

  Beste André,

  Vanuit het noorden van Nederland (stad Groningen en omstreken om precies te zijn) volgen wij al je belevenissen in het ISS, dit o.a. mede dankzij twitter en je logboek. Als liefhebbers van de ruimtevaart komen wij, op deze manier, heel wat gewaar. Ook je heldere en duidelijke uitleg is een compliment waard. Maar niet te vergeten de prachtige foto’s die zijn gemaakt van onze unieke planeet aarde. Hopende dat er nog vele mogen volgen! (Een foto van Groningen en omstreken zou ook leuk zijn!) Bijna iedere mogelijkheid, dat het ISS zichtbaar is vanaf de aarde, staan we buiten naar boven te kijken om de “vallende ster” te kunnen volgen. (De buren zullen wel denken!)
  Het idee dat jij samen met je collega’s voorbij suist blijft iedere keer onwerkelijk.
  Ondertussen word je door heel veel mensen gevolgd via twitter. Aangezien jij als geen ander kan onderstrepen hoe kwetsbaar onze planeet is kun je misschien via twitter onderstaande link onder de aandacht brengen. Het is een actie dat door Greenpeace (https://www.theamazonismyfriend.org) is gestart om grootschalig kappen van bossen bij de Amazone tegen te gaan. De regering van Brazilië is van plan het grootschalig kappen van de Amazone toe te staan. Deze prachtige bossen kunnen alleen nog gered worden als 1,4 miljoen Brazilianen samen een wetsvoorstel indienen tegen ontbossing. Hopelijk ben je bereid deze actie te ondersteunen?

  https://t.co/rHYqBxBP

  Heel veel succes en nog een fijne tijd toegewenst in het ISS.

  Met vriendelijke groet,
  Agnes Schuur

 26. Désiree schreef:

  Hallo André,

  Machtig interessant, die foto’s, blogs en tweets van je. Ze geven me een goed inzicht over hoe het nou eigenlijk is in de ruimte en het ISS. Maar toch zit ik met een vraag. Als een vrouwelijke astronaut voor enkele maanden de ruimte ingaat, hoe zit het dan met de menstruatie?
  Gisteren zag ik je trouwens twee keer overvliegen, ik zwaaide en volgens mij toeterde het ISS eventjes.

 27. Nout schreef:

  Ik vind je blog super leuk ook omdat
  ik later zelf astronaut wil worden (later dus…
  Ik ben nog maar 11) leuk om te horen/zien
  het daar is! Ik heb nog een vraag. Kan je zwemmen
  In de ruimte?
  Groeten Nout
  (11 jaar oud)
  (bijna 12)

 28. Ilya schreef:

  Thank you very much for that blog it is very interesting! We are hearing you from iss for a couple of days in Russia city Krasnodar (lat: 45 deg, 01 min, 44 sec North; lon: 38 deg, 59 min, 25 sec EAST). Iam in a way to have my radio license. Are there any schedule when space crew is working with HAM lovers? And please tell us about ham radio on ISS in your blog???

  With best regards Ilya
  73!

 29. ryan schreef:

  wat intersant andere alweer wat geleerd

  bedankt voor de tijd

  gr ryan

 30. Luiz schreef:

  Hi, friend. I am a journalist from the Daily Santa Catarina. Here in Brazil we have a beautiful island called Florianopolis. You can shoot this island from space? All we love your work! Thank you!

 31. Frederiek schreef:

  Hoi andre, hoe gaat dat toch met jullie evenwichtsorganen? Zijn ze niet van slag en jullie duizelig? Of krijgen jullie medicatie? En als je langs vliegt; friese 11-stedenshot zou toppie zijn! Hoi, frederiek

 32. Connie van Kuik schreef:

  Hallo André
  Heb je het leuk gehad met de kinderen in Nemo met de experimenten.?
  Ik heb wel aan jullie gedacht, een plezierige en leerzame dag wat een bofkonten.!!

  Ik zie dat je intens bezig bent, ik ben aan het denken, om in aanmerking te komen om een vraag te kunnen stellen aan jou André.

  Met vriendelijke groeten,

  Connie van Kuik

 33. Kilo schreef:

  De maan en aarde lijken me onwezenlijk om te mogen aanschouwen vanuit de ruimte.
  Veel succes daarboven, bedankt voor alle blog posts!

 34. kevin slats schreef:

  wat is het leukste wat je ooit in de ruimte hebt gedaan en heb je nooit eens heimwee

 35. Fred schreef:

  Hallo André,
  De komende dagen is er van 24 april tot en met 1 mei elke dag ’s avonds vuurwerk op Malta. Het programma is hier: http://www.timesofmalta.com/articles/view/20120423/local/fireworks-festival-displays-in-various-localities.416821
  Kun je dat zien, of het vuurwerk in Nederland op Koninginnedag?
  Groetjes, Fred

 36. Andrea Verbrugge schreef:

  Beste André,

  Bedankt voor dit unieke doorkijkje in de ISS en onze aardkloot. Ik heb een vraag, zie je daarboven ook bliksem die naar boven gaat in plaats van naar de aarde?

  Groetjes,

  Andrea

 37. HTC schreef:

  Echt een tof gast die Andre. Wel mooi dat nasa,ESA noem maar op nog steeds de plek van de gangsters in de ruimte niet hebben gevonden.Vooral die godfathers van mexico hebben veel dingen in de ruimte.

 38. Rob Freeling schreef:

  Over die “melkpak” satelieten: Zijn dit soort kleine satelieten (als het er veel zijn) een gevaar voor jullie?

 39. jeroen schilder schreef:

  Hallo André! We hebben de afgelopen tijd niet veel van R2 Robonaut gezien. Werkt hij alleen binnen, of gaar R2 ook naar buiten toe?

 40. Michael Cork schreef:

  Hi Andre,

  Great to read your blog, so pleased at hearing of your time on ISS, I wish you well and much success and trust the ESA equipment is working well. Best wishes.

 41. Sokolum schreef:

  quote: One of the nicest things that we can see from the ISS is the reflection of the Moon on water.

  If ever an photo can be made from this, if it’s not already been done!

  Good luck there.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.