Ik vind het erg leuk dat zoveel mensen mijn blog lezen. En dat tussen de reacties ook veel vragen staan. Helaas kan ik niet alle vragen nu beantwoorden, daarvoor is mijn planning hier aan boord gewoon te druk. Maar af en toe zal ik proberen wat antwoorden te geven. Hierbij de eerste vijf. Vragenstellers, bedankt!

Ik heb het dagelijks in de rug. Als je zweeft, voel je die pijn dan niet?
(Willy Huizing)
Ik weet niet of deze specifieke pijn minder zou zijn in de ruimte. Wat ik wel weet is dat astronauten gewoon rugpijn kunnen krijgen, net als mensen op aarde. Ik heb er zelf last van gehad toen ik een zware oefening deed op ons fitnessapparaat ARED. Waarschijnlijk was mijn houding niet helemaal goed en toen schoot het erin. In gewichtloze omstandigheden worden je tussenwervelschijven langer. Sommige astronauten rapporteren dat ze daardoor juist rugpijn krijgen, in plaats van dat het meer ontspannen aanvoelt. Wat dan helpt is met opgetrokken knieën slapen. Daarvoor hebben we speciale banden aan boord die je vast kunt maken.

Wat kun je zien van de maan vanuit het ISS? En zie je de maan ook op aarde schijnen?
(Klaas Edens)

Dat is een van de mooiste dingen die we zien vanuit het ISS: de reflectie van de maan op het water. De maan schijnt soms ook heel mooi op het ISS. De maan zelf kunnen we niet altijd zien omdat onze ramen naar beneden en opzij gericht zijn. Als hij opkomt en ondergaat wel. Het is mooi om hem door de dampkring te zien. Het is lastig om goede foto’s te maken van de maan tegelijk met sterren en de aarde bij nacht , omdat hij zo helder is.

Als jullie allemaal gezond naar boven gaan, kunnen jullie daar dan ook niet verkouden worden of griep krijgen?
(Annemarie)
De kans dat we hier een virus oplopen is erg klein. Astronauten zijn fitte mensen met een goed afweersysteem. Dat helpt al een stuk. Verder proberen we voor de vlucht zo weinig mogelijk fysiek contact te hebben met mensen, zoals handen schudden. Astronauten gaan zelfs in quarantaine. Natuurlijk kan het toch alsnog gebeuren dat je een virus meeneemt de ruimte in. Of het kan naar boven komen als iemand die verkouden is een vrachtschip inpakt. Kortom: we doen er veel aan om het te voorkomen, maar helemaal waterdicht is het systeem niet. Gelukkig voelen wij ons in deze missie tot nu toe helemaal gezond.

Smaakt drinkwater net zo lekker in ISS als op aarde of heeft het een andere smaak?
(Jeroen en Juf van Keulen)

Water smaakt hetzelfde. Er zit geen bijsmaak aan, hooguit misschien een beetje van het rietje waardoor je het water drinkt. Maar het is niet zo dat je denkt: nu zit ik gerecyclede urine te drinken… Het water aan boord is niet lekker koel, zoals op de aarde. Dus naar een glas fris water met ijsklontjes kijk ik wel uit. (Jeroen, succes met de bijles!)

Hoe werkt het luchtsysteem in het ISS?
(Hans Everhard)
Dat is een lang verhaal. Hier aan boord hebben we lucht, net als op aarde. De zuurstof in die lucht gebruiken we om te ademen. Zo komt er meer CO2 in de modules. Die wordt gefilterd door zogenoemde ‘scrubbers’, anders krijgen we het benauwd. De CO2 kan in de ruimte worden losgelaten, of opnieuw worden gebruikt. Bijvoorbeeld om water te maken. Zuurstof wordt gebracht met vrachtschepen, zoals het ATV en de Progress. En we hebben aan boord een reservesysteem dat zuurstof kan maken met behulp van een chemische reactie. Dit systeem werd bijvoorbeeld gebruikt als de Shuttle naar het ISS kwam met een grote bemanning, of in geval van nood. De derde manier om zuurstof te aan boord te krijgen is het zelf maken vanuit water. Dat kan door met elektriciteit water te splitsen in zuurstof en waterstof. De waterstof wordt het heelal ingestuurd, of net als de CO2 hergebruikt. De zuurstof wordt in het ISS gepompt.

Naast lucht moeten we ook ventilatie hebben. Omdat alles hier zweeft, heb je geen convectie, zoals op aarde. Convectie is dat warme lucht automatisch naar boven stroomt en koude lucht naar beneden. Die stroom moeten wij kunstmatig op gang brengen. Ten eerste om de apparatuur (en onszelf) te koelen. Maar ook om ‘pockets’ van CO2 te voorkomen. Als er op een bepaalde plek teveel CO2 in de lucht zit en te weinig zuurstof, dan kun je daar als astronaut last van krijgen. In mijn slaapcabine staat de ventilatie daarom ook altijd aan. Ook als ik slaap.