Ik ben weer eens op dieet geweest voor de wetenschap. De vorige diëten, SOLO en Pro K, gingen vooral over botverlies bij astronauten en de relatie die dat heeft met osteoporose op aarde. Bij het ENERGY experiment gaat het over de totale energiehuishouding van astronauten tijdens een lange ruimtevlucht. ENERGY is een ingewikkeld experiment. Het bestaat net als alle fysiologie-experimenten uit metingen voor, tijdens en na de ruimtevlucht. Alleen zo kun je verschillen ontdekken tussen de situatie op aarde en in gewichtloze omstandigheden.

Columbus
Het ruimtedeel van dit experiment duurt elf dagen. Ik moet ruimtevoedsel eten uit een speciaal pakket en alles registreren met streepjescodes en formulieren, zodat de wetenschappers precies weten wat ik heb gegeten. Een heel gedoe. Daarnaast moet ik water drinken met het isotoop deuterium erin en regelmatig water- en urinemonsters nemen.

Met behulp van de isotopen kunnen wetenschappers onderzoeken hoe de energiebalans in mijn lichaam in elf dagen tijd verandert.

Op vastgestelde momenten moet ik twintig tot vijftig minuten per keer met een masker op ademhalen om de zuurstofopname te meten. Daaruit kunnen de onderzoekers afleiden hoe het met de energie in mijn lichaam gesteld is. Ik doe die ademhalingen in het Europese laboratorium Columbus bij de Human Research Facility (HRF). Daarbij mag ik een bepaalde periode niet bewegen. Wel tv kijken gelukkig, dus ik heb Star Trek en Blade Runner gezien. Alle elf dagen van het experiment worden mijn bewegingen geregistreerd met een ‘activity monitor’ om mijn bovenarm.

Reis naar Mars
De wetenschappers achter het ENERGY-experiment willen weten hoe je mensen moet voeden als ze nóg langere ruimtereizen gaan maken, bijvoorbeeld naar de planeet Mars. Stel je voor dat de energiebalans van een Marsreiziger over die anderhalf of twee jaar lang negatief uitpakt, dan heeft dat grote gevolgen voor zijn functioneren. Aan de andere kant wil je ook niet teveel voedsel meesturen, omdat spullen naar de ruimte lanceren erg veel geld kost. Met dit experiment kan ik dus een kleine bijdrage leveren aan de toekomstige Marsreizen. Dat is wel een leuke gedachte…