Eén van de dingen die ik in mijn vrije tijd het liefst doe hier aan boord – en waar ik ook het minste tijd voor heb – is nachtfotografie. Als het ISS aan de nachtkant van de aarde vliegt ziet onze planeet er prachtig uit. Misschien nog wel spectaculairder dan overdag. Je ziet altijd wel ergens bliksemflitsen, vuren van olievelden, noorderlicht, de enorm felle lampen van vissersschepen en natuurlijk de steden, dorpen en wegen die oplichten in een gouden gloed. Je ziet verschillen in de soort lampen per land, zoals tussen het enorm verlichte België en Nederland. Het is mooi en magisch om te zien, die met goud gestikte zwarte deken. Maar op veel plekken in bijvoorbeeld Nederland betekent het ook ‘lichtvervuiling’. Vanaf de grond kan je de sterrenhemel nauwelijks meer bewonderen door al licht dat nutteloos omhoog straalt.

Nederland valt vooral op door het Westland met de fel verlichte kassen. Dat herken je meteen. Vlak daarbij ligt het schaars verlichte Zeeland. Dat contrast, enorm donker en heel erg licht, maakt fotograferen bijzonder moeilijk. Hier aan boord hebben we professionele apparatuur. Onder meer drie Nikon D3s camera’s met vele verschillende lenzen, zoals 24, 28, 50, 85 en 180 mm. Je moet ermee leren werken. De instelling van sluitertijd, diafragma en ISO-waarde luistert nauw. De D3s is zeer lichtgevoelig en je kan tot ISO 12.800, maar dan wordt het beeld erg korrelig. Ook is het raam van belang. De 180mm kan je eigenlijk niet in de Cupola gebruiken vanwege de beschermingsplaten die voor de ramen zitten. Ze maken het onmogelijk om het beeld goed scherp te krijgen.

Stappenplan

Dus ga ik met die lens naar de Russische servicemodule. Dat moet ik doen als we over precies de juiste plek vliegen. Het mag niet bewolkt zijn en ik moet weg kunnen van mijn werk. Stap 1: snel herkennen (lastig, we kijken ondersteboven vanuit de Cupola en het is donker dus je kan niet even in een atlas kijken). Stap 2: jezelf stabiliseren (je zweeft tenslotte). Stap 3: mikken, met vaste hand volgen (we gaan hard) en schieten.

Voor je het weet ben je voorbij de plek die je wilde fotograferen en krijg je pas een paar dagen later een nieuwe kans.

Twee van mijn foto’s heb ik ingestuurd naar het NOS journaal en andere foto’s haalden de kranten. Bij het weerbericht laten ze altijd foto’s zien die mensen in het land hebben gemaakt. Ik dacht dat het leuk zou zijn als ze een foto konden laten zien die ván het land is gemaakt. Nederland vanuit de ruimte, bij nacht. In de passes met het ISS die volgden heb ik het midden van Nederland gefotografeerd met andere lenzen. En Friesland, omdat daar de Elfstedenkoorts was losgebarsten. Ik volg het nieuws via het NOS journaal, dat ik met een paar dagen vertraging krijg, dus leek het me leuk om die elf steden in één beeld te vangen. De komende tijd hoop ik nog veel nachtfoto’s te kunnen maken. Ik zal de best gelukte via Twitter naar jullie blijven sturen.