Naast al het technische en officiële werk moeten we ook uitrusten voor de lancering. En er zijn wat ceremonies en tradities. Daarbij werden we verwend met een prachtige maansverduistering. De maan werd heel grijpbaar als een driedimensionale oranjekleurige bol in de heldere winternacht. Er was ook nog een lancering van een Proton-raket, die we van heel grote afstand op het dak van het kosmonautenhotel konden zien. Tijdens de traditionele vlaggenceremonie was er een leuk moment toen mijn commandant, Oleg Kononenko, naar de Nederlandse vlag liep en ik naar de Russische. De kleuren van onze vlaggen zijn natuurlijk hetzelfde als ze omlaag hangen…

Tradities

Een andere traditie is het plakken van de stickers van onze Sojoez TMA-3M en onze ISS expeditie 31 stickers in de kosmonautenbus. Op hetzelfde raam zijn mijn TMA-4 en missie Delta stickers uit 2004 ook nog te zien. Om de dag staat een bezoek aan de sauna gepland. Er is een nieuw huisje gebouwd op het terrein van het hotel en het is er prima toeven met de kosmonauten en de artsen. Zoals gewoonlijk heb ik Old Amsterdam kazen en stroopwafels meegenomen en de Russische, Amerikaanse en Japanse collega’s zetten hun lekkernijen op tafel.

Ook het bezoek aan het museum van de lanceerbasis is boeiend. Veel origineel materiaal doet je terugreizen in de tijd. Zo is er het startpaneel uit de lanceerbunker van Gagarins raket uit 1961, met de bijbehorende lanceerknop. Sommige tradities gaan vanwege de kou niet door. Een daarvan is het planten

van de bomen. Ik ben nog even gaan kijken bij het boompje dat ik in mei geplant heb. Het staat er nog. Veel leven was er niet te zien in bij -20 graden Celsius, maar wie weet komen er weer blaadjes aan in het voorjaar.

Wat eten betreft worden we goed gevoed. We zitten in een aparte zaal aan de kosmonautentafel met de reservebemanning en de arts van de commandant. Drie warme voorgerechten, maaltijden en toetjes per dag. Dus slaan we er af en toe eentje over, anders komen we te makkelijk kilo’s aan. Misschien denk je: wat kan die ene kilo schelen? Toch is dat heel belangrijk in de ruimtevaart. De navigatie van de Sojoez en vooral het aan- en uitschakelen van de motor op weg naar het ISS wordt berekend op basis van de massaverdeling in de capsule. We mogen dus niet teveel ‘afwijken’ qua gewicht.

Het weer is prachtig en het is heerlijk om af en toe buiten te zijn. Maar van de artsen mag dat niet te lang. Ik hoor sticks op het ijs in de avondlucht. Er wordt ijshockey gespeeld door de trainers en ik zou graag meedoen. Toch zal ik dat maar niet doen, zo kort voor de lancering…..