Vandaag heb ik mijn laatste examens in Sterrenstad. Hierna ben ik officieel klaar voor mijn vlucht. Een van de laatste examens is ‘een dag uit het leven van een ISS-bemanningslid’. In Houston heb ik dat al eens gedaan voor het Amerikaanse deel van het ruimtestation, hier in Sterrenstad moet ik laten zien dat ik ook het Russische deel van het ISS in de vingers heb. Omdat veel mensen me vragen hoe een gemiddelde dag in de ruimte eruit ziet, heb ik de activiteiten van zo’n ISS-simulatie hieronder op een rijtje gezet. Op aarde is het natuurlijk wel anders dan in de ruimte. Alles duurt daarboven een stuk langer omdat je zweeft. Je moet voorzichtiger bewegen en alles heel goed opbergen, anders raak je spullen kwijt.

De ‘gemiddelde’ dag die we uitvoerden als voorbereiding op het examen:

 • Druk van het ruimtestation controleren op de computers
 • Voorraden opbergen en in het Inventory Management System invoeren
 • Een ventilator aansluiten
 • Het toilet gebruiken en de toiletpot vervangen
 • watermonsters nemen om te kijken of alles oké is
 • eten maken, gezamenlijk eten
 • wetenschappelijke experimenten uitvoeren
 • radioapparatuur testen
 • filmen en foto’s maken
 • een teleconferentie uitvoeren
 • een gesprek met Russische studenten via de radio voeren
 • filters vervangen
 • sporten

Noodscenario
Tijdens de training eindigen we meestal met iets dat niet of nauwelijks voorkomt in de ruimte: een noodscenario. Dit keer was het een lek in

het ISS. Wij moesten uitzoeken waar dat lek zat. Een voor een de luiken sluiten en kijken of de druk daarna constant blijft. Het lek bleek in de ruimte tussen het Europese vrachtschip ATV en het Russische segment Zvezda (de Service Module) te zitten. Dat betekende dus afscheid nemen van de ATV, zelfs al zat die nog vol met spullen die we nodig hadden. Laten we hopen dat dit noodscenario zich tijdens mijn vlucht inderdaad niet voordoet…