Dit was officieel mijn laatste week bij het Johnson Space Center in Houston. Officieel, want ik ga nog een dag of vier terug voor extra trainingen. Dat kan nu mijn vlucht een paar weken is uitgesteld. In die dagen wil verder met de dingen die we afgelopen week hebben gedaan. Geen noodscenario’s, geen rampen aan boord of de systemen leren bedienen. Maar gewoon heel praktische zaken. Het leven van alledag, aan boord van het ruimtestation ISS. Twee astronauten, Tracy Caldwell Dyson en Shannon Walker, hebben samen met ons de hele mock-up van het Amerikaanse deel doorgelopen. Waar laat je natte kleding? Hoe is het voedsel georganiseerd? Hoe stuur je foto’s die je hebt gemaakt naar de aarde? Zij kunnen het weten, want zelf hebben ze niet lang geleden een lange missie gevlogen.

Veel wetenschap
Ook op het programma: EVA prep & post. Dat is ruimtevaartjargon voor alle voorbereidingen voor een ruimtewandeling en de handelingen die je erna allemaal moet verrichten. Er zijn lange checklijsten voor met procedures. Je moet de pakken bijvoorbeeld vullen met water voor het koelsysteem, jodium toevoegen aan het water, het pak langer of korter maken, helmen prepareren en de batterijen opladen. Ook als ik zelf geen ruimtewandeling ga doen, moet ik deze procedures door en door kennen. Om anderen te helpen bij hun EVA, of omdat de pakken nu eenmaal regelmatig gereinigd en gecontroleerd moeten worden.

Tijdens de Amerikaanse persconferenties voor onze missie heb ik allerlei journalisten te woord gestaan. Weinig Europese, want die waren allemaal naar de mediadagen in Keulen en Noordwijk gekomen. Ik zat bijvoorbeeld even aan tafel met James Oberg, toch een grote naam op ruimtevaartgebied. Hij werkte lang bij NASA voordat hij journalist werd en over het onderwerp ging schrijven. Later in de week had ik nog een gesprek met Scott Stover (flight director) en Pete Hasbrook (mission director). Zij zijn natuurlijk sleutelfiguren in mijn missie. Ze vertelden over de nieuwe planning. Een aantal operationele taken is verdwenen, omdat er tijdens mijn missie minder vrachtschepen aanmeren bij het ISS dan eerst was gepland. Daarvoor in de plaats gaan we zoveel mogelijk wetenschappelijke experimenten doen. Zoals het nu lijkt wel 37 uur per week. Dat is ook een van de belangrijkste redenen waarom we het ISS hebben gebouwd: om wetenschap te bedrijven die we op aarde niet kunnen doen.

Twee dagen niet douchen

Via Nederland ben ik naar Keulen gereisd, waar ik de komende weken train bij het Europese astronautencentrum EAC. Deze weken zijn best zwaar, omdat ik veel Baseline Data Collection moet doen. Mijn laatste dagen in Amerika had ik 24 uur meetapparatuur om die continue mijn bloeddruk op twee vingers mat en een stuk of tien elektrodes op mijn lijf voor 48 uur hartritme meting. Ik mocht twee dagen niet douchen. In Nederland moest ik anderhalve dag alleen maar ruimtevoedsel eten. Dus terwijl mijn gezin aan tafel opschepte uit potten en pannen, at ik uit allemaal kleine blikjes. Maar ik had niets te klagen hoor. Veel mensen denken dat astronauten nog steeds smakeloos eten krijgen uit tubes. Niets is minder waar. Op mijn menu stonden onder andere een heerlijke appelcompote, zalm, zwaardvis en cheesecake. Allemaal bereid door de Franse chef-kok Alain Ducasse…