Het was een bewogen week. Veel mensen vragen natuurlijk naar de Progress 44, het Russische vrachtschip waarvan de lancering niet volgens plan verliep. De druk liep plotseling terug in de brandstoftoevoer voor de motor van de derde rakettrap. Journalisten willen weten wat het betekent voor de bemande Sojoez-raketten, die een vergelijkbare derde rakettrap hebben. Er zijn allerlei speculaties op het internet, maar veel daarvan is voorbarig of niet gebaseerd op feiten. Voorlopig is het plan om de lancering van de Expeditie 29 bemanning uit te stellen. Verder worden er eerst nog twee onbemande Sojoez-raketten gelanceerd, om er zeker van te zijn dat alle systemen goed werken.

Wat als?
Deze vraag heb ik ook gekregen: wat als dit niet een onbemande raket was, maar een bemande? Het antwoord is: met de Sojoez-capsule kun je in elke fase van de vlucht terugkeren naar de aarde, mocht dat nodig zijn. Dat de systemen hiervoor werken is zelfs al bewezen. De Sojoez-18a bemanning keerde in 1975 na de lancering terug toen de tweede rakettrap in eerste instantie niet loskwam van de derde. Het Sojoez-ruimteschip werd losgekoppeld van

de derde trap en maakte een zogenaamde ballistische terugkeer. De astronauten kregen veel G-krachten te verduren, maar landden uiteindelijk veilig op aarde. Ik vertrouw op de kwaliteit van de raketten van de Russen én op de noodsystemen die juist voor dit soort gevallen zijn gebouwd. Dus nee, ik maak me geen zorgen over mijn lancering.

Aan boord van de Progress was vooral bagage van Dan Burbank en zijn collega’s van Expeditie 29. Daarnaast reserveonderdelen en andere spullen voor onderhoud aan het ISS. Maar niets waar we niet zonder kunnen. Van mijn collega’s hebben Andrey Borisenko, Ron Garan en Alexander Samokutyaev het meest last van de gevolgen. Zij moeten langer aan boord blijven. Uiterlijk tot oktober, want tot die datum is de ‘houdbaarheid’ van hun Sojoez gegarandeerd. Voorlopig wachten we allemaal de conclusies af van de Russische onderzoekscommissie. Die commissie bekijkt wat er precies is gebeurd tijdens de Progress lancering en welke vervolgstappen nodig zijn. Wordt vervolgd dus…

Crew poster

De trainingen gingen gewoon door. Ik heb in het zwembad getraind met een ‘gewone’ duikuitrusting. Dus niet het lompe ruimtepak. We moesten onderzoeken hoe bepaalde reparaties aan de buitenkant van het ISS het best uitgevoerd konden worden. Daarnaast heb ik mijn roboticavaardigheden wat bijgeschaafd. Tijdens de training moest ik de robotarm besturen met een astronaut erop, die buiten het ISS aan het werk was en aanwijzingen geeft. Een soortgelijke taak zou ik tijdens mijn missie kunnen krijgen, dus het is goed om de procedures grondig voor te bereiden.

Naast al het Progress nieuws was er ook nog wat aandacht voor onze crew poster. Hij is heel opvallend geworden. De crew poster met een filmthema is een traditie sinds de Expeditie 16 bemanning.

Met de portretten van de bemanningsleden werd een filmposter gemaakt die leek op die van The Matrix. Sindsdien worden er vaker bemanningen op de foto gezet voor een ‘filmposter’. Via deze link kun je de voorbeelden vinden. Onze poster heeft als thema ‘Pilots over the Caribbean’. Ik kreeg als voorbeeld voor mijn personage een beeld uit de film van een zombiepiraat. En ik had ‘m in één keer te pakken. Het was een apart gevoel met dat jack en die oorbel in mijn oor. Maar het resultaat mag er zijn en de reacties zijn positief. Ik kom ook op de volgende poster, samen met de Expeditie 31 bemanning. Ik ben benieuwd in welke film we dan belanden…