Dit zijn mijn laatste weken als reservebemanningslid. Elke bemanning heeft een zogenoemde back-up crew. Die doet alle trainingen en voorbereidingen mee en kan invallen tot het allerlaatste moment. Ik train als reserve voor mijn Japanse collega Satoshi Furukawa, die op 7 juni gelanceerd wordt. Als hij ziek wordt of bijvoorbeeld een arm breekt, dan moet ik op zijn plek in de Sojoez gaan zitten. Deze week waren onze grote eindexamens in het kosmonautentrainingscentrum Sterrenstad, vlakbij Moskou.

Het examen bestaat uit twee onderdelen. Een gesimuleerde dag aan boord van het internationale ruimtestation en een dag in de Sojoez-simulator. De prime crew begon in het ISS, wij in de Sojoez. We moesten ons in ruimtepak melden bij de examencommissie en een envelop kiezen. In die envelop stond het scenario dat we moesten doorlopen. Eerst voorbereiden en de lancering, toen een nadering en koppeling en tot slot de landing. Je moet alles volgens de procedures uitvoeren. Onderweg gebeuren altijd allerlei onverwachte dingen. Zo controleren de testleiders of je voldoende bent getraind om problemen op te lossen.

Vetrouwen
Tijdens onze vlucht hadden we problemen met de motor, een lek in de capsule en zo nog wat dingetjes. We hebben alle beproevingen doorstaan door goed samen te werken. Dat vind ik het belangrijkst van zo’n examen: je moet het gevoel krijgen dat je kunt vertrouwen op de andere bemanningsleden. Wat dat betreft ga ik met een gerust hart het komende half jaar in. Mijn commandant Oleg Koronenko is een ontzettend goede kosmonaut.

De tweede dag van de examens waren we als drietal een dag aan boord van het ruimtestation. Zogenaamd natuurlijk, in een grote mock-up van het Russische deel dat hier in Sterrenstad staat. Tijdens het examen moesten we allerlei taken verrichten. Bijvoorbeeld radioapparatuur testen, de toiletpot vervangen, voorwerpen registreren in het data management systeem en communiceren met de grond. Er was een gesimuleerde persconferentie met de televisie en de radio.

Dik tevreden
Het examen eindigt altijd met een groot probleem. In dit geval kwam er rook uit de medische kast. We moesten snel onze gasmaskers op doen, zodat we geen rook binnen zouden krijgen. Daarna moesten we volgens de procedures op zoek naar de oorzaak van de rook en het probleem oplossen. Doe het maar eens: met zaklampen in dikke rook de oorzaak vinden en ondertussen door een gasmasker heen aan ground control duidelijk maken wat je ziet. Het was een hele opgave, maar ook dit examen hebben we met vlag en wimpel gehaald. Ik ben dik tevreden.