Op zoek naar het beste ruimteschild voor het ISS

Wanneer ik met mijn Sojoez terugvlieg door de dampkring, ben ik 193 dagen in de ruimte geweest. Daarmee is mijn missie de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis. Alles is goed verlopen, mede dankzij de duizenden mensen op de grond die voortdurend een oogje in het zeil houden. Veiligheid is prioriteit nummer één in de bemande ruimtevaart. Want aan missies als de mijne kleven nu eenmaal risico’s. Over een van die risico’s ging een experiment dat ik de afgelopen weken heb opgestart: Altea Shield.

In het kort: wetenschappers zoeken naar een schild dat astronauten zo goed mogelijk beschermt tijdens een lang verblijf in de ruimte. De zon en andere objecten sturen voortdurend allerlei straling het heelel in. Sommige straling, zoals radiogolven, is ongevaarlijk voor mensen. Maar deeltjes of ioniserende straling met een hogere energie, kan wel gevaarlijk zijn. Zeker als je er langere tijd aan blootgesteld wordt. Er is zelfs een grens van opgebouwde straling waar je volgens NASA onder moet blijven. Dreig je boven die grens te komen, dan mag je niet nog een ruimtemissie vliegen.

Kogelwerend vest
De oplossing is niet om mensen op de grond te houden. Uiteindelijk willen we langer in de ruimte wonen en verder reizen, naar de maan en naar Mars. Dus kunnen we beter een effectief schild ontwikkelen dat de straling zo goed mogelijk tegenhoudt. Op aarde is dat schild de dampkring. Waterdamp in de atmosfeer absorbeert bijna alle gevaarlijke straling, waardoor wij er geen last van hebben in ons dagelijks

leven. Hier aan boord hebben we geen dampkring die ons beschermt. Met het experiment Altea Shield gaan we verschillende schilden testen.

Het waren complexe procedures. Ik moest grote stralingsmeters ophangen in het ruimtestation en aansluiten met allerlei kabels. Die kabels zweefden alle kanten op, het leek wel een anaconda die om me heen zwom. In Altea Shield zitten zes detectoren die de straling meten. Veertig tot zestig dagen achter elkaar meten ze telkens de ruimtestraling die door de wanden van het ISS dringt en dus ook onze lichamen bereikt. Bovenop die detectoren zitten wanden van polyethyleen en kevlar, het materiaal waar ook kogelwerende vesten van worden gemaakt. Na de testperiode moet duidelijk worden welk van de materialen de straling het beste heeft tegengehouden.

Bescherming
De komende jaren gaat de zoektocht naar het beste ruimteschild door. Het liefst zou je natuurlijk een grote wand vol waterzakken ophangen. Want water beschermt, zo blijkt uit de dampkring van de aarde, heel erg goed. Maar water is zwaar en dus kostbaar om te lanceren en eenmaal in de ruimte moet je al die massa – samen met het ISS – af en toe omhoog duwen, zodat het ruimtestation in de juiste baan blijft. Waar we naar zoeken is een lichter materiaal dat dezelfde klus kan klaren: mensen beschermen tegen straling uit de ruimte. Wordt vervolgd…

Dit bericht is geplaatst in logboek met de tags , , . Bookmark de permalink.

31 Responses to Op zoek naar het beste ruimteschild voor het ISS

 1. Ophir schreef:

  Als jij het water circuleert, filtert, reinigt en hergebruikt heb je minder hoeveelheid en gewicht nodig. Belangrijk is het water constant in beweging te houden. Zo simuleer je een dynamische dampkring die nog sneller beweegt dan de straling.

 2. Mark schreef:

  Wat kan ik genieten van de verhalen en foto’s, geweldig.
  Ben absoluut geen ruimtevaart “freak”, maar wel trots dat een Nedelander dit kan en mag doen.
  Goede en vooral veilige reis terug en geniet er die paar laatste dagen nog van daarboven.

 3. Marian blokland schreef:

  Als je een pak om je heen draagt met water er in, zou dat bescherming bieden: een soort wet schoot? Geniet deze laatste dagen, want het zal aftellen zijn.
  Gr. Marian

 4. Mieke schreef:

  @Weer erg in interessant om te weten.
  Wens je goede laatste dagen toe en veilige terugreis!

 5. Ed Hennequin schreef:

  Interessant experiment Andre. Zou een licht materiaal dat gehydrateerd is ook werken?
  Jammer dat je expeditie op zijn eind loopt maar ik heb je berichten met veel belangstelling gevolgd. Ook heb ik genoten van de prachtige foto’s die je hebt gemaakt. We kunnen altijd zeggen: gelukkig hebben we de foto’s nog.
  Ik wens je een veilige terugkeer toe!
  Groeten van Ed

 6. Tilly Kuiper schreef:

  Dank voor de uitleg, André. Ik vind het zeer verhelderend. Ook ik zie in gedachten een pak voor me met een dunne ‘wand’ met vele compartimenten-als een gewatteerde deken- waarin ‘plakjes’ water zitten die je zou moeten kunnen verwarmen. Succes met zoeken en uitvinden. Ik wens je nog een goede laatste week in het ISS en ik zal nog wel terugkomen om je een goede reis toe te wensen.

  Welterusten en een fijne zondag,
  Tilly

 7. Jan schreef:

  Beste André,
  Wat vind je van de experimenten met het inspuiten van stoffen in mensen om ze tegen straling te beschermen? (zie citaat Wikipedia hieronder)
  “Another line of research is the development of drugs that mimic and/or enhance the body’s natural capacity to repair damage caused by radiation. Some of the drugs that are being considered are retinoids, which are vitamins with antioxidant properties, and molecules that retard cell division, giving the body time to fix damage before harmful mutations can be duplicated.”

 8. Jeffrey Berkhout schreef:

  Goed verhaal met duidelijke inhoud..

  Ik begrijp de massa van water dat gehecht is aan het station dat meegedragen moet worden om bescherming te bieden aan het station en wat zich erin bevindt… maar een omhulsel van water vliegt weg..

  Er is wat jaren geleden een materiaal ontdekt (en je weet ervan), genaamd.. aerogel.. ongeveer 1% water, de rest lucht… Onderzoeken hebben uitstekende resultaten geleverd op het effect ervan.. zie isolatie aan bijvoorbeeld huizen en zie ook missie Stardust..

  Misschien een kans om een experiment uit te (kunnen laten voeren) met aerogel met meer procent water toegevoegd , waardoor de straling (iets) meer tegengehouden zou kunnen worden en toch nog zodanig licht is qua (totaal) gewicht om het naar boven te kunnen vervoeren en ermee te kunnen manoeuvreren… (desnoods kleding).

  Voor mij een interprestatie maar mogelijk een onderdeel naar een uiteindelijke doel..

  Gr. Jeffrey

 9. Elias Prokos schreef:

  Beste Andre
  Bedankt voor alle leuke fotos en informatie al die tijd
  Zoals wij in Griekenland ” Καλο ταξειδι πισω στο σπιτι σου” of veilig eis terug naar juis
  Geniet van je laatste dagen in ISS

 10. Elias Prokos schreef:

  Ik bedoel
  ..reis…huis

  sorry

 11. Diane schreef:

  André,

  Over precies één week ben je weer hier, na een periode van een half jaar in de ruimte te zijn geweest. Iedereen verlangt toch op een zeker moment weer naar huis, hoe leuk een reis of een vakantie ook is .(En dit zal voor jou niet anders zijn toch?) Ook op je nieuwste foto zie je er heel gezond uit en als ik de Cupola even wegdenk, lijkt het alsof je helemaal vrij in de ruimte aan het zweven bent. What a feeling! De NOS zal de landing live uitzenden en natuurlijk zal ik net als vele anderen deze gebeurtenis via de t.v. gaan zien.

 12. P.Ransijn schreef:

  Beste Andre,
  Bedankt voor de velen foto’s en je mooie verhalen. Na een geweldige tijd langzaam weer wennen aan haard en huis in het dorp.
  Voor straks een veilige terugreis en weer welkom thuis.

  Gr. Peter

 13. Liz Hanson schreef:

  Thank you for explaining this important experiment, André. I wonder what it is about water that makes it such a good shield against radiation? I hope that there are some chemists, somewhere, investigating the relevant properties of water and trying to replicate them in new materials that can be used for a future Mars mission.

  • Jolanda schreef:

   Beste André, Bedankt weer!
   Nog even genieten van de laatste posts hier…dat gaan we missen!
   De langste Europese ruimtemissie! Historisch.
   Succes met voorbereiden van de terugreis…
   geniet nog even buitenaards goed.

 14. marja schreef:

  wens je nog een fijne laatse week toe daar en een veilige terugkeer naar aarde

 15. Nettie Boogaard schreef:

  Goeie reis terug naar de Aarde, lieve André.
  En enorm bedankt voor je fantastische verhalen-ervaringen.
  Groetjes,
  Nettie, Spijkenisse.

 16. Esther Pardoel schreef:

  Hoi Andre!
  Ik ben enorm verslaafd geraakt aan het lezen van je weblog! Erg interessante informatie deel je met ons hier beneden. En nog bedankt voor de prachtige foto’s die je vanuit de Cupola hebt gemaakt!
  Ik heb de Junior National Geographic-editie over jou aan mijn zoon gegeven. Hij is nu helemaal “ruimtevaartgek”!
  We gaan je terugkomst op aarde zeker volgen. Het lijkt me wel spannend worden! Ik wens je nog een paar geweldige dagen toe in ISS en een veilige, goede landing!
  Groeten.

 17. Bianca schreef:

  Beste André,

  Heb samen met mijn neefje van 4 De beelden van je lancering naar de ruimte en de rondleiding in de ISS gekeken. Hij vond het geweldig! Hij zei ” die astronaut ken ik van tv en is erg lief :), en ik wil later ook astronaut worden…maar ik wil niet op tv..”

  Geniet van deze laatste fantastische week in de ruimte, wat een mooie levenservaring!

  Met veel bewondering en respect voor je; een veilige en mooie terugkeer toegewenst!

  Groetjes Bianca

 18. Anita schreef:

  Hallo André,
  Ook deze keer weer hartelijk dank voor de mooie uitleg en de schitterende foto’s. Ik kan hier elke keer weer ontzettend van genieten.
  Dank je wel dat je ons al die tijd deelgenoot hebt gemaakt van je wetenswaardigheden. Nog een paar dagen en je kunt je vrouw en kinderen weer in je armen sluiten. Aan alles komt een eind, zo ook aan jou reis door de ruimte. Ook ik zal zondagochtend aan de buis gekluisterd zitten. Geniet nog van je laatste paar dagen daar en een behouden thuiskomst. Ik blijf je volgen.
  Hartelijke groet van Anita Wijnands

 19. kees kleton schreef:

  Nogmaals hartelijk bedankt namens velen en kom gezond bij je fam.ik alles aardig gevolgd wat een wonder zo.n Android Tablet.

 20. Bart Steenman schreef:

  Historisch ! Als Star trek fan, een tv serie die de toekomst beschrijft , en inspiratie was voor vele uitvindingen en naamgever voor enkele ruimtevaartuigen , weet ik dat jou reis als pionier in de eerste 50 jaar van de ruimtevaart van deze planeet historisch is voor Nederland ! Zo lang daar geweest , zo enthousiast en zo’n positieve uitstraling ! Mijn hoop is dat jouw lijn wordt voortgezet en de rest van ‘Star Trek’ ook waar wordt gemaakt ; een toekomst waarin iedereen van elke kleur en cultuur hetzelfde respect kent en heeft voor elkaar , waarin hoge morele normen gelden als het gaat om offensief gedrag , waarin materiele zaken en egoïstisch winstbejag ondergeschikt zijn aan algemeen welzijn en waarin de mens met die waarden andere beschavingen benaderd in soms andere dimensies (zie Einstein) die uiteindelijk allemaal centraal met elkaar zijn verbonden en een centraal doel hebben die alle religies bindt en teboven gaat . Hoogdravende woorden misschien maar wat mij betreft sta jij aan de basis door simpel met jouw positieve uitstraling komende tijd steeds weer in een talkshow te zeggen dat de aarde kwetsbaar is , dat we zuinig moeten zijn daarop , en meer naar het grote geheel moeten kijken en niet zo moeten kissebissen en elkaar om belachelijke zaken zoveel leed dienen te bezorgen , dat is de menselijke missie en velen falen maar jij bent al goed bezig . Samen voor elkaar, op en steeds meer buiten de aarde! Ga zo door andré !

 21. Alfred Daniels schreef:

  Ha Andre, wat schrijf je weer ontzettend aardig over je activiteiten daar.
  Interessante experimenten ook. Ben benieuwd ook naar eventuele spin-off voor het werken onder bijzondere omstandigheden elders.
  veel plezier,
  Alfred

 22. Henk Gordijn schreef:

  Hallo André
  Na deze geweldige prestatie wens ik jou en mede reizigers een goede landing toe
  Tot in Nederland

 23. E.megens schreef:

  Ik heb er niet veel van gesnapt als huisvrouw maar vond het heel leuk om je te volgen.
  Bedankt daar voor.
  Kom veilig thuis.

 24. Piet Jager schreef:

  beste Andre,
  Is er misschien een mogelijkheid om met een elektromagneet geladen deeltjes van het station af te buigen? Een elektromagneet heeft niet veel massa. Of is hier misschien te veel elektriciteit voor nodig? Of is een magneet misschien niet bij alle deeltjes effectief?
  Ik wil je graag bedanken voor jouw prachtige foto´s van Nederland. Ik vind de dagopnamen en de nachtopnamen allemaal even mooi. Ik hoop dat ze nog lang op het internet blijven staan.
  Bij de NASA en ESA e.d. komt Nederland er erg bekaaid van af wat dat betreft. Alsof Nederland haast te klein is en niet de moeite waard is om te fotograferen.
  Gelukkig ben je goed geland. Zou je de Russen graag willen complimenteren met de mooie en duidelijke reportage die ze hebben uitgezonden.
  Ik vind jammer dat deze tijd is afgelopen.
  met vriendelijke groet,
  Piet Jager

 25. desiree schreef:

  beste Andre,ik heb je landing helemaal gevolgd,en schrok toch wel wat van het primitieve gebeuren en de klap waarmee jullie neerkwamen.Toen vond ik het ook erg lang duren voor jullie bevrijd werden,erg spannend.Hoe jullie eruit kwamen,ziek,draaierig en de rest mag je zelf invullen want dat kan alleen jij en je collega’s weten dus mijn vraag is eigenlijk,Als je nu zo vreselijk last van de zwaartekracht hebt,en je moet echt geholpen worden weer en opnieuw leren lopen en blablabla,wie helpt die astronaut dan als hij bijvoorbeeld op mars aankomt?want dat we lang in de ruimte kunnen blijven,lijkt mij geen probleem,maar ergens op een planeet aankomen met dezelfde zwaartekracht als de onze ,waar je niet opgewacht word om eruit getild te worden,lijkt mij wel een groot probleem.Ik vind dat je werkelijk een grote prestatie hebt geleverd,maar ik vind in deze tijd terwijl er al zoveel fatsoenlijke shuttles waren die op en neer vlogen naar de iss,deze manier van terugkomen op aarde ,er toch wel erg primitief en zeer oncomfortable uitzien.

 26. desiree schreef:

  misschien gel een optie tegen bescherming?

 27. Jan schreef:

  Wanneer staat de volgende ruimtereis gepland Andre? 🙂

 28. Yves de Krom schreef:

  Hallo mijnheer Kuipers. Ik ben Yves de Krom, ik ben 11 jaar oud. Ik ben autistisch en helemaal gek op de ruimte en raketten. Ik zou u graag eens willen ontmoeten, want ik heb zoveel vragen over raketten, de ruimte en zwarte gaten. En ik zou u ook wel eens een hand willen geven, want ik heb nog nooit een astronaut in het echt gezien. Ik kom er graag een keer voor naar Noordwijk. Maar u mag ook gerust op mijn verjaardag komen hoor.

  Daag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.