23 nieuwe stralingsmeters voor in het ISS

De afgelopen weken heb ik weer veel ‘life science’ experimenten gedaan, onderzoek naar het gedrag van het menselijk lichaam in gewichtloze omstandigheden. Ik heb gewerkt met het Fluid Science Laboratory, waarmee we het gedrag van vloeistoffen in de ruimte onderzoeken. En heel veel kleine reparatie- en onderhoudswerkzaamheden verricht. Net als in een laboratorium op aarde zijn zulke activiteiten van groot belang om de boel hier draaiende te houden. Een aantal experimenten in het ISS werkt autonoom. Het zijn dozen die vanaf de grond te bedienen zijn. Astronauten moeten de hardware uit de vrachtschepen halen, installeren en aan- of uitzetten. En als er een probleem is, met hulp van de grond kijken of het op te lossen is. Zo faciliteer ik in mijn missie de wetenschappers op aarde. Zij bedenken en bouwen de experimenten. Ik zorg dat ze hier, in gewichtloze omstandigheden, kunnen worden uitgevoerd.

Straling
Naast deze taken doe ik ook heel veel onderhoud en routineklussen aan de hardware van het ISS. Ik heb bijvoorbeeld geluid gemeten, monsters van het water en lucht aan boord genomen en onderzocht of er bacteriën groeien op bepaalde plekken in het ISS, zoals bij de ventilatie-uitlaten, plekken waar handdoeken drogen, enzovoorts. De monsters zijn met Dragon teruggevlogen naar de aarde. Nu is het aan de teams op de grond om ze te interpreteren en te vertalen naar nieuwe procedures. Ik heb ook 23 nieuwe stralingsmeters opgehangen. De oude gaan met mijn Sojoez mee terug. De meters registreren hoeveel radioactieve straling uit de ruimte de binnenkant van het ISS bereikt.

In het ISS worden we niet door de dampkring beschermd. Dit soort metingen is belangrijk om te weten welke plekken meer of minder straling doorlaten, want mensen mogen niet worden blootgesteld aan te grote hoeveelheden straling.

Zulke operationele klussen zijn erg leuk, want ik kom overal in het ISS om de spullen te pakken en te installeren. Een dezer dagen ga ik een film opnemen van zo’n zwerftocht door het ISS. Zo kan iedereen een beetje met me meezweven door het ruimtestation…

Dit bericht is geplaatst in logboek met de tags , , , . Bookmark de permalink.

19 Responses to 23 nieuwe stralingsmeters voor in het ISS

 1. Pim Dekker schreef:

  Beste André,

  Wat super om je via internet van zo dichtbij te kunnen volgen! Zie uit naar je video van je zwerftocht door het ISS.

  Superintrigerend allemaal.

  Groet

  Pim

 2. Roel schreef:

  Zo’n film waarbij je door het ISS meezweeft is altijd mooi om te zien, ik ben benieuwd naar jouw versie (graag ook de Cupola meenemen!)

 3. Hans Everhard schreef:

  Hi Andre,

  Weer een leuke en interessante blog, mijn vraag over straling is beantwoord in je blog.

  Groet,
  Hans Everhard

 4. Fred schreef:

  Hallo André,

  De vraag is hoeveel straling je precies oploopt bij een lang verblijf van een half jaar. Is dit te vergelijken met de stralingsdoses van röntgen- of andere scan apparatuur in het ziekenhuis?

  Met vriendelijke groet en behouden vaart,

  Fred

 5. Ron Kuipers schreef:

  Man man waar haal je de tijd vandaan om ons, aardlingen, van deze informatie te voorzien……weer heel hartelijk bedankt…gr Ron

 6. Erwin Hensens schreef:

  Hallo André,

  Het is weer erg interessant om je blog te lezen. (ook je Twitter berichten trouwens!)
  Ik kijk nu al uit naar het filmpje dat je gaat maken…
  Tof dat je dit met ‘ons’ wil delen.

  Gr. Erwin

 7. Robin schreef:

  Interessant om dit te lezen. Ik ben benieuwd naar het filmpje. Gr. robin

 8. Anita schreef:

  Hoi André,
  Wederom weer bedankt voor je duidelijke uitleg en je foto’s.Verbaas me er iedere keer weer over dat dit allemaal kan. Misschien een simpele maar toch wel praktische huisvrouwenvraag, hoe los je het op om kleren te wassen en te drogen want even een raampje openzetten gaat nu eenmaal niet. ik blijf je volgen. Hartelijke groet van Anita.

 9. Jan Horstman schreef:

  Hoi Andre.

  Ik volg elke dag jouw tweets en blogs. Prachtige foto’s en verhalen. Echt mooi.
  Een vraag: Kunnen wij vanaf jouw vertrek van het ISS tot aan je terugkeer op aarde live volgen? B.V. via webcam? Dat zou ik prachtig vinden. Daar blijf ik voor thuis.
  Ik hoop dat je hierop wilt beantwooden.

  Groeten en een veilige terugkeer op aarde.
  Jan Horstman,
  Borne. (Ov)

 10. Hilleen schreef:

  Hallo,
  Hoe komt een raket eigenlijk bij het ISS?
  Hoe weet het dat het daar moet zijn?
  Kun je dat ook uitleggen?
  Hartelijke groeten,
  hilleen

 11. Agnes van Reenen schreef:

  Hallo Andre,

  Wij volgen op school met de hele klas jouw missie. Een paar keer per week bekijken we de foto’s op twitter. Er hangen er ook al heel veel bij ons in de klas. De foto’s en straks het filmpje over het ruimtestation gaan we natuurlijk ook weer bekijken. Ik weet zeker dat de kinderen deze missie nooit meer zullen vergeten want ze hebben er echt heel veel over geleerd. Bijna alle kinderen kunnen het ISS tekenen en ook zie ik het vaak terug in lego modellen of ander constructiemateriaal. Ik geef les aan groep 1,2. De kinderen zijn 4, 5 en 6 jaar. De foto met de oranje shirts gaan we maandag ook zeker bekijken. En nu maar hopen dat we winnen.

 12. Bart Veltkamp schreef:

  Als altijd weer een fascinerend verhaal. Bedankt!

 13. Tilly Kuiper schreef:

  Dank voor het boeiende verhaal, André. Ik kijk uit naar het filmpje.
  Ik vraag me af welke slaaptijden je aanhoudt en kan iedereen aan boord tegelijkertijd gaan slapen of houdt er één de wacht? Of ..houdt men op de grond de wacht?
  Weer vragen terwijl je het beredruk hebt met de stralingsmeters en de andere onderhoudswerkzaamheden.
  Welterusten en een mooie zondag met jullie prachtuitzicht.

 14. tine te brommelstroet schreef:

  andré, wat fantastisch dat je ons aardlingen zo mee laat genieten. Dank daarvoor.
  groetjes en nog een hele fijne tijd daarboven of is het beneden 🙂

 15. Tilly Kuiper schreef:

  Opeens ben ik zo benieuwd wie de Sander is die al André’s berichten plaatst. Krijg je volledige berichten van André, Sander, of trefwoorden waar jij een compleet bericht van maakt?
  Dank voor het plaatsen en voor de site
  groet,
  van Tilly

 16. roy schreef:

  Hoi André,

  Als allereerst Moet ik even melden dat u een groot voorbeeld voor me bent en dat ik u veel sterkte wens met het op handen zijnde stuiter-ritje.

  Ik vraag me echter al een tijdje af waar de ‘normale’ mensen zoals ik de uitkomsten van de vele diverse experimenten kunnen vinden en of die eigelijk überhaubt wel beschikbaar zijn, ik hoop dat u me een antwoordt kunt verschaffen.
  Ik ben bijvoorbeeld erg benieuwd naar gedetailleerde uitkomsten van het greenhouse experiment.

 17. Herman Assink schreef:

  Beste Andre,
  Ik hoop dat je het experiment hebt uitgevoerd met de foto zwart wit in RAW vanwege het detail. Ik wens dat alle metingen en doelen gehaald worden en dat je weer behouden op aarde terug keert. Wat is dat eigenlijk een apart idee. En eenmaal weer thuis. Dan gaat er weer een wereld voor je open.
  Groetjes en goede reis;
  H. Assink

 18. Hans IJsselstein schreef:

  Hallo André,
  Ik hoorde dat je een verhoogde kans op kanker hebt. Dit zou vooral betrekking hebben op het beenmerg, waarvan het DNA van de cellen zou zijn aangetast, dat tot kanker zou kunnen leiden. Neem je nog voorzorgsmaatregelen om dat tegen te gaan en welke maatregelen zijn dat dan?

 19. casper schreef:

  Beste andre,
  ik wil u veel succes wensen hoog daarboven in de ruimte

  groetjes
  Casper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.