Ik pas nog in het stoeltje van mijn Sojoez

Ik heb weer drukke dagen achter de rug. Totdat de nieuwe bemanning komt, zijn we met z’n drieën hierboven. We hebben een gewoon werkschema en dat is dus druk. Maar het heeft ook positieve kanten. Ik heb meer ruimte om me te bewegen en kan mijn eigen plan maken voor het sporten of rondkijken in de uitkijkkoepel Cupola. En het is rustiger op de communicatielijnen met de grond. Soms is het continue gepraat irriterend en vermoeiend, omdat ik steeds op moet letten of het mij aangaat. Met zes mensen sta je soms in de file naar Huntsville of Houston. Rustiger verkeer maakt het maakt het makkelijker om er tussendoor te komen als ik iets wil vragen of melden.

Sjouwen
Een van de meest tijdrovende onderdelen in mijn planning zijn op dit moment de ‘sjouwtaken’. Ik ben soms net een verhuizer als ik spullen uitpak uit het Europese vrachtschip ATV of spullen klaarmaak voor de vrachtschepen Dragon en HTV die hierheen komen. Het zijn open einde taken die meerdere dagen duren en elke dag voor een paar uur gepland zijn. Met het risico dat ik de taak af wil maken en dus te lang doorga.

In de Dragon kan ik een paar spullen van mezelf terug naar de aarde sturen, zoals mijn crew shirts en mijn aantekeningenboekjes. Een dagboek is het nooit echt geworden, daar heb ik geen tijd voor gehad.

We zijn ook begonnen met de voorbereidingen voor de komst van onze collega’s Joe Acaba, Sergei Revin en Gennadi Padalka, met wie ik in 2004 heb gevlogen. We hebben alvast wat kleren voor ze uit de Progress gehaald en de slaapcabine ingericht met de belangrijkste spullen. Zaterdag hebben we een gesprek met Joe gehad. Hij zat op de lanceerbasis Baikonoer in quarantaine, tot de lancering vanmorgen. Het was leuk om hem even te spreken.

Terugkeer
De tijd vliegt voorbij! Mijn eigen terugkeer is al over anderhalve maand en de eerste voorbereidingen duiken nu al op in mijn tijdlijn. Zo hebben we onlangs de stoelen van de Sojoez getest, om te kijken of we er nog goed in passen. Door de gewichtloze omstandigheden word je wat langer, tot zelfs enkele centimeters. Toen Anatoli Ivanishin dezelfde check deed in april, paste hij niet goed meer in zijn stoeltje. We moesten

aanpassingen doen om hem veilig terug te laten keren. Mijn stoel zit gelukkig nog steeds als gegoten. In de komende weken ga ik ook weer een lektest van het ruimtepak doen, de procedures doornemen en oefenen op de handmatige terugkeer met de Sojoez. Die training heb ik in Sterrenstad eindeloos vaak gehad, maar sinds mijn lancering niet meer. Met de computersimulator die we hier aan boord hebben kan ik mijn kennis bijspijkeren. En er komt ook nog een Dragon die we moeten aankoppelen.

Waar zit het lek?
Een andere oefening die we hebben gedaan is de ‘depressurization drill’. Daarbij wordt een lek in het ruimtestation gesimuleerd. Wij moesten, terwijl we in contact stonden met de grond, uitvinden waar dat lek zat. In zo’n geval controleren we eerst de Sojoez. Want als daar iets mee aan de hand is, kan het zijn dat we meteen moeten terugkeren naar de aarde. Wanneer het lek daar niet zit, sluiten we een voor een de modules af, terwijl we continue uitrekenen hoeveel tijd we nog hebben voor de luchtdruk te laag is en we weg moeten. Zo gaan we door tot we weten waar het probleem zit. In dit geval was dat in de FGB, beter bekend als Zarya, de Russische opslagmodule.

Heel veel dingen worden ‘gewoon’ hierboven, een dagelijkse routine waar je niet al teveel bij nadenkt. Je hebt niet meer door dat er achter dat dunne aluminium laagje geen lucht is. Oefeningen als deze zijn daarom goed om alert te blijven op de risico’s van een lang verblijf in de ruimte en – in geval van nood adequaat te kunnen reageren.

Dit bericht is geplaatst in logboek met de tags , , . Bookmark de permalink.

40 Responses to Ik pas nog in het stoeltje van mijn Sojoez

 1. Olav schreef:

  Ha. Toen ik de titel zag dacht ik: ze krijgen zeker goed te eten daar boven. Maar dat valt toch mee blijkbaar.

 2. Geertjan schreef:

  Veel succes nog daarboven,en bedankt voor de schiterende foto’s die je elke keer weer maakt!! Gr uit de keistad amersfoort!!

 3. Johan de Kok schreef:

  Zet de logeerbedden maar vast klaar

 4. Oscar van Dijk schreef:

  Hi Andre,

  Ik zou me niet zo druk maken over dat dagboek. Als je de blog en de geweldige foto’s bundeld heb je volgens mij het mooiste dagboek dat er is.

  Oscar

 5. Hoenderman schreef:

  Hallo Andre,
  Boeiend relaas van een dag in de ruimte. Ik heb je regelmatig voorbij zien vliegen en met een goede fles wijn en een rekenmachine op tafel geprobeerd uit te rekenen hoelang je erover zou doen als ISS om de zon zou vliegen met vergelijkbare snelheid als om de aarde. Je moest eens weten hoe vaak je voorbij gekomen bent voordat het antwoord (al dan niet goed berekend was…). Prima wijn… Valt hier beneden nauwelijks iets van te begrijpen hoe het daarboven moet zijn. Daarom maar even een paar vragen van een down-t0-earth burger.
  – Je verteld dat je aan het sjouwen bent, is dat zo vermoeiend dan in gewichtsloze toestand?
  – Je geeft ook aan dat je onder bijzondere omstandigheden plotseling moet kunnen vertrekken (Sojoez). Wat gebeurd er met ISS als jullie inderdaad onverhoeds terug zouden moeten keren naar beneden? Een volgende MIR in the making?
  – Wat mis je daarboven het meeste?
  Zolang het file geweld alleen tot communicatie beperkt is en niet betekend dat je letterlijk in de file moet staan, plezierige vlucht en keep UP the good work!!! We houden je in de gaten!

 6. Harold schreef:

  Tjonge is wel erg snel gegaan allemaal.Maar ja komt denk ik om dat we niet veel onthouden.

 7. Ingeborg schreef:

  Beste Andre,

  Het is zo fantastisch om jullie te volgen daar boven! Zowel de foto’s die elke keer weer prachtig zijn, als je verslagen in je blog zijn zo bijzonder. Het is geweldig om alles te lezen en oh zo leerzaam. Vind je het nu jammer om over anderhalve maand weer terug te keren naar aarde of ben je alleen maar blij om weer naar je familie te gaan. Hoe lang duurt het eigenlijk als je geland bent, voordat je lichaam weer volledig functioneert op aarde? Misschien kun je hier nog eens iets over schrijven in een van je volgende berichten.
  Groeten uit een regenachtig en nog altijd koud Nederland

 8. Hoi André wat een mooie foto’s stuur je ons prachtig kom veilig terug.geniet nu nog van de tijd die je boven hebt Gr. Marian

 9. Hans Everhard schreef:

  Hi André, wederom interresante blog. Hoe is het met de lichamelijke vermoeidheid?, word je moe in gewichtloze toestand?
  Grt. Hans

 10. Alfred Daniels schreef:

  Opnieuw een heel interessante blog Andre, dank je wel; ook aan Sander.
  Jammer dat er voor het maken van een dagboek geen aparte agendatijd is ingeruimd.
  Als antropoloog/etnograaf weet ik als geen ander dat dagboeken van reizen en veldonderzoeken soms heel verrassende informatie opleveren, omdat daarin de schrijvers gewoonlijk vrijelijk hun hart luchten en dingen bij de naam noemen die in formele rapportages achterwege worden gehouden. Vaak zijn het die persoonlijke belevingen die op de achtergrond beslissingen en keuzes beinvloeden, waarvoor formeel gezien een zakelijke rationalisatie ‘daaropvolgend’ erbij gezocht wordt.
  Dus graag hier een punt van maken bij de organisatie!
  groet,
  Alfred

 11. Mirjam schreef:

  Jammer dat je toch niet zo goed eten krijgt dat je uberhaupt dik kan worden Andre ;). Aan de andere kant misschien maar goed ook!

 12. Rowena Brandt schreef:

  Je taak willen afmaken herken ik. Toch maar niet doen als het eigenlijk teveel is. Het is aan de ene kant misschien een beetje jammer dat je geen dagboek hebt kunnen schrijven, maar de fijne herinneringen houdt je toch altijd bij je.

 13. André PE1PQX schreef:

  Wederom een interessant stukje uitleg over de (dagelijkse) gang van zaken.
  Op dit moment relatief rustig dus aan boord van ISS, maar toch nog genoeg te doen en beleven. Nieuwe bemanning onderweg, Dragon maakt zijn opwachting en HTV staat op de dienstregeling en de ATV doet zijn/haar (?) ding.

  Zoals Herman Finkers ooit eens een voorstelling had waarvan de titel “Kalm aan, en rap een beetje” was, lijkt me dit een toepasselijke omschrijving van de situatie ‘daarboven’.

  Geniet er van zolang je de kans hebt! Binnen 8 weken is het voorbij en zijn de Aardse beslommeringen weer aan de orde van de dag.

  Groeten, André

 14. Sjef Frijns schreef:

  Dankjewel voor deze bijzondere breking van jullie bezigheden zo hoog boven de aarde.
  Regelmatig kijk ik op je blog en ik vraag me ook wel eens af wat je het meeste mist. Hier lijkt alles zo gewoon. Ik zag je film en zag hoe mooi alles van daarboven is. We staan daar te weinig bij stil dat we bij de gratie op deze planeet mogen leven….
  Heel veel succes de komende dag en een fijne “hemelvaartdag”.( hahaha, je bent al een eind onderweg.)

 15. Sylvia Minnaert schreef:

  Hallo André,
  Eerst een terecht complimentje: Van de vele Astronauten ben jij toch een van de beste “communicatoren”. In jou manier van beschrijven lukt het je ons allemaal mee over je schouder te laten kijken en voelen hoe het daar is, bedankt voor die generocity ! Als gids in het Eurospace center (in België) hang ik, bij wijze van spreken, dagelijks aan je lip(-blog). Zelf probeer ik op allerlij manieren de bezoekers en stagières zo dicht mogelijk te brengen bij wat de onherbergzame ruimte, de gewichtsloosheid enz. wil zeggen in het echt en in het dagelijkse bestaan. Ik stuur daarom dus ook iedereen door naar jou blog want beter kan niet (behalve zelf naar de ruimte te gaan).
  De beelden die we van jullie uit de ruimte krijgen zijn echte “bewustzijn verruimers” .Ik wist niet dat de aarde zo bevolkt is als ik de nachtfotoos zie – net een gloeiende houtskool. Als je vergelijkt met die eerste nachtfotoos van Europa van een tiental jaar geleden …
  Het is een hele oefening om tegelijkertijd het “overzicht” dat jullie van daar bieden en de ongeloofelijke diversiteit die hier beneden leeft te behelsen… Lukt het julie van daarboven dat bewustzijn te behouden? Als je de site :bezoekt krijg je een heel ander deel van het geheel. Een ongeloofelijke getuigenis van wat er leeft in de mensheid. Misschien ken je die site al, maar indien niet, denk ik dat het een van de beste sites is om jou te “includen” in waar je naar kijkt als je zo door de Cupola kijkt naar al die lichtjes s’nachts…
  Yan Arthus Bertrand kreeg toen hij zijn mooie luchtopnames fotografeerde zin om de mensen die hij daar overal van uit de lucht zag te ontmoeten. Een van de dingen die hem opviel, zij hij, was dat wanneer hij voet op de grond zette vaak de problemen begonnen (grensen -visa’s -administraties enz.) Allemaal van die “onoverkomelijke problemen” die van uit de lucht (laat staan van uit de ruimte) niet waarneembaar zijn.
  Van op de grond zie je dan weer niet de plastiekeilanden die in de oceanen drijven of de olie vlekken of bosbranden of … Ik hoop het er ooit eens met je over te mogen hebben, wie weet. Ondertussen wens ik je nog een verdere goeie vrijeval tot je veilige terug keer ! En dankzij jou “vallen we dus ook nog een beetje mee” (en dat hopelijk in alle opzichten) Hartelijk dank en tot gauw.
  Sylvia

 16. Sylvia Minnaert schreef:

  Sorry het adress is niet meegestuurd in vorig bericht De site die ik bedoelde is die van Yan Artus Bertrand : 7 billion others . als je even tijd hebt ze te ontmoeten …

 17. Mark schreef:

  Bedankt André! We volgen alles nog op de voet. Dat dagboek zit natuurlijk al lang in je blogs. Geniet nog even!

 18. Pim de Jonge schreef:

  Waarde Andre,

  Een paar jaar geleden, waren mijn vrouw (Russische met twee paspoorten al 25 jaar )in Korolev, waar mijn schoonouders woonden en dat we iedr jaar bezochten (vlakbij Sterrenstad).We kregen de mogelijkheid om het toenmalige station MIR te bezoeken. Een geweldige ervaring. Ook aardige mensen in het trainingscentrum. Zoewel in de MIR als de terugkeercapsule hebben we gezeten.
  Op de vraag of ik foto’s mocht maken was het antwoord: Pazjalste!!
  Daardoor kan ik een heel klein beetje voelen hoe het daar is.
  Natuurlijk volgen we U en als de tijd daar is zien we U weer graag terug.
  Een ding is niet nodig!!! De terugkeercapsule heeft geen rechterachterwiel. (Haha)

  Pim de Jonge
  Giesbeek

 19. Beste Andre,

  Wat een geweldige dingen maak jij allemaal mee en wat super dat je zo goed contact houdt met ons hier op de aardbol.

  Ik hoop dat je heel even tijd hebt om de website van een vriend en collega te lezen. Hij gaat voor de 3e keer een oceaan overroeien. Deze keer de Indische Oceaan. Hij is in Australie en vertrekt waarschijnlijk volgende week donderdag (24ste) net boven Perth om in 4 maanden naar Afrika te roeien. Hij doet dit o.a. voor tweede goede doelen.
  Het zou zo super leuk zijn (ik heb hem niks gezegd) als jij hem vanuit de ruimte een goede reis kan wensen. Is dit op een één of andere manier mogelijk?

  Heel veel groeten en nog een prachtige tijd daarboven,
  Monique

 20. Harm Post schreef:

  Hoi André,

  Allereerst bedankt voor je geweldige blog.
  Ik heb een vraag voor je:
  Ik weet dat, bijvoorbeeld, piloten op transatlantische vluchten nogal wat radio-actieve straling oplopen.
  Heb je enig idee van de stralingsbelasting in het ISS?
  Dat zal niet gering zijn op zo’n lange missie.

  Ik wens je veel succes bij de rest van je missie en een behouden thuiskomst op “Moeder Aarde”

  groeten van Harm Post

 21. Miriam schreef:

  Hoi André!

  Wat gaaf om alles te volgen! Zelf werk ik op een basisschool. Daar hebben we een musical opgevoerd ( in het Engels, dat is uniek in Nederland) over een buitenaards wezentje. De oorsprong begon bij jou. We probeerden (in scène gezet) contact met jou te maken en kregen contact met Flootsy van de planeet Vastav. Een musical was geboren. Alles bedacht door mijn collega Gido van der Broek. Ik wilde je het toch even zeggen.
  Met vriendelijke groeten,
  Miriam Buijze

 22. Christa schreef:

  Hallo André
  De nieuwe bemanning was in quarantaine en is intussen al bij jullie gearriveerd. Iedereen is in principe gezond. Maar hoe wordt er gehandeld als een van jullie boven nu opeens een blindedarmonsteking oid heeft en dus dringend uitgebreide medische hulp nodig heeft? Ik ben erg benieuwd naar je antwoord!
  groeten , Christa

 23. Lisette Borkens schreef:

  Lieve Andre dank je wel voor weer een update vanuit het ISS.
  Fijn dat je ons zo op de hoogte houdt. Succes nog de komende weken
  En geniet nog in het ISS van deze weken. Hoop je gauw ergens te zien
  En te horen in Nederland als je weer terug bent op aarde zodat je
  al je avonturen die je in het ISS hebt meegemaakt ons kunt vertellen
  En ons kan laten zien.
  Hartelijke Groeten uit Enschede van Lisette Borkens

 24. Tilly Kuiper schreef:

  Goedenmorgen, middag, avond, nacht, André.

  Met Christa’s vraag nog naklinkend in mijn hoofd zit ook ik nu te denken over het hoe en wát als een van jullie een blindedarmontsteking of wat dan ook krijgt. Je bent arts. Ga je dat zelf doen? Of … is iedere astronaut van te voren door een mri scan gegaan en is er geen kans op wat dan ook?

  Weer krijg je vragen. Word je soms niet torendol van al die vragen?(nog een erbij:-P)
  Op twitter zag ik een vraag voorbijkomen hoe je kunt twitteren in de ruimte. Nu ik daar zelf over nadenk, is DAT ws een piece of cake vergeleken alle andere superhoogstandjes van technisch vernuft zoals het ISS en communicatie met de Aarde zelf?
  Twitter lijkt zo gewoon en simpel maar in wezen is ook dat een uitvinding waar ik met mijn pet niet bij kan, net zoals ik er met mijn pet niet bij kan dat jullie daarboven in anderhalf uur een rondje aarde zweven.
  Ik vind het allemaal een Wonder.

  Opeens zit ik mij te bedenken hoe het zou zijn als je in de ruimte een schilderij probeert te maken. Zou dat mogelijk zijn? Hecht de verf aan het doek of gaat die vrolijk zweven? Zo wie zo op een zwevend doek schilderen met zwevende verf lijkt me al te grappig voor woorden. Het beeld dat ik erbij krijg heeft iets clini clownachtig. Het zou wel wat kleur in de ISS brengen :-). Mis je geen kleuren? Al die grijze wanden met electronische /digitale apparatuur lijken me niet echt gezellig. En …je bent en blijft een Hollander die-neem ik aan- van gezelligheid houdt? Hm, je hebt helemaal geen tijd voor dit soort prietpraat. Je bent een wetenschapper /astronaut en die kleurloosheid is ws om je bij de les te houden.

  Zit mission control niet in je oor te tetteren zitten wij bezoekers van je blog met vragen. Het lijkt me net zo’n overweldigende ervaring om daarboven te zijn als om straks weer terug te zijn op Aarde. Alle indrukken, de zwaartekracht en nog meer vragen dan dat we hier stellen? Het voedsel, drinken, lopen, warmte, kou, regen enz enz. Overvloed.

  Succes met het doen van testen zoals lekken opsporen en alles wat nog te doen is voor terugkeer naar de Aarde.

  Dank je voor alle mooie foto’s en je Blogberichten, André.

  Wie schreef nou dat hij je vaak voorbij ziet vliegen? Hoenderhok? In ieder geval heb ik je -vermoed ik-nooit gezien. Ik zie en zag wel eens wat groot en lichtgevend is, maar dat is-vermoed ik- dan ws toch een ster of vliegtuig. Hoe is de ISS te herkennen? Aan wat?

  Nou, ik laat het hierbij. Succes nog de laatste anderhalve maand, want ik begrijp dat je begin juli terugkomt.

  Werk ze,
  hartelijke groeten van Tilly

  Wat vreemd dat je langer kunt worden in de ruimte. Bizar.

 25. Tilly Kuiper schreef:

  Gezellig ook dat er weer drie nieuwe astonauten bij zijn die verhalen en spullen meebrengen.

 26. Christa schreef:

  Ja Tilly, dat schilderen in de ruimte lijkt me ook een interessante gewaarwording. Hoe vaker ik de video met prachtige ruimtebeelden bekijk, kan ik alleen maar erover dromen om ook het heelal in te mogen.
  Geniet nog even van de prachtige uitzichten André en als er ook een boek komt (met fotos!) over jouw nuchtere hollandse belevenissen, dan lees ik hem heel graag!

 27. Sokolum schreef:

  Het is bizar en bijzonder dat wij dit mogen meemaken, de één bewuster dan de ander en het is nog maar de vraag of onze kinderen dit ook mogen meemaken.

  Mijn dank aan u voor het delen van uw belevenis, een goede reis teruggewenst.

 28. bags schreef:

  Geniet nog even van de prachtige uitzichten André en als er ook een boek komt .

 29. business shoes schreef:

  kan ik alleen maar erover dromen om ook het heelal in te mogen.

 30. Fred schreef:

  Hallo André,

  We hebben zojuist kunnen vernemen dat de nu geslaagde lancering van het commerciele vrachtschip Space-X Falcon ook crematie-as met zich meedraagt van 300 mensen, waaronder dat van Scotty van StarTrek. Is dat uitstrooien of afwerpen een taak die de bemanning van de ISS moet volbrengen, of gaat dat automatisch tijdens de lancering? Hoe beoordeel jij het belang en de wenselijkheid van dit soort activiteiten zoals die begrafenis-rituelen met het storten van afval?

  Groet, Fred

 31. Baby in de buik schreef:

  Hoi Andre,

  Ik was pas een paar weken zwanger toen je vetrok, en ik begreep toen dat je zou terugkeren rond mijn uitgerekende datum. Dat klonk toen nog zover weg. Nu is jouw terugkeer in voorbereiding en ik ben met verlof. Het is voor ons beiden nu een beetje aftellen : ) succes!

 32. Tilly Kuiper schreef:

  Onderwerp: Een hele jonge trouwe fan.

  Hallo André,

  vandaag schrijf ik je iets over Joris. Veel weet ik niet, maar Joris is een jongen van 6 jaar en hij woont in Hoogland (bij Amersfoort), buurjongetje van een nicht en neef die over hem vertelden.

  Joris praat regelmatig met mijn neef zowel over het heelal als over ruimtevaart en dan kijkt hij omhoog of hij het ISS ziet. Joris is zo verzot op alles wat met space en ruimtevaart te maken heeft, hij is er al een paar jaar op een mateloze manier in geïnteresseerd. Hij weet precies wat je doet, André en waar je bent. Geen idee of Joris op internet mag, maar zover ik het kan begrijpen schrijft hij niet hier in je Blog. Ook heb ik geen idee of hij hier mag lezen. (hoe zou hij anders aan veel informatie komen?) Doch … omdat Joris mij één van je jongste volgers/fans lijkt, schrijf ik nu dit stukje aan jou over hem. Mijn nicht denkt dat hij dat heel gaaf zal vinden en dat ze aannemen dat hij van zijn ouders best een keer hier mag komen.

  Nou Joris uit Hoogland, er staat nu in André Kuipers Blog over je geschreven. Hoe cool is dat? NU weet André eindelijk dat hij een hele jonge trouwe geïnteresseerde heeft beneden op de Aarde.

  Hartelijke groeten voor André van Joris via Tilly

  Weerbericht: Vorige week was het in Nederland nog herfstachtig, van de week lenteweer en nu is het hoogzomer tegen het tropische aan.

 33. Beste Andre

  Het zit er bijna op endan nog aan een voedsel experiment doen.
  Dat word extra vulling in je terugkeer stoeltje.
  Ik wens je een goede terug keer
  Maar je mag niet uit het raam kijken, als je op schipholland uit Rusland komt, of ga je nog eerst naar de VS

  Geroeten Jan Kuijper van der Duijn

 34. Tilly Kuiper schreef:

  Waarom mag André niet uit het raampje kijken bij zijn terugkeer, Jan?

 35. ilse schreef:

  Andre kuipers
  alles goed jouw groetjes treug van ilse
  groetjes hoi

 36. Sandra schreef:

  Beste André,

  Ik vind je geweldig! Je doet het maar mooi! En dan die eeuwige smile op je gezicht…..
  Heb je toevallig een tweelingbroer of een neef die sprekend op je lijkt inclusief smile?

  Groet,
  Sandra uit het Brabantse land

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.