Amateurradio vanuit het ISS met Nederlandse schoolkinderen

Aan boord van het ISS hebben we twee amateurradiozenders. Deze week heb ik via die radio contact gemaakt met twee schoolklassen uit Spijkenisse en Schiedam. Zij hadden missie 1 van het educatieve programma Ruimteschip Aarde gewonnen en daarmee een radiocontact met mij. De opdracht van de missie was: maak van je klas een ruimteschip. Ze hadden – net als bijna honderd andere schoolklassen – prachtige filmpjes ingestuurd van hun oplossing. Deze twee waren compleet met filmmuziek en allerlei slimme oplossingen voor een lange ruimtereis. Daarom heb ik ze gekozen als winnaars van de competitie.

Het radiocontact verliep ontzettend soepel. Meteen toen ik met het ISS binnen bereik kwam, kreeg ik contact. Daarna hebben

negentien kinderen een vraag gesteld en die heb ik zo goed mogelijk beantwoord. Er zaten heel leuke vragen bij. Welke geuren van de aarde zou ik het liefst meenemen de ruimte in? Kunnen kinderen in de toekomst ook lange ruimtereizen maken? En hoe lang houden we het hierboven vol zonder nieuwe voorraden? Ik vind het ontzettend leuk om op deze manier kinderen bij mijn missie te kunnen betrekken.

ARISS
Het radiocontact werd verzorgd door de vrijwilligers van ARISS, Amateur Radio on board International Space Station. Er is een opname van gemaakt. Wie het leuk vindt, kan het radiocontact hieronder terugluisteren.

Dit bericht is geplaatst in logboek met de tags , , . Bookmark de permalink.

15 Responses to Amateurradio vanuit het ISS met Nederlandse schoolkinderen

 1. André PE1PQX schreef:

  Geweldig!!

  foto’s van dat contact staan hier: http://www.pe1pqx.eu/index.php/ham-radio/fotos-van-iss-contacten/category/1-iss-estec
  Dit in overleg met de fotograaf. Helaas weer ik niet de namen van de kinderen en mensen die op de foto’s staan.

  André, ga vooral door met ARISS en contacten via Amateurradio!
  Groeten, André (op Ruimteschip Aarde 😉 )

  • André PE1PQX schreef:

   Even een correctie op zijn plaats: de foto’s op de door mij gegeven link zijn NIET van 6 maart maar van 27 februari, een schoolcontact met André en 3 Engelstalige scholen.

   Excuses voor deze vergissing…

 2. Tjeerd, PA3GNZ schreef:

  Hallo Andre,

  Leuke impressie. Als radioamateur volg ik jullie op de voet.
  Het is mij al gelukt om over de APRS digipeater te komen.

  Groet, Tjeerd

 3. Marco knies schreef:

  Heel gaaf is dit en goed om de jeugd erbij te betrekken.
  Ik ben zelf zendamateur ik ben wel nieuwsgierig op welke frequentie das was.

  Vriendelijke groet pa3gg Marco
  73’s

 4. LOOK TV Schiedam schreef:

  Leuk! Er zijn ook beelden van, die donderdag zijn uitgezonden door de lokale tv-zender van Schiedam:
  http://looktv.waterwegnoord.nl/?c=lookgemist&i=26573

 5. Diane schreef:

  André,

  Inmiddels de radiofragmenten beluisterd en de kinderen hebben veel leuke vragen kunnen stellen. Ik heb een vraag voor je Russische collega’s, waarvan het antwoord misschien in één van je volgende blogs verwerkt kan worden. Hoe het ruikt in het ISS dat weten we, want die vraag is beantwoord, namelijk voornamelijk naar olie. Wat ik graag zou willen weten is of er in de ruimte ook geluiden te horen zijn en zoja, wat voor soort geluiden dit zijn.

 6. Bea schreef:

  Hoi Andre..,

  Wat geweldig zeg dat dit allemaal kan met zo’n amateurradio..,
  Wanneer komen jullie weer vroeg in de avond over Nederland??
  Hebben jullie geen hinder gehad van de zonnestorm???

  Heel veel plezier in de ruimte!!!! 🙂
  Genieten doe je zeker..,

  Gr. Bea

 7. Wouter PE3WKA schreef:

  Hallo André,

  Met veel plezier heb ik de doorgangen meegeluisterd. Met name het antwoord met ontkiemde ui als kamerplant was erg leuk.
  Ik hoop je eens te spreken als je nog eens aanroept op 2 meter.

  Heel veel succes nog verder!

  Groet,

  Wouter

 8. Jan B schreef:

  Net bij de NASA.gov site een filmpje gezien van jullie pass over Noord Amerika met dat geweldige noordelicht. Dan zie je pas hoe griezelig dun de aardatmosfeer is. Zuinig op zijn dus!

 9. PE1LGW Rens Wilde schreef:

  Heb met veer plezier de foto’s en audio bestanden aangeleverd om op de site te zetten.
  De foto’s en audio bestanden zijn aangeleverd door Bertus Husken PE1KEH.
  Staan op een mooie site van PE1PQX

  Graag gedaan PE1LGW
  Rens Wilde

 10. Rick (4jaar) schreef:

  Hoi Andre Kuipers,

  Ik wil als ik later groot ben ook een ruimtewezen worden. En ook in een raket zitten met jou.
  Ik ben in het ruimtemuseum geweest en heb toen een speurtocht gedaan en een astronautendiploma gekregen. Ik vond het jammer dat ik niet met je mocht praten in het museum.
  Wil je een keer naar mij zwaaien als je langs Nederland komt? En als je weer terug bent uit de ruimte, wil je mij dan een foto sturen met een handtekening? En je mag ook op mijn feestje komen als ik jarig ben, maar dat duurt nog wel heel lang.

  Groetjes, ook aan de andere astronauten
  Rick

 11. Brenda Vermeer schreef:

  We hebben met onze ‘Meesters van de sterren’, leerlingen van Penta College CSG Scala uit Spijkenisse en basisscholen uit de omgeving een geweldige dag gehad bij Space Expo met als hoogtepunt uiteraard het radiocontact! Veel foto’s staan op de website http://www.scala.penta.nl/Ik_wil_naar/Foto_s/Vragen_stellen_aan_Andre_Kuipers

  Bedankt voor deze bijzondere ervaring!

  Groeten,
  Brenda

 12. daniel logmans schreef:

  ik heb een ander filmpje gezien waarbij je ook beelden kon zien en waar de Nederlandse kinderen een vraag mochten stellen. typ maar in:
  http://jeugdjournaal.nl/item/336954-kinderen-praten-met-andre-kuipers.html
  (ik kon geen snelkoppeling maken)

 13. daniel logmans schreef:

  toch wel ;D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.