Op dieet voor de internationale wetenschap

De afgelopen weken was ik veel op dieet. Niet dat ik te zwaar ben, maar voor verschillende experimenten, zoals het Europese experiment SOLO, moet ik een streng dieet volgen. Ik doe dat samen met Dan Burbank, twee keer vijf dagen achter elkaar. Het dieet draait helemaal om zout en heet SOLO (SOdium LOad in microgravity). Dan en ik eten één van de weken met een normaal zoutgehalte (11,5 gram per dag) en de andere week zoutarm (2,9 gram per dag). Wetenschappers kunnen met de resultaten uitzoeken wat de invloed van zoutinname is op de sterkte van onze botten. In de ruimte verlies je snel botmassa. In dat opzicht zou je kunnen zeggen dat we heel snel ‘oud’ worden. Daar zit ook de link met onderzoek op aarde. Veel oude mensen lijden aan botontkalking (osteoporose). Wie weet kan dit onderzoek dus ook op aarde helpen bij het bestrijden daarvan. Inmiddels is bekend dat meer zout innemen de zuurgraad in het lichaam verhoogt, wat weer kan zorgen voor versnelde botontkalking. ESA’s SOLO-experiment gaat helemaal over de vraag of je met minder zout ook minder last krijgt van botontkalking.

Internationaal
Dat is het theoretische verhaal. De praktijk hier in het ISS is een verhaal apart. Denk maar eens de hele dag erbij na wat je mag eten en dat je urine in een zak moet verzamelen. Naar de wc gaan is toch al een onderneming… laat staan dat je elk plasje moet bewaren. En bloed afnemen is ook een uitdaging in gewichtloze omstandigheden. Ik doe het bij mezelf en bij Don, in ESA’s Columbus-module. Een heel gegoochel met naalden, buisjes en pleisters. De monsters die we nemen moeten in een van de -80 graden vriezers van het ISS: MELFI, in het Japanse lab Kibo. Ook moeten we ons wegen.

Dat doen we met een speciale veer die heen en weer beweegt. Met de vertraging in de veer kun je de lichaamsmassa uitrekenen. De gegevens die we verzamelen gaan via de computer naar de wetenschappers. En de bloed- en urinemonsters gaan mee met een volgende Sojoez om via Rusland naar Amerika en Europa gebracht te worden. Zo is het ISS echt een internationale samenwerking.

Sinaasappels
SOLO is een belangrijk experiment voor ESA. Er moeten zoveel mogelijk proefpersonen aan meedoen om goede wetenschappelijke conclusies te kunnen trekken. Vorig jaar heeft Paolo Nespoli SOLO ook al uitgevoerd. En bij de komende missies wordt aan alle astronauten gevraagd of ze willen deelnemen. Soms is het best pittig. Als je bijvoorbeeld net op dieet bent, wanneer een nieuw Progress vrachtschip langskomt. Voorin die vrachtschepen zit wat vers fruit en lekkernijen die de familie opstuurt. Maar ja, daar mocht ik natuurlijk niets van eten. Ik had één dag vrij tussen de diëten. Toen heb ik meteen de voorraad sinaasappels geplunderd…

Nieuws uit Nederland
Ik volg het nieuws uit Nederland zoveel als ik kan. De situatie rond prins Johan Friso heeft me bezig gehouden de afgelopen tijd. Daarom heb ik ook iets minder getwitterd en geblogd. Ik wens de Koninklijke Familie heel veel sterkte toe de komende tijd.

Dit bericht is geplaatst in logboek met de tags , , . Bookmark de permalink.

31 Responses to Op dieet voor de internationale wetenschap

 1. Wilco de ridder schreef:

  Maar Andre kan het dan geen kwaad als je op je vrije dieet dag dan alle sinasappels op eet ?ik vroeg me dat af omdat het de volgende dag mog niet uit het lichaam is. Vriendelijke groet wilco pd2wdr

 2. Gusta Winters schreef:

  Hallo André,

  geweldig wat jullie allemaal doen daar in de ruimte..Maar ook moeten laten door het solo experiment 🙂 Maar op deze manier kunnen wij er op aarde eventueel wat aan hebben. Jullie vervelen je in ieder geval niet daar 🙂 Hartelijke groeten van Gusta Winters vanuit Leeuwarden

 3. Thijs Clevis schreef:

  Hoi André, erg interessant. Ik vraag me af hoe de zout gehaltes zijn bepaald. Recent was nog in het nieuws dat 6 gram het maximum is, terwijl bij jou 11,5 gram als”normaal”genomen wordt.

  Groetjes

 4. Carla schreef:

  Ik hoop dat je toch ook nog je ervaringen op deze wijze met ons blijft delen. Veel succes met alle testen en onderzoeken.

 5. Silvie schreef:

  Wauw… Ik heb echt respect voor alles wat jullie daar doen. En dan onder die omstandigheden ook nog op dieet. Heel knap. Hou vol en succes gewenst. Zoals jij aan Friso denkt zitten jullie ook in onze gedachten.

 6. Diane schreef:

  André,

  Vermoedde al zoiets. Het heeft ons allemaal zeer aangegrepen, maar zolang een definitief droevig bericht uitblijft, is er hoop.

  Het SOLO-verhaal moet ik nog een keer lezen.

  Lieve groetjes,

 7. Mieke schreef:

  Nou ook een heel gedoe! Maar ook weer prima voor de wetenschap.
  Groeten van beneden.

 8. Ed Hennequin schreef:

  Hallo André,
  Interessant experiment. Merk je fysiek ook iets van die lage zoutconsumptie?
  En gaat het experiment tijdens je gehele verblijf in het ISS door?
  Succes en groeten,
  Ed Hennequin

 9. Yvonne Janssen schreef:

  Hallo André, super dat jullie al die experimenten doen met zout. mijn vraag is of jullie nog specifiek zeezout met alle mineralen er nog in of Himalaya zout bv waar ook nog allerhanden mineralen inzitten.
  Of dat jullie het gewone schoongefilterde jozozout gebruiken dat scheelt nogal lijkt me op de botkwaliteit.

  Verder fijn om al je foto’s en info via twitter te volgen!
  Groetjes Yvonne

 10. Wim van Hout schreef:

  Hoi Andre,

  Het is gruwelijk interessant om de experimenten te volgen, en vooral hoe die werken in het gewichtloze. De veer om massa c.q. gewicht te meten. Kijk dat is toegepaste natuurkunde zoals we die vroeger leerden op school of lazen in de Kijk. Dit soort grapjasserij was deze jongen allang vergeten, zo wordt het ineens weer levendig.

  Nog heel veel plezier met je werk daarboven, we blijven je hier beneden volgen.
  Wim

 11. Pieter Meijn schreef:

  Hallo André,
  Prachtige opname vanuit de ruimte. Wat mij opviel was de groene kleur van het Noorderlicht. Mijn vraag is, of dat ook te zien aan de Zuidpool. De magnetische straling gaat n.m.m. van de Zuid-as buitenom naar de Noord-as en geeft daar de verkleuring. Ook heb ik wel eens foto’s gezien dat er andere kleuren te zien zijn. Heeft u die ook gezien?
  Bedankt voor al uw mails en foto’s en nog een heel goede voortzetting van uw werkzaamheden.
  Zeer attent van u, om ook even de zorgelijke toestand omtrent Prins Friso te vermelden.
  Hartelijke groeten,
  Pieter.

 12. Ingrid schreef:

  Hoi André,
  Hoe zit het met vitamine D in de ruimte? In Nederland is het in de wintermaanden ook aanbevolen om extra bij te slikken, omdat we het dan niet uit het zonlicht aan kunnen maken. Nemen jullie in het ISS ook extra vitamine supplementen?

 13. Lotte schreef:

  Beste André,
  wij volgen je elke dag vol spanning! Bedankt dat je bereid bent ons normale stervelingen telkens weer ingewikkelde dingen begrijpelijk uit te leggen. Wij genieten!

 14. Anne schreef:

  Beste André,

  Wat een interessante onderzoeken zijn dit! Het zal een gepriegel zijn, met urine- en bloedmonsters. Ik vind het zó knap dat die samenwerking er zo is, in,en buiten het ISS, en dan ook die techniek, het is écht schitterend dat dit toch allemaal bestaat. Heel veel succes met het te volgen dieet!
  Ik heb diepe bewondering en respect voor jou en je collega’s, ook hoe je naast de drukke werkzaamheden toch nog het nieuws in Nederland volgt. Het zal voor de Koninklijke familie een geweldige steun zijn te weten dat er ook vanuit de ruimte met hen wordt meegeleefd!

  groeten uit Rotterdam,

  Anne Meza

 15. 10nus schreef:

  Hoi André…de eerste keer hier in je blog. Leuk hoor, en dan te weten dat je dit schrijft ver boven mijn hoofd en mss nu wel overvliegt! Heel interessant al die proefjes., hoop dat het wat oplevert! Sterkte ermee:)

 16. Connie van Kuik schreef:

  Hallo André,
  Wat een mooie foto’s, ik geniet er enorm van, wat een verscheidenheid van kleuren
  heeft de aarde. Als je terug bent op moeder aarde, vindt ik het heel boeiend om meer
  over osteoporosis te weten te komen. Ik heb het reuze naar mijn zin in mijn nieuwe baan op de afdeling witgoed en kleingoed.

  Met vriendelijke groet,

  Connie van kuik

 17. Jan de Bloois schreef:

  Succes met het dieet. Interessant om te lezen. Kunnen bloed en urine niet door jullie geanaliseerd worden, zodat de meetresultaten naar Aarde verstuurd kunnen worde? Scheelt invriezen en transport!

 18. Johan van der Veen schreef:

  Hoi Andre, wat een duidelijk verhaal! Ik lees je tweets en blogs met groot plezier! Groeten van Aarde,
  Johan

 19. Gerrit Schiere schreef:

  Beste André.
  Ik vind het ongelofelijk goed van je dat je in het ISS zit. Ben ook harstikke blij met de foto`s die je van de aarde maakt. Ik spaar al meer dan 40 jaar kranten artikelen die met de ruimtevaart te maken hebben. Ben inmiddels begonnen met het 55ste plakboek.
  Ik vind het ook goed dat je onderzoek doet naar de oplossing van botontkalking. Mijn vrouw heeft daar last van, die is in 2 maanden 15 centimeter kleiner geworden. En dat gaat met heel veel pijn gepaard.
  André, ik wens jou nog heel veel plezier in het ISS en ik volg je.

  Gerrit Schiere, Delft.

 20. Tjeerd schreef:

  André.
  Ik wens je veel succes met je experimenten en hopelijk komen die ook \ten goede
  voor onze bewoners hier op aarde.

  Groetjes Tjeerd.

 21. Alfred Daniels schreef:

  Ha Andre, poosje niets van mij gehoord want ik zat nogal diep in de Kalahari in Zuidelijk Afrika. Nu net gearriveerd in Pretoria Zuid Afrika en een leuke ochtend in het museum voor natural/cultural history doorgebracht. Daarna een bezoekje aan het Paul Kruger museum voor een stukje nederlands/Afrikaanse geschiedenis. Lekker koel hier zeg! Fijn te horen dat alles goed gaat met jou en je collegas en je familie. Over dat zout experiment kan ik me alleen maar vebazen dat een weekje testen op twee mannen die nu topatleten in training zijn geworden, genoeg zou zijn om conclusies uit te trekken voor ons alllemaal, maar ja, na een weekje zoutarm is het voor jou wel weer fijn om verder te kunnen gaan met die oude kaas, of is-ie al op en moesten julllie daarom op dieet? Groeten van Fred

 22. ilse schreef:

  Andre kuiper
  groetjes treug van ilse alles goed
  jouw

 23. Ronald Melkman schreef:

  Hallo Ándre,
  Ik zou graag willen weten hoe je in de toestand van gewichteloosheid je gewicht
  in de gaten kan houden. Het lijkt mij toch belangrijk om dit te controleren.
  Misschien is deze vraag reeds beantwoord, ik kan het niet vinden.
  Veel plezier daar in de ruimte en behouden terugkomst op vaste bodem.
  Groetjes PA3BMQ ( Ronald ) vanuit Amsterdam.

 24. Thomas schreef:

  Hallo Andre, ik ben thomas en 9 jaar. Volgende week moet ik mijn spreekbeurt doen en dan doe ik het over het heelal. Heeft uw misschien nog leuke tips voor mij wat ik zeker moet vertellen want ik ga ook iets over ruimtevaart vertellen.
  U zult het wel heel druk hebben daar, maar ik hoop dat u iets wil antwoordeb.
  Groeten, Thomas

 25. Cor schreef:

  “normaal zoutgehalte (11,5 gram per dag) en de andere week zoutarm (2,9 gram per dag”
  ik vind 2,9 GRAM nog al veel voor zout arm .. mijn partner mag 1500 Milligram uitgestreken over de hele dag vanwege haar lever aandoening.
  en van 1500 Milligram zeggen ze al dat het vrij veel is.
  Het leuke is: ze komt er ook niet vaak aan en kan dan savonds nog een bakje chips eten. dus 2,9 gram ipv 1,5 gram voor haar maakt dat verschil tussen leven of dood.
  Dus Natrium beperkt is lager dan 1,5 gram versprijd over de gehele dag!

 26. Geoffrey Zwegers schreef:

  Wat tof! Wij mensendiertjes leren zo hoe we ons kunnen handhaven in het buitenaardse heelal. Misschien leren we zo nog zelfs hoe we ons op Aarde beter kunnen gedragen. Jij bent een pionier! Alsjeblieft, leer zo veel je kunt daar in die baan om de Aarde en neem veel inspiratie mee terug 🙂

 27. Liann. schreef:

  Interessant onderzoek 🙂

 28. cbs Oostergeest groep 8 schreef:

  Hallo Andre Kuipers,

  Morgen begint ons schoolproject over ruimtevaart. We gaan ook naar Estec in Noordwijk. Zouden we een keer contact met u kunnen maken? Ilja

 29. Beste Andre,
  Op 20 oktober organiseren wij de eerste Wereld Osteoporose Dag. Wij zoeken echt contact met jou… Je onderzoek naar Osteoporose is voor ons interessant. Maar we willen Osteoporose onder de aandacht brengen in nederland. 800.000 mensen in Nederland hebben deze aandoening. Er is echter niet heel veel aandacht voor.

  Help je ons osteoporose op de kaart te zetten. Aan een statement/uitspraak hebben we genoeg. Nog beter als we je als gast mogen ontvangen. Laat ons weten of je mee wilt werken aan de eerste Wereld Osteoporose Dag in Nederland.

  Waar kunnen we je bereiken? Ons kun je bereiken op 070-8200611 of mail mij.

  Hartelijk dank voor je reactie. Angelique van Dam

 30. Pingback: Is er een weegschaal in de ruimte? - Energy+-Life

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.