Mission X: moet een astronaut een atleet zijn?

Als ik schoolkinderen spreek, krijg ik vaak de vraag of astronauten topsporters zijn. Of je een superconditie moet hebben om astronaut te worden. Dan vertel ik dat astronauten geen Superman hoeven zijn, maar wel fit en gezond. Voor mij is dat best een uitdaging. Ik eet graag lekkere dingen en sporten schiet er wel eens bij in. Tenminste, op aarde. In de ruimte is het een heel ander verhaal… Hier kom ik een stuk dichter bij de topsporter. Astronauten in het ISS moeten elke dag twee uur sporten. Doe je dat niet, dan worden je spieren slapper en je botten minder sterk. Als ik niet genoeg sport, krijg ik een seintje van de artsen en fitnesstrainers van het Europese Astronauten Centrum (EAC) in Keulen. Dus een paar weken niet naar de sportschool gaan is er in de ruimte niet bij…

Sporten met uitzicht
Hier in het ruimtestation zweeft alles, dus gewoon hardlopen of trainen met gewichten kan niet. Daarom is speciale fitnessapparatuur ontwikkeld. We hebben aan boord onze eigen fitnessruimte. Die zit in Node-3 waar ook de Europese uitkijkkoepel Cupola is. Een prima plek, want zo kun je tijdens het sporten een

beetje naar buiten kijken. Verder kun je ook een filmpje opzetten. Dan gaat de tijd wat sneller voorbij.

We trainen aan boord met een speciale loopband waar je met schouderriemen en een heupgordel aan vast zit. We hebben een fiets zonder zadel. De beweging die je daarop maakt lijkt wel een beetje op de crosstrainer op aarde. En we kunnen gewichtheffen met speciale cilinders die zich vacuüm zuigen om het gewicht van de halters na te bootsen. Zo’n oplossing heb je nodig, want een gewicht dat op aarde honderd kilo weegt, weegt in de ruimte – net als alles om je heen – helemaal niets. Het minst leuke van al dat sporten vind ik dat je niet even lekker het zweet kunt wegdouchen. Aan boord is geen douche, dus wassen we ons met natte handdoekjes. Een half jaar lang! Het went wel, hoor. Maar ik weet wel wat het eerste is dat ik ga doen als ik terug op aarde ben… een lange warme douche nemen!

Mission X

Een leuk project rond mijn ruimtevlucht is Mission X: train als een astronaut. Schoolkinderen uit Nederland en heel Europa kunnen meedoen en zelf net zo fit worden als wij, de bemanning van het ISS. Morgen leg ik videocontact met meer dan driehonderd kinderen in Space Expo in Noordwijk voor de aftrap van Missie X. Ik hoop dat daarna zoveel mogelijk kinderen met me mee gaan trainen. Meer informatie over het project kun je vinden op deze site: http://trainlikeanastronaut.org/nl

Dit bericht is geplaatst in logboek met de tags , , , . Bookmark de permalink.

21 Responses to Mission X: moet een astronaut een atleet zijn?

 1. Bert schreef:

  Leuk om te lezen, André!
  Ik hoorde laatst dat het in het ISS nogal “ruikt” naar zweet en andere geurtjes… De lucht kan er niet weg.. Is dat waar of worden “luchtjes” weggefilterd?

 2. andrea schreef:

  een interesant verhaal hoe dat nou gaat in ISS
  verder heb ik nog een kleine vraag of je het download progamma Stellarium kent daar kan je presies op zien hoelaat je over Nederland komt bijv.

  gr. Andrea
  13 jaar

  • john de ram schreef:

   Hoi andrea. Je kunt ook een app downloaden die precies doet wat jij vraagt. Deze heet: iss detector een gratis app voor je tablet of smart phone. Groeten #johnderam

 3. Ferko Orie schreef:

  Gewoon het idee al… 1000 kilo optillen en heeeel stoer zeggen dat het je totaal geen kracht kost…! (en dan “doen-als-of” je gewoon op aarde bent…) Kan je wel een leuke weddenschap mee houden!

  Wedden voor 100.000 euro dat ik een vliegtuig op til zonder dat je 1 zweetdruppel bij me ziet?

 4. gerard van Bohemen schreef:

  Andre, Als ik ga spinnen of op de rollenbanks zit,ligt er na afloop een hele plas zweet eronder.
  Hoe vang je al dat zweet op? Constant een handdoek erbij? Want anders gaat het toch allemaal rond zweven.
  Groetjes Gerard van bohemen
  Noordwijk

 5. Jeroen schreef:

  Dat vroeg ik mij ook af! Wordt zweet ook gefilterd voor hergebruik?

 6. Michel schreef:

  Het handigst voor trainen in de ruimte lijkt mij het gebruik van (zware) elastieken of veren.

  Ook kun je gebruik maken van momentum als weerstand.

  En inderdaad, al dat zweet lijkt me een probleem, vooral in zo’n kleine ruimte waar het ook nog eens alle kanten op zweeft.

 7. Loek Jansen schreef:

  ik zag vandaag ( 1 febr.) een van je collega’s in een onmogelijk houding ergens in een hoek iets doen. Helemaal ondersteboven en net achter een schot. Denk je niet dat wanneer je straks terug bent op aarde je weer helemaal moet anpassen? Je moet dan echt moeite doen om in een moeilijke hoek iets uit te voeren.

 8. Diane schreef:

  André,

  Ergens in december was er een interview op t.v. met mevr. Okkels, die vertelde dat haar man na terugkomst van het verblijf in de ruimte veel moeite had met het weer wennen aan de zwaartekracht en daarom regelmatig op de bodem van het zwembad lag. Dit is wellicht een bekend verschijnsel. Het is daarom een geruststellende gedachte dat je in de ruimte toch bepaalde aardse dingen blijft missen, zoals b.v. een douche.

  Je ruimtepak is inmiddels voorzien van vele logo’s en voor wat mij betreft kan daar de S van Superman wel bij en misschien zijn velen dat wel met mij eens. Weet niet of je soms wat tijd over hebt om de twitterberichten te lezen. Sommige zijn heel leuk en bevatten humoristische icoontjes. Onlangs een samenvoeging gezien van Superman en de religieuze maagd Maria. Erg grappig!

 9. maria schreef:

  wat een geweldige ervaring moet dat zijn voor jou andre
  vind het alleen beetje jammer dat we hier op aarde zo weinig er over zien en lezen in de media
  groetjes maria

 10. roy schreef:

  Hallo André,

  Ik dacht laatst bij mezelf, dat het leuk en handig zou zijn een simpel idee uit te werken met je collega’s voor een space game. Een simpel spelletje dat je zou kunnen spelen als je 8 maanden onderweg bent richting Mars. Zou Nasa ook wel zien zitten, en ik denk dat je leuke dingen kunt doen in microgravity & zerogravity.

 11. Moppen koning schreef:

  He andré

  Gaaf blog.
  Volg jammer genoeg even niet meer kan ik even uitleg krijgen?

 12. Eveline schreef:

  En nu blijkt dat je waarschijnlijk een tijdje langer in de ruimte blijft. Nog langer niet douchen, getsiederrie zeg. 😉

  http://www.rtl.nl/%28/actueel/rtlnieuws/binnenland/%29/components/actueel/rtlnieuws/2012/02_februari/02/binnenland/kuipers_later_weg.xml

 13. Liann. schreef:

  Heel erg leuk weer om te lezen!
  Ik ben zelf ook wel erg benieuwd hoe het gaat met het zweet na het sporten.
  En wat lijkt het me vervelend als je een halfjaar niet kan douchen zeg!

 14. Robert schreef:

  Had ik maar zo’n mooi uitzicht tijdens het sporten, Ik kijk regelmatig naar de sky of ik jullie kan spotten wat 1 keer gelukt is met zonsopgang althans daar ga ik vanuit als er iets te snel voorbij raast in een rechte lijn zonder knipperlampjes.
  Mooie foto’s op twitter, gebruik ze veel als screensaver.
  Kijk uit naar je volgende blog.
  Succes

 15. nick van der molen schreef:

  waarom heb jij zoveel kaas mee de ruimte ingenomen???
  is een klok in de ruimte langzamer dan op aarde???
  is de aarde klein vanuit de ruimte???
  wat zal je doen in je vrije tijd???
  kan je post ontvangen in de ruimte???

 16. Liesbeth van Bemmel schreef:

  Mooie blog. Het blijft intrigerend: een Nederlander in de ruimte.
  Wil je bij het volgend contact met EAC in Keulen de groetjes doen aan Norbert van Liesbeth uit Leiden en haar 6 neven en 1 nicht. In het Nederlands, Duits of Engels.
  Goede nacht.

 17. Lia schreef:

  Beste Andre, ik kwam per toeval hier terecht maar ga je vanaf nu heel erg volgen. Keek al wel op de site om te zien waar je op dat moment was en speurde de lucht af om jullie te zien als je over Nederland vloog. Zou ook wel eens even een dagje mee willen voor het uitzicht, lijkt me fantastisch. Alleen dat niet douchen, hmmm…. Kan me voorstellen dat je bij terugkomst uren staat te genieten onder het warme water met ladingen zeep. Geniet van de rest van de tijd en vlieg en land vooral veilig. Hartelijke groeten uit Zeeland.

 18. Amado Scheele schreef:

  Ik droom om naar de ruimte te gaan,’k heb veel intresse: M. kuipers:neem A.U.B. contact op via amado2000@zeelandnet.nl alvast bedankt

 19. ilse schreef:

  Andre kuipers alles groetjes treug van ilse
  fijdag groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.