De grote schoonmaak. Elke zaterdagochtend moeten we eraan geloven. Dan gaan we met z’n allen het hele ISS door op zoek naar afval en viezigheid. Ik heb gestofzuigd in ESA’s Columbus laboratorium en de Japanse JEM. Met desinfecterende doekjes heb ik rekken en panelen schoongemaakt. Daarbij kom je van alles tegen. Vlekken van allerlei vloeistoffen, oordopjes, pillen, kerstversieringen en meer. Als je iets verliest – en dat gebeurt heel makkelijk – dan wordt het door de luchtstroom meegevoerd. Waar de luchtstromen een filter tegenkomen, vind ik spullen terug die ik in de week ervoor ben kwijtgeraakt. Ik kwam in mijn eigen slaapcabine een grote, ontsnapte, waterdruppel tegen. Niet echt een druppel natuurlijk, want in gewichtloze omstandigheden vormt water perfect ronde bolletjes.

Af en toe hebben we hier aan boord een oefening in noodscenario’s. Jarenlang heb ik die procedures op de grond getraind. Om te zorgen dat deze kennis niet wegzakt, doen we dezelfde drills hier ook. Ze worden wel netjes aangekondigd. De vluchtleiding wil ons en alle mensen op de aarde die de vlucht volgen niet onnodig alarmeren of laten schrikken met foutmeldingen. Het is erg goed dat we er weer even op gewezen worden waar we zijn en dat wonen in de ruimte ook best risico’s met zich meebrengt. Dat zou je bijna vergeten als je de hele dag rondzweeft en een planning afwerkt vol wetenschappelijke experimenten. Na de noodscenario’s ben ik me weer heel bewust van de risico’s. Het is niet zo dat je even naar buiten loopt en wacht op de brandweer. Als er iets mis is met het ISS, dan moeten wij het met z’n allen zelf oplossen.

Foto’s via Twitter

Via Twitter stuur ik mijn foto’s de wereld in. Ik vind het erg leuk om te zien dat zoveel mensen mijn missie willen volgen. Ik hoop dat jullie blij zijn met de beelden die ik maak. Dat is nog best een uitdaging, vooral aan de nachtkant van de aarde. De techniek van nachtopnamen heb je niet een, twee, drie onder de knie. Gelukkig geeft Don Pettit me af en toe wat tips. Hij is erg ervaren op dat gebied. Verder probeer ik iets te laten zien van het leven aan boord en van het ISS natuurlijk. Ik bekijk zoveel mogelijk reacties die via Twitter naar mij gestuurd worden. Maar het zijn er zoveel dat ik na mijn vlucht nog een paar weken nodig heb om het rustig terug te lezen. Bedankt allemaal!