Sporten, experimenten en een koprol voor de tv

Het is elke dag weer een verkleedpartij hier aan boord van het ISS. Thuis op aarde hebben de meeste mensen een overzichtelijke planning. Je doet je werk, boodschappen in het weekend en je bezoekt vrienden of gaat naar de sportvereniging. Hier in de ruimte werkt het anders. Onze tijdlijn geeft tot een paar minuten nauwkeurig aan wat we wanneer moeten doen. Gelukkig zit er wel wat speling in, maar sommige dingen moeten echt op tijd vanwege de satellietverbinding met de grond. De activiteiten verschillen nogal. Je kunt het ene moment op de fiets zitten voor de broodnodige sport en een half uur later een evenement hebben met Amerikaanse media. Tussendoor snel lunchen, erna nog een uur sporten en dan weer met experimenten aan de slag. Soms loont het de moeite om tussendoor niet om te kleden. Dan zweven we dus rond op televisie in onze sportkleren.

Ik heb al veel Europese wetenschappelijke experimenten gedaan. Vessel Imaging bijvoorbeeld, waarbij we met een echo kijken naar de veranderingen van de bloedvatwanden. En Neurospat, dat mijn hersenactiviteit onderzoekt in de ruimte. En ik vul dagelijks vragenlijsten in, bijvoorbeeld voor onderzoek naar hoofdpijn in de ruimte, over wat ik gegeten heb en of mijn gezichtscherpte is veranderd. Ook heb ik vijf dagen lang een speciaal dieet gevolgd. Ik mocht niet snoepen en moest me strikt houden aan de voorgeschreven voeding. Zo kunnen wetenschappers het menu van astronauten steeds verder verbeteren. Om te kijken hoe alert we zijn, doen we om de vier dagen een reactietest vlak voor en na het slapen. Al deze onderzoeken met mij als proefkonijn geven meer inzicht in hoe het menselijk lichaam werkt in gewichtloze omstandigheden. Dat is handig om te weten als we in de toekomst langere ruimtereizen gaan maken. Maar ook op aarde kunnen wetenschappers met deze gegevens therapieën en medische instrumenten verbeteren.

Russische kerst
Vorige week hebben we aan boord de Russische kerst gevierd. Feestdagen zijn altijd bijzonder in het ISS. We pakken allerlei lekkere dingen uit de voorraadkast. Ik heb de oude kaas erbij gepakt die eerder al met een vrachtschip omhoog was

gestuurd. Daarnaast hadden we Russische en Amerikaanse lekkernijen. We wisten dat in Houston een optreden was van de astronautenband Bandella die dag. Omdat we daar niet bij konden zijn, hebben we hun muziek opgezet in het ruimtestation. De sfeer zat er goed in.

Met mijn vijf collega’s kan ik heel goed opschieten. Iedereen heeft zo zijn eigen ritme. Don Pettit gaat bijvoorbeeld vroeg naar bed, maar staat ook heel vroeg op. De Russen werken ’s avonds lang door en gaan daarna zelfs nog sporten. Ikzelf slaap zo lang mogelijk door ’s ochtends. Mijn schema is propvol en dan is het belangrijk dat ik voldoende slaap pak. Tot nu toe schiet dat er een beetje bij in. Teveel te doen. Een paar avonden per week spreken we af om samen te eten. Als we dat niet doen, zien we elkaar nauwelijks door het drukke programma. Samen eten geeft me een beetje een campinggevoel. Al heb je op de camping een lekkere warme douche en hier niet…

Contact met media
Ik hoorde van mijn familie dat mijn contact met de NOS, RTL en afgelopen week met premier Rutte bij de TU Delft goed ontvangen zijn. Het evenement bij de TU Delft was bijzonder, omdat

ik in 2009 een soortgelijk contact legde met Frank De Winne in het ISS. Dit keer was het andersom. Hier aan boord krijg ik niet mee wat voor happenings dat zijn, hoewel ik wel gelach en applaus hoor… Ik kijk in een camera en vertel over het leven hier. Ik probeer wel goed te laten zien dat alles gewichtloos is, bijvoorbeeld door even een koprol te maken. Als Houston zegt dat het evenement afgelopen is, ga ik door met mijn volgende taak op de tijdlijn. Zo volgen de activiteiten elkaar in hoog tempo op.

Dit bericht is geplaatst in logboek met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

55 Responses to Sporten, experimenten en een koprol voor de tv

 1. Peter schreef:

  Dat je ubberhoubt nog tijd over hebt, om te kunnen twitteren en bloggen. Maar we vinden het hier op aarde wel erg leuk om het allemaal te volgen!

 2. Vincent uut Grun'n schreef:

  Hoi André,

  Wat leven we toch in een mooie tijd, jij daarboven, en wij hier beneden kunnen alles op de voet volgen via internet. NASA TV is hier niet van het scherm te branden 😉
  Bedankt voor het delen van je ervaringen met ons ‘aardbewoners’, ondanks je drukke werkzaamheden met strakke tijdlijn. Ga straks ook even proberen te luisteren naar je HAM sessie op 2 meter.
  Keep up the good work,
  Vincent

 3. Bruno Winkler schreef:

  Hi Andre’, thanks for the interesting report of the ISS. We are glad to read more of you and your job. Have a good weekend. Bruno

 4. Groep 1/2 juf Anne-Marie schreef:

  In de klas werken we over de ruimte en kijken we elke dag of André een berichtje heeft gestuurd.
  Heel veel groetjes voor Andreé van alle kleuters uit Bavel!

 5. Paula Jorritsma schreef:

  Dé rage voor 2012, afvallen met het Astro André dieet: niet onderuitgezakt op de bank tv kijken, maar eindeloos koprollen maken (dat valt tegen met chips in je mond)

 6. Frans van Huizen schreef:

  Beste André,

  Je had me eerder al eens verteld dat je ook hardloopt in de ruimte in een speciaal harnas. Is het mogelijk daar een foto van te plaatsen. Als fervente hardloper ben ik erg benieuwd hoe dat er uit ziet.
  Kun je dan wel goed afzetten en je voeten afrollen?
  Groeten, Frans van Huizen

 7. Nanette Versteeg schreef:

  Hallo André,

  wat is het toch leuk om zo mee te lezen en te leven met een ‘echte astronaut’. Mijn zoontje is 1 januari 6 geworden en heeft de lanceerbasis van Lego gekregen. Helemaal blij was en is hij er mee. Vervolgens konden een ruimtefeestje en -traktatie niet uitblijven. De kleutertjes die op z’n feestje kwamen vonden het fantastisch om helmen en raketten te maken (die we vervolgens lanceerden dmv een platform gekoppeld aan een luchtpomp). En dan de foto’s die je op twitter zet! Adembenemend, zo mooi!
  Dank je wel! Succes nog met alles!

 8. Jean-Paul Close schreef:

  “Ikzelf slaap zo lang mogelijk door ’s ochtends”

  Wil dat zeggen dat jullie een 24 uurs klok hanteren voor jezelf met het kunstmatige begrip ’s nachts en ’s ochtends terwijl in wentelingen van 90 rondom de aarde schiet? Creëren jullie dan ook een soort nacht illusie door het ISS donker te maken en een dag illusie door het licht aan te doen en misschien verduisteringen van de raampjes te halen? Omdat er geen atmosfeer is die de ISS omringt zal er heel anders met licht en donker beleving moeten worden omgegaan om tot een psychologisch ritme van slaap te komen?

  Of zie ik dat verkeerd?

  Groet

  Jean-Paul

 9. Wil Wernars schreef:

  Dag Andre

  geweldig en interessant om te lezen hoe het leven aan boord van de ISS er aan toe gaat.
  Het is mooi om te zien dat dmv alle nieuwe technieken het bijna “normaal” is om te communiceren met iemand die 36000 km (of zoiets) per uur door de ruimte vliegt…

  Ik had het niet gedacht maar ben echt trots dat wij als nederland een rol spelen in de ruimtevaart. je mag echt trots zijn op wat je hebt bereikt!

  Veel succes en fun de komende maanden

  grt Wil Wernars

 10. Marieke Verschoor schreef:

  Super interessant om al je foto’s vanuit de ruimte te zien en je logboek te lezen. Zo lijkt de ruimte heel erg dichtbij! Ik heb al heel veel vrienden en kennissen aangespoord om je te volgen via twitter: hartstikke leuk om elke dag een berichtje uit de ruimte te lezen en te bekijken.
  Succes gewenst verder!
  Hartelijke groeten, Marieke Verschoor

 11. Loerk Jansen schreef:

  Hallo Andre, Ik snap best dat je niet voor iedereen daar even je werk verzet om een showtje te geven. Ik probeer dagelijks via de Ustream jullie te volgen. Soms lukt dat wel en soms ook niet. Ik vermaak me bijzonder bij het zien van de live beelden en de foto’s die jullie daar met z’n allen maken. Je moest eens weten hoeveel daarvan wordt gebruikt bij werkstukken op de scholen. Ogen gaan werkelijk open bij het zien van de beelden. Geniet van de tijd die je daar in het ISS hebt en laat ons maar en heleboel mooie foto’s zien. Gr. Loek

 12. Loek Jansen schreef:

  I heb een typfoutje gemaakt bij mijn voornaam: moet LOEK zijn.

 13. Arjen Wagemaker schreef:

  Hallo Andre,

  Leuk om je blog te lezen en natuurlijk de (bijna) dagelijkse foto te bekijken.
  Succes met alle experimenten en geniet ervan.

  Groet,

  Arjen Wagemaker

 14. Diane schreef:

  André,

  Je blogs worden met veel belangstelling gelezen en wij waarderen het dat je voor het schrijven hiervan nog wat tijd vindt, omdat je het heel druk hebt met van alles en nog wat. Wij begrijpen dat dagelijks sporten heel belangrijk is, maar zijn nieuwsgierig hoe dat gaat : fietsen in een ruimtestation en zijn daar misschien nog andere fitnesstoestellen aanwezig?

  Vandaag op de nieuwswebsite gelezen dat er wat ruimteschroot moet worden ontweken, hopelijk is dit al gebeurd, want we durven niet te mailen wat voor datum en dag het is vandaag. Verder geen belangrijk aards nieuws te melden .

  Een fijn weekend voor jou en de collega’s.

 15. Bert schreef:

  Hoi André,

  Vergeet vooral niet om te genieten!
  Voor je het weet is het weer voorbij en sta je weer op de rots…

  Mocht je dit nog lezen, fijn weekend gewenst!

 16. Ernst Granneman schreef:

  Hoi Andre,

  Wat ontzettend interessant om te lezen hoe het daar met je gaat. Ik ben ontzettend benieuwd naar de medische testen die je daar doet. Tijdens het interview met NOS vertelde jij dat het bloed anders wordt verdeeld in het lichaam. Hierdoor zwelt je lichaam op. Het lichaam is hier niet aan gewend en zal dus hemodynamisch moeten compenseren. Hoe doet het lichaam dit. Wat gebeurt er met jouw polsfrequentie en tensie? Tevens is het zo dat wanneer je langduig op grote hoogte verblijft je een toename krijgt van je rode bloedcellen. Wat gebeurt er met de viscositeit van het bloed? Gebruiken jullie dan ook anti-stolling? Jouw lichaam gaat zich de komende 5 maanden volledig vormen aan de situatie daar in de ruimte. Wat gebeurt er vervolgens met je wanneer je na die vijf maanden in twee dagen terug bent op aarde. Dit lijkt mij een heftige aanslag op je lichaam.
  Ik hoop dat je mijn vragen kunt beantwoorden.

  Vriendelijke groet,

  Ernst Granneman, afdeling anesthesiologie Spaarne zieknhuis Hoofddorp

 17. Brian schreef:

  Beste Andre,

  Erg indrukwekkend wat er eigenlijk constant boven ons gebeurt.
  Ik heb vele programma’s gezien waarin ruimtevaart werd beschreven maar om het allemaal uit de eerste hand te vernemen is toch wel uniek.

  Ik vraag me alleen af hoe je lichaam zich aanpast aangezien je evenwichtsorgaan niet meer functioneert zoals dat op aarde gaat.
  Gaat dat vanzelf of gaat daar een lange training aan vooraf?

  Oja, en nog een verzoekje.
  Wil je vanuit de ruimte een mailtje sturen met de groeten en een foto?
  Dan is mijn dag weer helemaal goed ! 😉

  Groeten en erg veel succes gewenst van een groot bewonderaar en enthousiasteling!
  Brian

 18. Rudy schreef:

  Hoi André,

  ik vind het fantastisch om je op deze manier te kunnen volgen. Gaaf dat je elke keer tijd maakt om een stukje op je blog te schrijven, dit geeft ons een goed beeld hoe het er precies aan toe gaat op een plaats waar maar weinigen van ons ooit zullen doorbrengen maar toch onwijs interessant is voor de meesten.

  Ik zat gister met mijn tante te discussiëren over de dingen die jij daar dagelijks tegenkomt, maar toen kwamen er ook een aantal dingen naar boven die veel minder waarschijnlijk zijn. Vandaar dat ik je een vraag wilde stellen over iets wat hopelijk nooit gebeurd maar onze interesse wel wekt:

  Stel dat een van de astronauten ziek wordt aan boord of iets ernstigs heeft waarvoor direct medische assistentie nodig is, hoe wordt dit opgelost. En, stel dat iemand komt te overlijden in het ISS?

  Misschien wat minder fijne vragen, maar we hebben ons een hele tijd af zitten vragen welke procedures hiervoor doorlopen worden, mocht er zo een geval zijn.

  Laten we er maar vanuit gaan dat dit niet nodig is. Vandaar dat ik je een fantastische tijd wil wensen, geniet ervan en laat ons zoveel mogelijk mee genieten door zulke blogjes en je twitter berichten.

 19. Debby Brinxma schreef:

  Mocht het er van komen. Een prettig weekend en veel naar de Aarde kijken en genieten.

 20. Pieter schreef:

  Hard werken en ook nog een leuke blog schrijven, hulde 😉

 21. Bea schreef:

  Hey André,

  Dank je wel voor je verslag van vandaag en natuurlijk de mooie foto’s daarbij!
  Vorige week Ben ik bij Space Expo geweest, zeer interessant!!
  Komt het ook nog voor dat je buiten het ruimtestation nog werkzaamheden moet verrichten??

  Succes met alles wat je nog te doen staat.
  Goed weekend,

  Groetjes,

  Bea, uit Tiel

 22. Marloes uit Breda schreef:

  Hoi André,

  Wat leuk om je blogs te lezen. Je foto’s vind ik trouwens ook super. Raar dat je van zo’n grote hoogte alles zo goed kan zien.
  Ik vraag me af hoe jullie daar douchen/wassen en naar de wc gaan. Ik bedoel…, als alles zeeft, zal dat ook wel zweven. Lijkt me niet zo fris.

  Ondanks je drukke programma, hoop ik toch dat ik antwoord krijg.

  Groetjes,
  Marloes

 23. Hans Everhard schreef:

  Hoi André,
  Bedankt voor je blog, leuk om van je ervaring mee te genieten.
  Veel succes en we houden contact.
  Groet,
  Hans Everhard

 24. Marcello schreef:

  Dag Andre,

  Heb je al wat mooie foto van Nederland kunnen maken vanuit de ISS?

  Groet, Marcello

 25. Steven Veereschild schreef:

  Zoon van 6 vraagt of er nog ”iets” is gekomen van André.
  Ja! Gelukkig een blog.
  Hij wil graag nog wat vragen: Vind je het leuk in de ruimte? Hou jij van voetbal? Snuit je ook je neus in de ruimte? Doei van Steven uit Monster, 6 jaar.
  (We volgen je met heel veel plezier, je hoort bij ons gezin zoals de hagelslag en de zwemles. Bijzonder!)

 26. Hans schreef:

  Hoi André,
  Ik kijk telkens uit naar je blog. Interessant hoor!
  Ook Je foto’s zijn fantastisch!
  Groeten,
  Hans

 27. Anne schreef:

  Beste André,

  Geweldig om het leven uit de ruimte zo mee te kunnen lezen!! En dat je nog tijd kunt vrij maken om de social media bij te kunnen houden, petje af! Dit moet toch wel een heel byzondere ervaring zijn, zóveel maanden in de ruimte! Pas als je enige tijd jouw blogs bijhoudt, kun je een beetje begrijpen wat er zich allemaal afspeelt in jullie station, de vele werkzaamheden en proeven, prachtig om het te volgen!
  Mijn oudste zoon (11 jaar) wil alleen maar op mijn twitter kijken om jouw berichten en foto’s te kunnen lezen en bewonderen, hij geniet er al even veel van! Het bezoek aan de ESA Space Expo in Noordwijk heeft heel wat bij hem losgemaakt, wat was dat een leuke middag!
  Bedankt dat je dit allemaal deelt met een ieder die daar in is geïnteresseerd!
  Heel veel succes en vanuit Rotterdam,

  groetjes Anne

 28. Estelle schreef:

  Hallo Andre,

  Super om te lezen weer. Wij vroegen ons af hoe jullie het doen met het wassen van jullie kleren. Jullie hebben vast geen wasmachine in huis, maar ik heel geavancheerds. Gisteren zagen we toevallig op National Geografic hoe jullie naar de wc gaan. Fascinerend wat ze allemaal kunnen bedenken zeg. En hoe werkt het met koken? Of eten jullie uit ‘zakjes’?

  Ik zag hierboven een vraag van een lezer die wilde weten hoe het gaat als jullie ziek worden. Daar ben ik ook erg nieuwsgierig naar.

  Veel plezier nog daar!

  Groet,
  Estelle

 29. Kirsi schreef:

  Die verhalen over jou en je experimenten vind ik best spannend maar gelukigig gaat het allemaal goed groetjes kirsi☺

 30. Wat heerlijk om allemaal te lezen en dat je er ook tijd voor vrij maakt!!! Twitter volgen we ook steeds met veel plezier en zo te lezen heb je het druk druk druk …
  In alle kostbare tijd is het natuurlijk belangrijk om zoveel mogelijk te onderzoeken.

  Ook veel plezier nog en we zien je wel weer op de blog en Twitter.

  Groetjes!

 31. Ids Berk schreef:

  Ik heb nog een “kerst”vraag: hoe brandt een kaars in een gewichtsloze omgeving?

  Groeten van Ids (7 jaar)

  ps. later wil ik ook astronaut worden. Mijn 2 broers trouwens ook, maar mijn zusje van 3 niet, die wil kosmonaut worden (ze is altijd eigenwijs)

 32. Marjolijn schreef:

  Helemaal geweldig om je blog te volgen…!!!
  Succes met alles.

 33. Hoi Andre,

  Hebben jullie die Old Amsterdam al soldaat gemaakt?

  groet,

  Sjoerd

 34. Patricia Caminada schreef:

  Hallo André,

  “Fascinating”om even Spock te citeren. Als Star Trek fan zijnde ben ik geïnteresseerd in alles wat met ruimte en ruimtevaart te maken heeft. Je blogs zijn zo interessant en zo leuk geschreven dat ik ze (uiteraard) bewaar.
  Het ISS is geen USS Enterprise met een holodeck om te sporten en sonic showers, maar ik zou graag eens langs komen. Oeps, helaas hoort beamen ook niet tot de mogelijkheden:). Ik zal dus moeten wachten totdat je weer op het aardse beland bent en ik weer één van je , altijd zeer interessante lezingen kan bezoeken.
  Ik zou zo zeggen, werk ze en geniet van alles wat je meemaakt. De wereld is je er dankbaar voor

  “Live Long and Prosper”
  Patricia

 35. Alfred Daniels schreef:

  Ha Andre, fijn om van jouzelf te lezen dat alles zo goed is gegaan. Je ben wel wat kort over de start en de vlucht geweest. Was je niet een beeetje bang? Die kracht onder je moet toch een enorme ervaring zijn. Ik was zelf een paar weken niet bereikbaar, want ik ben weer terug gegaan naar Afrika, waar ik met mijn eigen 4-wheeldrive (oude Toyota Hilux met big wheels) in de Kalahariwoestijn was. Ik blijf deze reis tot april; ik ga ook nog Zambia in en verder. Dus alleen als ik af en toe als ik weer een paar dagen terug ben in de bewoonde wereld heb ik de mogelijkheid om je weblog te lezen. Maar, zoals ik al eerder geschreven had: ik ben mij wel dagelijks bewust dat jij daarboven langs-zoeft. (vooral ’s avonds als ik die eindeloze sterrenhemel boven mij zie) Als je boven Zuidelijk Afrika vliegt zwaai je dan even? Ik vraag mij wel af of in jouw strakke schema (vrijheid he?) tijd is ingeruimd om je weblogreacties te lezen en ook eens eventjes niets te doen. Daar zouden technici niet zo snel aan denken, maar niets-doen is ook belangrijk. Helaas, ook bij mij zijn de dagen helemaal gevuld om alles voor elkaar te krijgen, maar in tegenstelling met jou doe ik alles alleen. Het lijkt me toch ook wel eens leuk om al die supergeorganiseerde intelligente brains om je om je heen te hebben, maar, bij het ontbreken daarvan doe ik liever alles zelf, dan gaat het meestal het beste is mijn ervaring van het leven.
  Tot lezens/schrijvens,
  Alfred nieuw verslag op mijn reis weblog: Freddaniels.waarbenjij. nu

 36. yvette vissers schreef:

  Hoi Andre

  Ongelofelijk dat je dit straks misschien in de ruimte leest… bizar!!! We volgen je volop! Op het moment van de lancering lag mijn man in het ziekenhuis op de hartafdeling, maar wilde de lancering toch niet missen. In de ‘recreatieruimte’ was een hele grote TV aanwezig, waar we alles op gevolgd hebben, maar of dit zo goed was voor mijn patient…??? wat spannend zeg!!
  Onze jongste zoon Joep van bijna 8 (25-01 is hij jarig) heeft met Lego de ISS gebouwd en een raket en samen met zijn vriendje speelt hij ‘Andre Kuipertje’ woehahaha. Ze waren laatst aan het spelen en toen hoorde ik hem vragen: “Hé, waar is Andre?”. Voor zijn traktatie wil hij ook iets ISS-achtigs maken, maar daar ben ik nog niet zo voor… ISS x 26 .. nee dank u!

  Wij wensen je nog heeeeeeel veeeeel plezier en blijf genieten en schrijven!! Wij doen met je mee!

  knuffel (want wij kennen je heel goed hebben we het gevoel)
  fam. Vissers

 37. Hannie van de Wal schreef:

  Dag bAndre
  Vandaag pas dit weblogadres in de krant gezien en meteen bij mijn favorieten gezet. Geweldig zoals jullie daar bezig zijn. Is wel erg druk maar geniet vooral van alles wat je doet en ziet. Het is toch fantastisch om van zo”n hobby je werk te kunnen maken!!!
  Met groet,
  Hannie

 38. a.m.douwes schreef:

  Bedankt, dat je tijd hebt om met ons als “aard-volkje” nog te corresponderen. Ik kan me niet indenken, dat iemand meer fan mail krijgt dan U als astronaut. Bedankt voor al uw moeite.

 39. Peter van Kleef schreef:

  Hallo Andre,

  Ik heb een vraag die nog stamt uit de begintijd van de ruimtereizen: hoe zijn jouw ervaringen op het gebied van telepathie in de communicatie met je teamgenoten? Of speelt dit niet op “slechts” 400 km. van de aarde?
  Veel succes met je testprogramma!
  Groeten van beneden!

  Peter.

 40. bo weijmer schreef:

  hoi ik ben ven van andre.
  en ik vind het cool

 41. Laura Lisa schreef:

  Hoi Andrè,

  Ik ben bezig met mijn spreekbeurt voor te bereiden en doe het over de ruimte en dan richt ik me meer op astronauten en raketten.
  Jij hebt mij erg geïnteresseerd in de ruimte. Ik lees je weblog graag en vind het leuk om krantenartikelen over je te lezen!
  Veel plezier in ISS en ik hoop dat je deze kans nog vaak krijgt!
  Groetjes “De aardbewoner” Laura Lisa

 42. iris kuipers schreef:

  Hallo Andre

  Ik vind dit echt zooooo fascinerend. Als ik naar de strakblauwe lucht kijk kan ik me haast niet voorstellen dat jij daar ergens rondvliegt met een ongelooflijke snelheid. De ruimte is voor mij te GROOT te WEIDS het “past niet in mijn hoofd ” . Dan de techniek en alles wat het mogelijk maakt dat wij met jou en jij met ons kunt communiceren, alsof je ergens in Groningen zit (ik in Limburg) of gewoon in een cafe om de hoek :).
  Bijzonder bijzonder allemaal. Ik moet ook vaak aan je vrouw en aan je kinderen denken. Die moeten toch ook echt achter je staan. Kanjers hoor! Ik ga al janken als een kind van mij naar Australie gaat voor 6 maanden. En wat zeg je bij zo’n afscheid als vrouw? Nou dag schat, tot over 6 maanden en “nit te zaat wah?” .
  Veel succes daarboven, ik blijf mij verwonderen en blijf zwaaien! Iris

 43. stefan87 schreef:

  hallo Andre
  wat heb je het toch mooi daarboven. De foto’s zien er geweldig uit. Ik volg ook af en toe stukjes op NASA TV. Ik vraag me af of julie daar vaak op sokken lopen. Want meestal met experimenten hebben julie geen schoenen aan. hoe zit dat? Is het warm in de iss? want vaak hebben julie ook alleen tshirt en korte broek aan. Ik ben ook heel benieuwd hoe de zon er uit ziet vanuit jou positie. Veel succes met je experimenten en geniet er van daarboven.
  Groeten uit overijssel

  stefan

 44. Daniël van Melle schreef:

  Hoi André,

  Ik zat te denken toen ik een reactie las over een 24-uurs klok, dat er toch geen tijd in de ruimte, om de aarde heen is? Volgensmij klopt dat, maar er is wel dag en nacht. Gewoon als je voor of achter de aarde staat (zweeft?). Want dan is de tijd wel een beetje.. verschillend.

  Groetjes, Daniël (computerfreak) en mijn vader.

 45. Hein van Lune schreef:

  Hallo Andre,
  Ik ben 83 en dus te oud om nog de idealen te hebben die U hebt,maar wat zou graag daar boven willen stoeien………………………Ik wens U alle succes en behouden terugkeer op deze planeet.Hoi!

 46. Ineke schreef:

  Andre

  Eigenlijk onwerkelijk, dat je bij de lancering goed te volgen bent, en nu zwevend rond de aardbol, zelfs met je kunnen telefoneren(in de ruimste zin van het woord),je gelijk kunnen zien, zelfs twitteren, maar de kpn kan mij een internet bieden, omdat ik iets te ver buiten de bebouwde kom woont,dus ben ik aangewezen op de mobile stick, en ondanks dat kan ik je dus toch volgen.
  Andre ik wens jou en de anderen nog hele mooie dagen daarboven, geniet ervan, en tot weerziens op deze aardbol.
  Groeten Ineke

 47. M. schreef:

  Hallo,
  Gisteren, 17 januari, om 07.01 uur keek ik buiten naar de maan. En ja hoor, daar kwam de ISS voorbij! Vanuit het westen, met een flinke vaart! Ik heb nog staan zwaaien ook…..

  M.

 48. Sigrid schreef:

  hoi Andre,
  ik vind het echt heel bijzonder dat ik zomaar iets tegen je kan zeggen ook a zitje in de ruimte…
  onze familie volgt je op twitter en elke dag wachten we op het ‘volgende’ berichtje.
  ik vind het erg interessant wat je allemaal doet.

  wat mij lastig lijkt is dat je je familie moet missen voor een half jaar!!!
  ik vind dat echt heel knap ! 🙂

 49. Chris Born schreef:

  Maak je ook stroom terwijl je sport ???
  dan kan je een lamp van energie voorzien of je laptop opladen !!!

 50. elly olthoff schreef:

  Beste Andre ,je werkt je te pletter maar….kan je ons op aarde nog iets moois van “buiten “laten zien/Elly O

 51. cellulitis schreef:

  Echt boeiend! Bent u mogelijk van plan nog meer van dit soort stukjes te schrijven? Ik hoop het! Ik ben hoe dan ook erg verbaasd. Ga vooral zo door.

 52. stijn schreef:

  wat voor soort proefjes moeten jullie daar doen???
  ik wil graag een spreekbeurt over jullie werk doen.
  kunt u wat meer over het dagelijkse werk vertellen?

 53. Connie van Kuik schreef:

  Hallo André,
  Momenteel met mijn nieuwe baan begonnen, witgoed o.a. ijskasten wasmachines en de afdeling kleingoed waaronder de stofzuigers, waar ook een heba filter in zit. Dat wordt ook in de ruimtevaart gebruikt, heb ik toch nog connectie met de ruimtevaart.
  Ik heb het reuze naar zijn zin.!

  Groetjes,

  Connie van Kuik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.