Ruimtevaart is… een missiepatch boordevol symboliek

Al sinds de eerste ruimtevluchten dragen astronauten logo’s op hun pak. Het begon eenvoudig met een Amerikaanse of Russische vlag en een missielogo. Tegenwoordig zijn er zoveel patches dat een astronaut wel iets weg heeft van een Formule-1 coureur. Ik heb er zes voor mijn ruimtemissie. En elke patch heeft zo zijn eigen functie.

Laat ik beginnen met de makkelijkste. Je naam staat natuurlijk op je pak en de vlag van het land waar je vandaan komt. Dat zijn er al twee. Dan is er een ESA-patch met alle vlaggen van de verschillende ESA-lidstaten. En een patch voor het Sojoez TMA-3M ruimteschip waarmee ik naar het ISS vlieg. De laatste twee patches zijn de logo’s van Expeditie 30 en Expeditie 31. Een Expeditie is een vaste bemanning van het ISS. Hoe het kan dat er twee verschillende Expedities tegelijk aan boord zijn, leg ik een volgende keer uit. Dat heeft te maken met het ingewikkelde vluchtschema van en naar het ISS.

Symboliek
De commandant van de Expeditie zorgt voor het logo en de patch van zijn missie. Voor Expeditie 30 is dat NASA-astronaut Daniel Burbank. De logo’s zijn steeds anders, maar één ding hebben ze gemeen: ze zitten altijd boordevol symboliek. Op deze patch is het ISS voor het eerst in zijn definitieve vorm afgebeeld. Dat staat voor de overgang van de bouwfase van het ruimtestation naar de operationele fase. Op de nachtzijde van de aarde zie je het licht van de grote wereldsteden. Dat symboliseert de mensen die op de aarde thuishoren en die je vanuit de ruimte vooral ’s nachts goed opmerkt.

Deze patch is ontworpen door Tim Gagnon en Jorge Cartes, samen met Dan Burbank. Ik vind hem zelf erg goed gelukt. Vooral omdat de nachtkant van de aarde is afgebeeld. In mijn missie wil ik veel nachtfoto’s gaan maken. Van het licht van de steden, maar ook van schepen, bosbranden en bliksemschichten. Ik doe dat samen met mijn collega Don, die erg goed fotografeert. Natuurlijk zoek ik ook een mooie heldere nacht om Nederland bij nacht vast te leggen…

Dit bericht is geplaatst in logboek met de tags , , . Bookmark de permalink.

4 Responses to Ruimtevaart is… een missiepatch boordevol symboliek

 1. M. Aalbers schreef:

  André,

  het lijkt me fenomenaal om de aarde vanaf zo’n afstand te kunnen bewonderen en toch de contouren van de bewoonde wereld te kunnen zien aan de hand van de vele verlichting in deze gebieden.
  Het ISS zoals afgebeeld op jullie patch is dus helemaal compleet? Of zullen er in de toekomst nog meerdere modules gekoppeld kunnen gaan worden aan het ISS?

  Veel succes met de lopende voorbereidingen!

  MVG. Maarten.

  • andre.kuipers schreef:

   Er komt nog een grote module bij, de MLM, een module die loodrecht op het Russische deel wordt geplaatst. Het is gebouwd door Chroenitsjev en is een soort FGB2 (de FGB was de allereerste module van het ISS, gelanceerd in 1998). Voor ons belangrijk is dat de ESA robot arm, de ERA, op de MLM geplaatst is. De module en de ERA waren gepland voor mijn vlucht en ik zou de arm buiten op het station installeren, maar helaas is er vertraging opgetreden bij de Chroenitsjev en is de lancering nu pas ver na mijn terugkeer gepland.

 2. Nick Gray schreef:

  Andre, Wishing you all the best with your mission. How about a logo of your favourite football or sports team!? Will you get an opportunity to watch sport from so far away? Good luck, Nick

 3. Tilly Kuiper schreef:

  Steeds meer ontdek ik achter de tags blogberichten met tekst en uitleg. Deze vind ik echt interessant om te lezen. Ik vroeg het me eerder al af. (van dichtbij zien we het niet)
  Dank voor de uitleg, André

  Groet van Tilly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.