In quarantaine op de lanceerbasis Baikonoer

Dit is de achtste en waarschijnlijk een na laatste keer dat ik in Baikonoer ben, midden in de steppe van Kazachstan. Als je aan komt vliegen zie je heel lang niets, hooguit een paar kamelen. En dan ineens het stadje. Er zijn scholen en flats, een markt en een museum. Net als overal. Alleen werkt bijna iedereen uit dit stadje op de enorm uitgestrekte lanceerbasis van Baikonoer. Al sinds de jaren zestig worden Russische kosmonauten vanaf hier de ruimte in geschoten. Ook de allereerste mens ooit, Joeri Gagarin, werd hier gelanceerd. Het is dus historische grond. De afgelopen week zat ik in quarantaine, net als de andere reservebemanningsleden en de prime crew. Het duurt nog tot 8 juni, wanneer mijn collega’s van Expeditie 28 gelanceerd worden.

Primerka

Quarantaine. Dat betekent leven in kamers op een aparte afdeling, drie keer per dag warm eten, rennen langs de rivier, bloemen leggen, vlaggen hijsen, bomen planten en procedures doornemen. Op de valreep trainen we de koppeling om die goed in de vingers te houden. Ondertussen worden we steeds in de gaten gehouden door een groep artsen onder leiding van dokter Savin. Hij let op dat we niet ziek worden. Zo weinig mogelijk contact met andere mensen dus. Eten in een aparte eetzaal en geen handen schudden. En overal liggen alcoholdoekjes waarmee we onze handen moeten schoonmaken. Savin is streng. Stel je voor dat je een paar dagen voor de vlucht ineens een flinke infectie oploopt. Daar gaat je missie… Mocht zoiets met mijn Japanse collega gebeuren, dan zou ik juist omhoog moeten, omdat ik reservebemanningslid ben. Ik ben er natuurlijk klaar voor, maar ik ga er niet vanuit dat het gebeurt.

Het belangrijkste van deze weken is de Primerka, de laatste test om te kijken of alles in orde is voor de vlucht. We zijn naar de assemblagehal geweest en hebben daar de echte spullen bekeken en uitgeprobeerd die naar de ruimte gaan. Een laser afstandsmeter bijvoorbeeld, navigatie- en communicatieapparatuur. En de Sojoez-capsule zelf. De ongeveer tien meter hoge toren van de leefmodule, bemanningscapsule en technische module staat in de assemblagehal in een stellage. We zijn in de bemanningsmodule gekropen en hebben gecontroleerd of alles op zijn plaats zit. Het is boeiend om in het echte ruimteschip te zitten. Volgende week hebben we deel twee van de Primerka.

Chris van den Berg

Een van de vervelende dingen van zo’n quarantaineperiode is dat je niet weg kunt. Ook niet voor een begrafenis bijvoorbeeld. Deze week is een vriend van me overleden, Chris van den Berg. Ik ken hem al jaren vanuit de wereld van ruimtevaartenthousiastelingen. Hij analyseerde sinds het begin van de ruimtevaart de door hem ontvangen radiocommunicatie met vooral Russische ruimtevaartuigen en was iemand die al zijn vrije tijd in de ruimtevaart stak en er enorme kennis en archieven over opbouwde. Een fenomeen.

We deelden onze interesse voor de Tweede Wereldoorlog. Een paar jaar geleden zijn we samen naar Peenemünde gevlogen, de bakermat van de rakettechnologie in Duitsland. En in 2004 sprak ik Chris toen in aan boord was van de Sojoez-capsule tijdens mijn ruimtevlucht. Met Chris verliest de ruimtevaartwereld een unieke en boeiende persoonlijkheid.

Dit bericht is geplaatst in logboek met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

10 Responses to In quarantaine op de lanceerbasis Baikonoer

 1. peter brusse schreef:

  Geachte heer Kuipers,
  Zou u mij iets kunnen vertellen/mailen over Chris van den Berg over wie ik een korte necrologie voor Vrij Nederland zou willen schrijven.
  Vriendelijke groet
  Peter brusse

 2. Franc Schiphorst schreef:

  André,

  Chris vliegt mee met de laatste space shutle missie STS-135 (via https://faceinspace.nasa.gov/index.aspx)

  Succes met je werk daar

  Peter op http://www.chrisvandenberg.com/ heeft Chris zelf een hoop geschreven

 3. Lieneke van den Berg schreef:

  Geachte heer Brusse,

  meer informatie kunt u ook vinden op zijn website http://www.chrisvandenberg.com

  vriendelijke groet,
  Lieneke
  (kleindochter van Chris)

 4. Tonny Dijck schreef:

  Wat betekent die foto met het ruimtepak in de kist? Is het pak net aangekomen, en is dit hetzelfde pak als van de vorige vlucht of een nieuw exemplaar?
  Trouwens, draagt u tijdens de volgende vlucht hetzelfde pak als tijdens de trainingen en simulaties?

  • Andre Kuipers schreef:

   Beste Tonny,
   Wat je ziet zijn de kisten met nieuwe Sokol ruimtepakken voor in de Soyuz.
   Deze zijn door ons onder druk getest in de fabriek in Moskou en daarna verpakt voor Baikonour. We vliegen dus met verse pakken. Voor de trainingen gebruiken we pakken die al in de ruimte geweest zijn. Het pak dat ik tijdens mijn eerste vlucht aan had is te zien in de Space Expo in Noordwijk bij ESTEC.

   • Tonny Dijck schreef:

    Oh ja, klopt.
    ik heb nog een foto van dat pak gemaakt toen ik vorig jaar februari daar in de space expo was. Bovendien mijn zoontje nog op de foto met uw kartonnen tweelingbroer.
    Maar eh.. welk pak heeft u dan aan tijdens de trainingen en simulaties als uw oude pak in Noordwijk hangt? Een gebruikt pak van een collega-kosmonaut?
    Space Expo Noordwijk

 5. Han Kuijper schreef:

  Beste André, nu pas realiseer ik me dat Chris vd Berg ook heeft meegewerkt aan een paar uitzendingen op RTV Nens in de programmaserie ‘Loop naar de Maan’. Daarin vertelde hij onder andere dat hij naar alle conversatie luisterde tussen de Mir en ‘aarde’.
  Een van de meest indrukwekkende items was een geluidsfragment dat minuten lang duurde waarin een kosmonaut in paniek vroeg wat te doen: er vloog een voor hem onbekend voorwerp gedurende 20 minuten ‘mee’ met de Mir… Een UFO?
  De laatste keer dat ik hem tegen kwam was bij de ESTEC in Noordwijk bij een bezoek van een van de Russische Soyuz-commandanten voor een perspresentatie.
  Ik heb hem leren kennen als een inspirerende gemotiveerde ruimtevaart-volger die ongetwijfeld nu meereist met alle expedities waar dan ook naartoe…
  Daar zal hij zijn rust vinden.

 6. Kasper Meijer schreef:

  Leuk dat we je nu kunnen volgen met je blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.