See you back on Earth!

In a few hours I will step into the Soyuz capsule with my colleagues Oleg Kononenko and Don Pettit. Six months flew by. After we undock we will orbit Earth two more times. Then my space mission will be over, after 193 days. I am returning with mixed feelings. I will miss living in space enormously. The wonderful feeling of floating, the views, the important work I could do onboard and the people with whom I shared these experiences. But I also want to see my family and friends again. And I want to enjoy fresh air, the sun in my face and take a shower that I have lived without for six months up here. Time to leave. See you back on Earth!

Short tour of ISS (4:06 min.)

Full tour of ISS (70:03 min.)

This entry was posted in logboek and tagged , , . Bookmark the permalink.

51 Responses to See you back on Earth!

 1. W.J. Triel says:

  Beste Andre,

  Bedankt voor je blogs. Ze gaven de vonk door van een groot avontuur dat ruimtevaart heet goed weer. Het heeft ook een goed beeld gegeven van wat precies het verblijf in de ruimte inhoud.
  Daarnaast wil ik persoonlijk zeggen dat ik behoorlijk trots ben op feit dat nota bene een Amsterdammer uit Amsterdam Oost, als ik het goed heb, in de ruimte is geweest. Dat wou ik even kwijt als mede Amsterdammer uit Amsterdam Oost. De Aarde is groot, de ruimte zwijg ik maar over, maar bij de mensen is dit allemaal klein.

  de mazzel,

  Willem Jan

 2. Magda van Spankeren, badhoevedorp says:

  Hallo Andre, je zult nu geen tijd meer voor me hebben want je bent druk met de landing bezig denk ik, bedankt voor al je positivieve ervaringsverhalen, je verteld lekker duidelijk en makkelijk. Je bent een kanjer hoor, zo relaxed.
  Ik vind je geweldig
  heel veel succes met je terugreis naar onze aardbol
  Kus van Magda

 3. Joris Keuten says:

  Hoi Andre, ik ben J

 4. Joris Keuten says:

  Hoi Andre, ik ben Joris uit Hoogland (6). Op school hebben we over de ruimte en raketten gehad. De mama van Fenja heeft zelfs over raketten verteld met een ballon aan een touwje opblazen zonder knoop en dan loslaten zodat hij wegvloog.
  Ik heb een vraag over de zware schoenen, is het moeilijk of makkelijk om die aan te trekken.
  groetjes van Joris

 5. Pingback: Return to Earth | MaBlog (m.s.)

 6. Tilly Kuiper says:

  Leuk. Toch nog een laatste bericht van je uit de ruimte. Dank je, ook voor de mooie films.

  Goedendag André, jullie zijn nu met de laatste twee rondjes Aarde bezig. Ik was en ben er zo mee bezig dat jij en de Aarde de eersten waren die vanmorgen -toen ik al om vijf uur wakker werd-in mijn gedachten kwamen.
  Ik vind je net als Magda en vele anderen, g e w e l d i g. André, ik wens je toe dat je een prachtig pleidooi voor ruimtevaart zult houden. Het is nodig, vooral ook om de mensen meer bewustzijn over de Aarde te geven.

  Over dik een half uur wordt de Sojoez uit de baan rond de Aarde gestoten, dan zijn jullie echt op de terugweg. Behouden vaart André, Oleg en Don. Lijkt me niet echt een lolletje. Geniet van de muziek onderweg.

  Ik ga zo tv kijken.

  Dank voor alles.

  hartelijke groeten van Tilly die het een speciale ervaring vond om Blogs geschreven in de ruimte te lezen en te reageren.

 7. Tilly Kuiper says:

  Eigenlijk heb je dat pleidooi voor de Aarde al gehouden vanuit de Ruimte.
  🙂 Hm, ik schrijf nu ins blaue hinein.

 8. Hallo André,

  Ik wens je om te beginnen een goede terug reis naar de aarde. Ik heb ook met veel plezier en interesse jouw blogs gelezen, en ga straks op TV jouw landing volgen.

  Grt, André

 9. Harma Sins says:

  André bedankt voor al die mooie blogs en de fantastische foto ‘s heb er van genoten. Goede reis terug naar moeder aarde .

 10. Vincent ter Horst says:

  André gefeliciteerd met de veilige landing !!!

  Je bent weer veilig terug op aarde.
  Je missie is geheel volbracht.
  Nog even vliegen naar Houston, naar je gezin dat zo lang op je heeft gewacht.
  Een applaus en een traantje hier op de bank

  André ontzettend bedankt, je bent een echte held. !!!!

 11. Christiaan says:

  Welkom terug op aarde, André.

  Dank je wel, dat je zulk goed werk daar boven in het ISS verricht hebt. Zonder jouw inzet komt de wetenschap niet verder.

 12. Tilly Kuiper says:

  André, Don en Oleg. Jullie zijn veilig geland.
  Van harte gefeliciteerd.

  Tjonge wat vond ik het wegzweven van de Sojoez van het ISS en later het wachten op de capsule een spannende en ook ontroerende toestand. Hopelijk knappen jullie alledrie voorspoedig op. De terugreis met de hernieuwde kennismaking met de zwaartekracht lijkt mij heftig.
  André, je zag er het vitaalst uit en bewoog meer dan Oleg en Don. Hopelijk voelen zij zich vandaag al iets beter. Wat is het toch knap dat jullie precies daar landen waar de landing gepland was, om exact 10u15 Nederlandse tijd. Petje af voor alle betrokkenen. Ik vond het ontroerend om de capsule aan de parachute te zien landen en zijn piepsignaal te horen. x

  Voor de drie kosmonauten,
  Welkom terug op Aarde.

  • Angelique Kuiper says:

   Hoi Tilly,

   Wat grappig om jou hier tegen te komen!

   Groetjes,
   Angelique

   • Tilly Kuiper says:

    Nou, dit is inderdaad vreemd, Angélique. Net alsof je van een andere wereld komt. Is dat raar of niet? Ik kon me losmaken van alles hier op aarde door André’s berichten te lezen en zijn prachtige foto’s te bewonderen van onze planeet.

 13. Fam. vd Berge says:

  Hallo André,

  Veilig terug op aarde, gefeliciteerd en welkom terug.
  Hartelijk dank dat je ons allemaal hebt mee laten genieten, prachtige foto’s, een leuk blog een boeiende rondleiding, Geweldig.
  Het was een apart idee dat als we het ISS over zagen komen dat jij en je collga’s daar aan boord zaten.
  Veel succes

  Groeten Ron Marleen Inge Bas

 14. TTToverheks says:

  Beste Andre, jou van het begin tot het einde gevolgd, je blogs, Tweets en je foto`s ( ademloos ) net gezien dat jij en je collega`s weer veilig terug zijn op deze aardkloot….respect en dank voor al je mooie stukjes.
  Geniet nu maar weer van alles om je heen op deze wereld geniet van je vrouw, kinderen en je moeder die op je wachten in Houston…………

  m.v.g. TT Toverheks

 15. Jochem Atteveld says:

  Gefeliciteerd met jullie veilige landing! Ik hoop dat het leuk is om weer op Aarde te zijn. Ik zal straks als ik tijd heb zeker je rondleiding door het ISS bekijken.

 16. Angelique Kuiper says:

  Hoi André,

  Was heel erg te gek en spannend om vanochtend de terugkomst op aarde van jou en je collega’s op tv te volgen. Het is geen reisje zonder risico, dus ik was maar al te blij je heelhuids uit de capsule te zien komen. Vraag me wel af hoe je je op zo’n moment voelt en vooral ook wat je voelt of juist niet. Wil je er zo snel mogelijk uit of wil je liever nog even blijven liggen om bij te komen en hoe is het om al die mensen meteen om je heen te hebben? Wat doe je/kun je doen als je nog in die capsule zit en één van je collega’s niet goed wordt? Dat soort dingen vroeg ik me af toen ik jullie zo in die stoelen zag liggen. Gelukkig begon je alweer snel te lachen en te zwaaien, alsof er niks gebeurd was, geweldig!

  Sterkte met het weer wennen aan de zwaartekracht. Lijkt me ook een heel aparte gewaarwording als je een half jaar door de ruimte hebt gezweefd.

  Groetjes,
  Angelique (van de arme tak, maar wél met dezelfde initialen als jij ;-))

 17. Mariska Vermeulen says:

  Beste André,

  Wat een geweldige prestatie!
  Met veel ontroering naar jou en jouw familie gekeken!
  Veel respect voor alle mensen die hieraan meewerken.
  Moge jij een goede tijd op aarde weer tegemoet gaan.

  Veel succes met “thuiskomen”!

 18. Fiona says:

  André, Don en Oleg,
  Gefeliciteerd met jullie goede landing!
  Bedankt voor de vele leuke leesuren op je blog. Hopelijk schrijf je over jullie terugkomst en nazorg in Houston ook nog een berichtje.

 19. Hoeraaa !!! Veilig geland…, tranen in mijn ogen.

  Ontzag en dankbaarheid voor de duizenden mensen die dit mogelijk gemaakt hebben.

  Was alles op deze planeet maar zo goed.

 20. Marlous vd Geer says:

  Hoi André,

  Samen met mijn man en onze kinderen hebben we je gevolgd vanaf het moment dat je vertrok totdat we je vanochtend uit de capsule getild zagen worden. Ongelooflijk hoe dichtbij je de ruimtevaart naar ons hebt gebracht. Waar het vroeger -toen wij zelf op de lagere school zaten- nog een mysterie was wat een astronaut allemaal deed op zijn reis, konden we nu met z’n allen met je meegenieten, geweldig! Onze kinderen (8 en 12 jaar) waren diep onder de indruk van al je prachtige foto’s en filmpjes. Wij willen je hiervoor graag bedanken, dankjewel!

  Groeten, Marlous, Arjan, Youri en Kaia van de Geer uit Assen.

 21. Dave says:

  Beste Andre,

  Hier in mijn woonplaats Bangkok heb ik om de paar dagen op je blog gekeken of er weer een nieuwe en interessante update van je was. Het is jammer dat het vanaf nu over is met je blog-berichten uit de ruimte. Vanmiddag op werk heb ik via de website van de NOS ook jullie live-landing kunnen zien. Super om zoiets live te kunnen volgen en zeker ook spannend. Goed om te zien dat jullie weer veilig zijn teruggekeerd op aarde. Geniet komende dagen van je familie en vrienden. Deze prachtige herinneringen kan niemand je ooit meer afnemen !

  Groeten uit Bangkok !

 22. Jaqueline says:

  Dag André,

  fijn dat je weer veilig bent geland. Onwijs bedankt dat je je ervaringen met ons wilde delen, je adembenemende foto’s en vooral je ‘drive’ om ons te laten zien hoe mooi maar kwetsbaar onze planeet is.

 23. Sokolum says:

  André, bedankt voor het delen van jouw bijzondere tijd en je momenten.

 24. yasmijn says:

  beste André Kuipers

  wat was het mooi om te zien hoe je terug kwam op aarden we hebben speciaal voor jou de wekker gezet om jou en je collega’s te zien landen en die lag en zo met andere woorden zo we hebben het gehaald niks met me aan de hand mannen we zijn trots op jullie we zaten echt in spanning dat je om hoog ging en na de aarden weer maar allemaal welkom terug mannen en voor al André Kuipers wat zal sterre toch gegroeit zijn weet nog goed sinterklaas kapoentje nou lekker bij komen en nog even na genieten in je dromen

  dank je wel dat je alles wou dele met de hele wereld die na jou en je collega;s op keken

 25. Toko says:

  Weer veilig geland! Je vermaakte je wel duidelijk beter dan de andere bemanningsleden. Ik ga iig je mooie foto’s missen!

 26. Greet Abbink says:

  Gefeliciteerd met de veilige landing! Heb alles gevolgd op de TV en was prachtig om te zien!

 27. Catherina says:

  Hoi André,

  Welkom terug op aarde,je thuis.Gelukkig dat alles goed gegaan is.
  Wat’n geweldige terugkeer van jullie 3tjes.Prachtig om te zien hoe jullie zo mooi daalde.En dan de afwachting wanneer jullie eruit kwamen
  We hebben er met spanning van genoten.
  We willen je ook heel hartelijk danken voor je geweldige rondleiding in e ISS,
  heel interessant.
  Lieve groetjes Katherina

 28. Catherina says:

  Sorry…….vergeten,
  We willen je ook nog het allerbeste wensen,en we hopen dat alles goed komt met je gezondheid.

 29. Liesbeth says:

  Beste Andre en collega-kosmonauten ,
  Fijn dat jullie weer op aarde zijn , en weer terug kunnen naar jullie naaste families !
  Alles is al ( bijna) , door anderen voor mij, gezegd ,
  en ik ben het helemaal met iedereen eens .
  Geregeld heb ik , samen met mijn dochter , je blogs gelezen en de schitterende foto’s
  bekeken ! Ik ben me nu nog meer bewust van wat voor kostbaars we hebben ,
  en dat we er alles aan moeten doen om de mooie aarde bewoonbaar te houden voor iedereen die na ons komt .
  Ik hoop dat al je duidelijke verhalen en mooie foto’s ooit nog eens uitkomen in een boek , om keer op keer na te lezen .
  Sterkte met acclimatiseren na deze “Mission” en
  geniet nu vooral van je gezin en familie !

 30. Martin says:

  Welkom terug!

 31. Nicole Claessen says:

  Hallo André,
  Allereerst natuurlijk welkom terug op aarde! Ik heb met spanning jullie landing gezien. Ik wil je hartelijk bedanken voor je mooie en inspirerende verslagen vanuit het ISS. Echt helemaal top. Ook van je foto’s heb ik ontzettend genoten. Bij deze wil ik je nog fijne weken in Houston wensen. Natuurlijk ook voor je vrouw en kids!

 32. Caro says:

  Hey Andre,

  Ik denk dat iedereen blij is dat je weer veilig op aarde bent aangekomen! Lijkt me erg lastig weer; die zwaartekracht! Ik kan me er weinig bij voorstellen natuurlijk maar het is vast heel zwaar. Ik zag net een klein filmpje van RTL Nieuws waarin je zei dat je duizelig en misselijk bent en dat lopen bijna onmogelijk is. Ik hoop dat je op redelijke termijn zal herstellen en kan wennen aan de zwaartekracht! En ik hoop dat je nog wat meer blogs zal plaatsen – we zijn benieuwd hoe het met je gaat!

 33. Hallo André
  Welkom terug op aarde
  Grz Gerard PA10403 Luisteramateur

 34. Ron says:

  Hallo, Andre,

  Nog 1 keer reageren. Ik zag, net als vele miljoenen andere mensen, de landing op de televisie. Ik las ergens dat jullie zowat 9 G moesten doorstaan, inplaats van gemiddeld – dacht ik – 4 a 5 G tijdens de terugkeer. Was dat normaal, of zijn jullie harder dan gepland door de admosfeer teruggeraast.

  Je hield je groot en lachte, maar geen wonder dat je je gewoon belabberd voelt (volgens mij nog een understatement ook.) Zoveel vertragingskrachten op je lichaam. Twee keer een enorme schok. Eerst als die grote parachute tevoorschijn komt, daarna die dreun op de grond. Ja, dan heb je een pijnlijke ervaring.

  Maar gelukkig zie je snel je vrouw en kinderen, je broers, overige familie en vrienden. Ik denk dat dat je vervelende gevoel van nu weer voor een groot deel compenseert. En dat lopen… kwestie van trainen.

  Binnenkort loop je weer als een kievit! Je hebt het gehad en allemaal beleefd en kunt er nog heel lang van nagenieten. De beelden blijven in het archief en zullen blijven getuigen van je prachtig avontuur!

  Het beste gewenst en sterkte!

  RON.

 35. Tilly Kuiper says:

  Hoi André,

  Gisteren je welkom terug geheten maar net als Ron nog één keer een reactie. Ron, André en co moesten ook nog de dampkring doorgaan, vuur, warmte, trillen en ergens las ik dat het is alsof er een oliphant op je borst (of lichaam) drukt met vervolgens nog meer G krachten. Op het laatst die landing (zomaar opeens?) een reporter zei dat het is alsof je een klein botsinkje meemaakt. Daar geloof ik niets van.
  Zware bevalling die terugkomst naar de Aarde.
  André, we hebben je zien trainen, trainen en trainen daarboven. Dit moet toch effect hebben op een voorspoedig herstel? Ik wens jou, je hart, je bloedsomloop, je botten, je spieren, organen, je emoties, kortom heel André Kuipers, dat je herstel /revalidatie goed en soepel zal gaan. Dat de duizeligheid iedere dag minder en minder zal zijn.
  Moge het wennen weer alle drukte om je heen, al het praten en alle andere prikkels. DE haast die wij hier hebben. Het lijkt me vreemd als je met 28.000 km rond de aarde hebt gecirculeerd, alles easyyyy going en je ws al duizelig en naar wordt van auto rijden, of auto’s zien? Of de hoogte van een keukentrapje. (zoals Don Pettit) Is het naar omstandigheden goed met hem en je andere mede astronaut.

  Ik laat het hierbij, toch zal ik af en toe hier komen kijken of je toch niet wat schreef en om de prachtige foto’s te bewonderen.

  Letterlijk wens ik je veel sterkte toe. Vooral superstevige krachtige botten. (Hoe dat zit begrijp ik niet. Wat ik hoorde is dat iedere ruimtevaarder botontkalking krijgt. Klopt dit? Kunnen je botten weer worden wat ze zijn geweest? Of moet je je leven lang extra calcium slikken? Je hebt er onderzoek naar gedaan, ws zullen we de antwoorden ooit ergens of in je Blog lezen?)

  Hartelijke groeten
  van Tilly

 36. Milan says:

  Beste André en mede collegae astro/kosmonauten,

  Welkom terug op aarde en ik hoop dat het herstel voorspoedig gaat.

  Van je blog heb ik genoten en je foto’s. Ik zat gekluisterd aan de TV afgelopen zondag en het was zoals ik in mijn jeugd naar de terugkeer van de Gemini’s, Apollo’s, etc. heb zitten kijken. Jeugdherinneringen kwamen bij me op bij het zien van de Soyuz capsule aan een parachute.

  Ik kom ook uit Amsterdam Oost (2e Boerhaavestraat) en ben 1 jaartje ouder.

  Hopelijk zien we je gauw weer terug op de nederlandse televisie om de verhalen te horen over wat je hebt meegemaakt.

 37. Patricia says:

  Hoi Andre,
  Het was werkelijk indrukwerkkend om al je verhalen te volgen.

  Gefeliciteerd met jullie goede landing, ik hoop op een spoedig herstel!

  Deze film heeft werkelijk echt weer voor het gewichtsloze geïnspireerd. Jaren terug heb ik al een start gemaakt als bouwkunde student een architectonisch ontwerp te maken voor gewichtsloze toestand. Nu zie ik voor het eerst werkelijk hoe het is daarboven. Ik kan die film blijven kijken, zo interessant!

  Stiekem hoop ik ook op de verhalen van na de landing.
  Ik blijf je blog volgen.

  Heel veel groeten, Patricia

 38. Wimy says:

  Beste André,

  ‘t was super om hier iedere keer weer je laatste nieuws te horen. Zoals jij het zweven en het ISS gaat missen, zo zullen wij je posts missen. Al zal de media na je debriefings en laatste onderzoeken waarschijnlijk meteen op je dak springen voor interviews en reportages – je zal voldoende kijkers hebben! 😉

  En nu we je landing achter de rug hebben: grappig om te zien dat je de meest fitte van het stel bleek: met handen zwaaien, je been optillen, het was geen probleem! Ik hoop dat het met Don ook goed ging; hij zag er wat bleekjes uit!

  Veel succes nog met alle formaliteiten in Houston, en doe de groeten aan je gezin en familie namens de rest van je fans. Hartstikke bedankt dat we al deze tijd over je schouders mochten meekijken!

  “Through space the universe encompasses and swallows me up like an atom; through thought I comprehend the world.”
  – Blaise Pascal

 39. Harry B. says:

  Beste André,

  Gelukgewenst met de succesvolle afsluiting van dit fantastische ruimte-avontuur. Ook ik hoop stiekem dat je een vervolg geeft aan dit blog. Hoe ging het verder, hoe is het om weer de zwaartekracht te voelen, na hoeveel dagen kon je weer enigszins normaal lopen?

  Wat ik me ook afvraag, als ik zie in welke toestand jullie verkeerden na de landing: wat betekent dit voor de mogelijkheid om mensen naar Mars te sturen? Marsreizigers zullen er na de landing ook beroerd aan toe zijn, behoefte hebben aan medische verzorging, niet kunnen lopen, en de eerste tijd tot weinig in staat zijn. En dat op het moment dat topconditie vereist is. Stel je voor dat Neil Armstrong op de maan uit de maanlander gehesen had moeten worden… gelukkig is de zwaartekracht op Mars minder dan die op aarde!

  Nogmaals bedankt voor alle blogs, en voor de prachtige rondleiding door het ISS!

 40. Gaat deze blog nu zomaar stoppen? Ik begrijp dat nu de hele wereld aandacht vraagt van Andre, maar vooral voor de trouwe bloggers is het toch wel fijn als we nog iets horen en nog mooier als het door zou gaan. Ben erg bezorgd over de gezondheid van Andre, Oleg en Don Benieuwd hoe het werkelijk met de landing is gegaan en waardoor deze complicatie is ontstaan. Intussen van Harte Beterschap.
  Alfred Daniels: Facebook.com/alfred.daniels.9

  • Tilly Kuiper says:

   Ookik hoop dat André zelf hier nog zal schrijven. Maar momenteel-las ik zijn zijn spieren zo slap dat ook typen waarschijnlijk moeilijk voor hem zal zijn. Het is wel vreemd dat er plots geen berichten of foto’s van André gepost worden. Hij lijkt daardoor verder weg dan toen hij in de ruimte zat. Alfred, het schijnt-las ik-‘normaal’te zijn als je zolang in de ruimte bent dat je spieren minder slap worden, je botmassa afneemt en je in de lengte groeit. En complicaties door de landing? Ik vermoed dat wanneer je zes maanden in de ruimte kon zweven de confrontatie met de zwartekracht &de landing op zich een complicatie zijn. Het lichaam moet zich her-stellen. Het evenwichtsorgaan heeft ook een opdonder gehad. Het heeft tijd nodig.

   Voorspoedig herstel, André.

   Hartelijke groet
   van Tilly

 41. kasper says:

  je hebt zeker een lange reis voor de boeg

 42. Wineke Edelman says:

  Oh leuke André, nu gaan de GGGGkrachten je tegen werken maar YOU did it en oh wat ben lk blij met zo’n (Mede(r) lander) als jij en je weet(nog) niet eens hoe trots wij zijn op jou mijn knuf van Kreta

 43. Adrianne says:

  Hallo André,

  Mijn zus en ik hebben je thuiskomst op aarde helemaal gezien. Wat naar dat de landing zo heftig was. Maar wat wil je als je uit de “hemel” valt. Fijn dat verder alles goed is gegaan. Wij waren zo trots op je, met Hollandse bravour lachte en zwaaide je in de camera. Wij hadden meelij met je collega’s die er een stuk minder aan toe waren.
  Wat moet het claustrofobisch geweest zijn. Ik wens je een goed en snel herstel toe.
  Hartelijke groeten van Adrianne

 44. Roef says:

  Hallo Andre,
  Ik heb lopen denken. De amerikaanse overheid gebruikt een exo-scelet om de arbeid van soldaten te verlichten. Zou het ook zin hebben om met een exo-scelet De bewegingsmogelijkheden van een astronout zo te verzwaren dat het lijkt of er zwaartekracht is en er een onder en boven ontstaat in zijn gevoel?

  En verder, bedankt voor je mooie avonturen en verhalen uit de ruimte. 🙂
  Groet Roef

 45. Tilly Kuiper says:

  André is weer even terug in Nederland. Wat lijkt het alweer lang geleden dat wij -die dit Blog bezochten- berichten van André lazen, zijn foto’s bekeken en hem ergens buiten de dampkring wisten. Ja, het lijkt lang geleden.

  Welkom terug in Nederland, André en een voorspoedig vervolg van je missie. Dat het aanpassen steeds beter moge gaan.

 46. HB says:

  Heel veel respect voor je !

 47. Louisette says:

  Prachtige artikels en video, gefeliciteren.een mooie avontuur.

 48. Robert says:

  Nu Andre al een tijd weer op aarde blijft de ruimtevaart me nog steeds boeien. Ik kijk vaak in de lucht als de ISS weer eens overscheert. De kans is nihil maar ik hoop dat andre toch weer richting gaat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.