ICV: measuring blood flow and heart rhythm for 48 hours

The ISS repeatedly flew across the “terminator” over the last weeks. The terminator is the border between day and night on Earth. Flying in this orbit is a weird feeling as we see the Sun continuously on the horizon. It came in handy to take pictures of the Venus transit but night-time photography was out of the question unfortunately. I focussed on the golden-yellow reflection of the Sun on Earth instead. This makes beautiful pictures as well. I don’t have much time to take pictures at the moment. It seems like my mission has gone into overdrive.

Many maintenance tasks are planned as are scientific experiments. I wore a ‘cardiopress’ for 24 hours which meant that two bands were attached to my fingers that measure my blood pressure continuously. I also wore a ‘holter monitor’ for 48 hours to measure my heart beat. These measurements were taken for the Integrated Cardiovascular experiment or ICV. ICV is a NASA experiment that measures astronaut’s blood pressure and heart rhythm during long stays in space.

Thin legs

After a week in space my body adapted to weightlessness. Fluids are not pulled to your legs as on Earth. That is why I have thinner legs and a larger head on photos. The amount of blood in my body also decreases due to weightlessness. I have around two litres less blood than normal. We drink lots of water and swallow salt tablets as losing so much blood on Earth could cause serious problems. Hopefully my body will retain all the fluid until I need it on my return to Earth.

I wore the cardiopress for ICV. It was quite difficult. The batteries have seen better days so I had to change them every three quarters of an hour. Sleeping was difficult as I hear and feel the blood pressure bands pump and let out air as well as the batteries bleeping for attention. In addition I

cannot use my left hand very well: if it hits something the measurements go haywire and the machine gets confused. Despite these small uncomfortable moments I think it is important to take part in these experiments. As a doctor I am interested in the results and it helps scientists on Earth to know how the human body adapts to space.

Orange

In between my tasks I heard from ground control the news on the European Championship football. Or to be precise: how the Dutch team has done. I would have loved to land on Earth on the day that The Netherlands played in the finals. Unfortunately this was not to be this time. Maybe I will be able to enjoy a championship final in two years’ time when I will be able to watch the match with gravity again.

This entry was posted in logboek and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

39 Responses to ICV: measuring blood flow and heart rhythm for 48 hours

 1. Hilleen says:

  Erg mooi!

 2. Hilleen says:

  Dag andré

  Heel erg mooi,
  maar zitten de capsules waar jullie mee terug gaan nog aan het ISS?
  Krijgt het ISS ook een schok, als jullie weggaan?
  En waar ga je ‘landen’?
  Hoe weet de raket waar hij zijn moet?
  Erg veel vragen, maar ik zou het graag van je horen!

  Hilleen

  • Wimy says:

   Als ik even mijn kennis mag delen… 🙂
   De soyuz-capsule hangt inderdaad nog aan het ISS. Op de foto van André’s post “Veel in de fitness, want mijn terugkeer komt eraan” kun je hem goed zien hangen.
   Alleen het middenstuk daarvan – waar ze net als bij de lancering met z’n drieën in zitten – maakt de landing: de bovenste ‘bol’ en onderste witte deel met zonnepanelen worden afgeworpen.

   Wat de landing betreft zullen ze proberen in de steppe van kazachstan te komen. Na de ontkoppeling (die geloof ik rustig en langzaam zal verlopen) maakt de soyuz de zogeheten ‘retro-burn’; zijn motoren in tegengestelde richting van zijn baan om de aarde ontbranden, zodat hij weer in de atmosfeer zal komen.
   Let wel dat bij elk rondje dat het ISS om de aarde draait, de aarde zelf ook draait. Zou bijv. de landing van 1 juli as. niet doorgaan, dan moet André weer een aantal dagen wachten totdat het ISS weer boven kazachstan hangt.

   Voor zover weet ik het in ieder geval. Verbeter me gerust als ik het fout heb, André! 😉 Tot aanstaande zondag – ik zal aan de buis gekluisterd zitten!

   • Hilleen says:

    Wimy,

    Heel hartelijk bedankt voor je uitleg!
    k snap er heel wat meer van!
    Maar: Als de zonnepanelen eraf vallen -van de Sojoez- valt de capsule dan gewoon naar beneden?
    En waarom zweeft-ie dan niet weg?
    De aarde draait dan toch ook verder, glijdt kazachstan dan niet verder weg? Als de Sojoez naar beneden gaat?
    Sorry hoor, maar weet je dat ook?
    Ik hoop het wel!!! 🙂

    • Marion van Munster says:

     Lees hier maar, dan snap je het vast wel:
     http://nl.wikipedia.org/wiki/Gewichtloosheid

     groet Marion

    • Wimy says:

     Always glad to help, Hilleen! 😉
     De boven- en onderkant van de Soyuz worden pas afgeworpen, wanneer deze zich in een ‘ballistische baan” bevind, en dus zeker de grond zal bereiken. Na het afwerpen is het in feite een klomp metaal dat door de lucht zweeft, en door de steeds toenemende luchtweerstand verder afgeremd zal worden.
     (op de maan zou deze techniek bijvoorbeeld niet werken; daar is geen dikke atmosfeer om je af te remmen.)
     De afgeworpen onderdelen zullen trouwens grotendeels opbranden door de luchtwrijving in de atmosfeer. Een hitteschild aan de onderkant van de capsule zorgt dat dit niet met André gebeurt!

     En wat betreft de landing heb je gelijk – mijn vorige post was iets te simplistisch verwoord.
     Om in een baan om de aarde te blijven gaat het ISS, en dus ook de Soyuz na ontkoppeling, met een snelheid van zo’n 27 duizend km/u (!). Voordat de Soyuz de grond bereikt legt deze dus nog altijd behoorlijke afstanden af.
     Om in Kazachstan neer te komen moeten ze dus bijv. al boven Argentinië of Groenland hun landing inzetten.

     • Hilleen says:

      Oke wimy!
      Echt super bedankt!
      Nu heb ik geen vragen meer, misschien komen ze nog wel, maar voorlopig niet!
      Echt heel erg bedankt!!!

   • c. hennissen says:

    Wanneer je de ISS verlaat en de daling inzet, krijg je dan een vergelijkbare druk op de oren zoals je wel eens in een stijgend vliegtuig meemaakt? Hoeveel calorieën verbruik je op een gemiddelde dag in ISS? Eet je minder per keer of vaker kleinere porties?
    Dank en groeten,
    Cecilia

 3. Kevin says:

  Erg mooi Andre!

 4. Coen Kooyman says:

  we wilden trots zijn op een elftal, maar we hebben in Nederland in ieder geval 1 iemand op wie we trots zijn, André hele mooie blogs, ik lees ze met plezier, jammer dat het nog maar voor korte tijd is, maar bedankt voor de mooie foto’s.

 5. Rob says:

  Ik heb onwijs genoten van je verslagen en foto’s. De foto’s waren vaak ontzettend mooi en erg leuk dat je dit alles met ons wilde delen. Het geeft je gewoon een veel beter beeld wat jullie daarboven meemaken en zien. Ik wens je een goede en behouden terugreis en wie weet gaan we in de toekomst het allemaal zelf mee mogen maken een reisje naar de ruimte. 🙂

 6. Emil Lut says:

  Hoi André,

  Aan alles komt een einde. Toch!
  Dunnere benen, het vocht naar je hoofd? Dan zal het met die dikke benen wel meevallen bij terugkomst, zo dik is je hoofd nou ook weer niet.
  Geniet nog even en een goede terugreis.
  Emil

 7. inge says:

  Alvast een goede terug reis naar aarde!

 8. Hans says:

  Prachtige foto’s en mooi verhaal. Andre bedankt dat je de “gewone burger” de mogelijkheid hebt gegeven om een kijkje in de wereld van de astronaut te geven. Volgens mij is dat op deze manier nog nooit eerder “live” in de historie gebeurt. Natuurlijk zijn er de (populair) wetenschappelijke uitzendingen maar jij hebt er het menselijke aspect aan toegevoegd. Ik wens je een heel veilige en rustige terugvlucht en vooral zachte landing toe.

 9. Vincent says:

  Wij staan na de EK hype al weer met beide benen op de grond… Nu jij nog!
  Fijne reis!

 10. Hendrik Roering says:

  Beste André Kuipers bedankt wat je voor ons en de mensheid daarboven hebt gedaan. Een enkele keer zag ik de ISS over mij heen gaan en heb ook iets kunnen ontvangen op mijn amateur-ontvanger op 143.6250 Mhz. Ben weer blij als je op twee benen staat in de steppe van Rusland.

 11. Elisa F. says:

  Ik heb het meeste gevolgd. heel interessant.
  Ik had ook nog 2 vragen.
  Heb je als arts nog de EHBO trommel nodig gehad, voor schaaf wonden of zo?
  Waar en wanneer kan ik de antwoorden vinden?
  Op de gestelde vragen ook van anderen?
  Succes met landen, behouden thuis vaart.

 12. Hans Everhard says:

  Hi Andre,
  Interresante blog. Ik schat jou in bij aardse omstandigheden op 5 à 6 L circulerend bloed volume. Betekent dit dat je bij terugkeer op aarde een dreigende shock hebt?

  Met vriendelijke groet,
  Hans Everhard

 13. Christa says:

  Hoi André
  Geniet nog even van de laatste week boven. Er wordt volgend weekend op tv heel wat aandacht aan je terugkomst besteed. Ik heb genoten van je verhalen, ook omdat je het vanuit een praktisch perspectief schrijft dat voor iedereen leesbaar is…. gewichtloosheid, eten in de ruimte, de wc, uitleg hoe het ISS in elkaar zit, de experimenten. Hopelijk schrijf je straks een mooi boek inclusief je ruimteverhalen en natuurlijk de prachtige fotos. Groeten Christa

 14. Ik zal live mee kijken op tv …wat heb ik van jou genoten
  hoop je te ontmoeten misschien bij de Marine ik had iets gehoord maar weet het niet zeker

  Een behouden vaart/moet zijn vlucht terug naar huis moederaarde
  lieve groetjes van mij
  Jolanda

 15. Rob says:

  André,

  Dank voor alle foto’s en je blog. Ik heb alles op de voet gevolgd.
  Ik heb ook nog een vraag; hoeveel tijd voor loskoppelen beginnen jullie met het binnentreden en voorbereiding op de loskoppeling van de Soyouz.

  Een behouden terugvlucht en zachte lading.

 16. Tilly Kuiper says:

  Beeldschone foto van de zon op aarde. Ja, wat een dunne benen. Lopen maar tot die tijd totdat het bloed zakt. Ik hoop dat dit (het circuleren van het bloed)goed zal gaan en jullie zo min mogelijk last zullen krijgen van de bloedsomloop over een week (ja ja dan zijn jullie terug) die weer op aarde modus zal gaan stromen. Zou visualiseren helpen terwijl jullie in de Soejoez zitten? Sterkte met al die onderzoeken en testen. Ook goede nachtrusten ondanks de cardiopress. Zijn jullie nerveus voor de terugreis?

  Zondagochtend ga ik naar de landing kijken.

  Fijne avond, nacht, middag, ochtend. Ik begrijp dat dit alles zich snel achterelkaar voltrekt maar dat jullie nu de zon niet zien ondergaan?

  Hartelijke groeten

  van Tilly

 17. Tilly Kuiper says:

  Even nog: ik verwacht geen antwoord op al de vragen die ik stelde, maar mogelijk dat ik toch ooit nog een antwoord zie.
  Ik zag dat je dagelijks naar andere muziek luisterde.
  Vandaag is dit: Missiedag 189 (26/06/2012): Bill Conti – Yeager’s Triumph (from ‘The Right Stuff’) Ja? Luister je dan de hele dag alleen naar dat specifieke nummer of start je er de dag mee?

 18. Ha Andre, dunne beentjes en een groot hoofd, wat zouden we anders kunnen verwachten van een ruimtereiziger die lang onderweg is geweest? Dat vochtverlies is wel een probleem. Maakt dat jullie ook nog gevoeliger voor de straling waar je in je vorige blog over geschreven hebt? Hopelijk is het zenuwweefsel door het vocht dat zich juist daar ophoopt beter beschermd. Wat dat betreft mag je best denken dat het lichaam misschien zelf ook adaptieve beschermende maatregelen neemt, autonoom dus. Uiteindelijk is het leven zelf een product van de planeet en van de omringende cosmos. Wij zijn allemaal dus al cosmonauten, zelfs de dieren en planten, met een evolutiegeschiedenis van 3.5 miljard jaar, ook al bewegen wij mensen ons tot nog toe vooral op de oppervlakte van de planeet, we zijn ‘cosmisch voorbereid’.
  Veel plezier de laatste dagen aan boord en als je geen tijd meer zou hebben om te schrijven wens ik jullie een behouden terugvlucht en een mooie en veilige landing.
  Alfred

 19. Janek says:

  Hi,
  maybe you could ask ground control to move the landing site to Kiev, so you could see the final? 🙂 Good luck for you and your friends, and for the next crew.
  Greetings from Poland! (unfortunately our team hasn’t qualified for the quarter-finals too 🙁 )
  Janek

 20. Freja van der niet says:

  Hallo andre

  Wat een prachtige plaatjes en verhalen. Samen met mijn dochter Emma turen we naar de hemel en bekijken we de foto’s. Iedereen die ik de link doorstuur antwoord met veel enthousiasme. Zo onwerkelijk dat je al zo lang boven bent, tussen de sterren. Heel veel plezier nog en en veilige landing,

  Groet. Freja

 21. Peter Jansen says:

  Hallo André,

  Sinds kort volg ik je ook via Twitter. Fantastisch hoe je op deze wijze jou belevenissen en vooral ook de foto’s met ons – aan de aarde gebonden burgers – deelt. Zo’n ruim 40 jaar geleden, toen ik als 10 jarig jongetje keek naar de vage beelden van Neil Amstrong en Edwin Aldrin op de maan, nooit gedacht dat de mogelijkheid zou komen om vrijwel “rechtstreeks” te communiceren met een astronaut en dan nog wel één van Nederlandse bodem.
  Ik wens je een behouden thuisvaart en dat je weer veilig met beide benen op die Nederlandse bodem mag gaan staan. Dat laatste – staan – zal wel weer even wennen worden na ruim 6 maanden als “zwevende hollander” te hebben geleefd.
  Als de-briefing is geweest mag ik hopen dat je weer een lezing o.i.d. gaat verzorgen. Ik ben er dan bij.

 22. Jacqueline Canlon says:

  André, nog even en dan kom je weer met beide benen op aarde. Ik vond het geweldig om via je prachtige foto’s en verhalen mee te kijken. Dat zal ik missen! Het is fantastisch hoe je het allemaal zo duidelijk beschrijft en ons hier op die mooie blauwe planeet goed bewust maakt van het bijzondere dat we hier met z’n allen leven. De wetenschap aan de ene kant met alle nieuwe mogelijkheden en de aarde en alles om ons heen waar we zuinig op moeten zijn. Een goede reis terug gewenst.

  Verder had ik nog een vraagje die ik nog niet tegen ben gekomen: is er veel lawaai om je heen, bijv. zoals in een vliegtuig van allerlei apparaten, of is het wel aardig stil?

  Groeten uit Leerdam, Jacqueline

 23. Niek says:

  André, ik heb je blog en foto’s altijd met veel plezier gevolgd en menig foto doet dienst als achtergrond van een of ander device. Als ik op dit moment één Nederlandse held zou moeten noemen dan ben jij dat wat mij betreft!
  Ik heb veel geleerd dankzij jou blogs en tweets, de ruimtevaart is een stukje dichterbij gekomen op deze manier.. erg gaaf. Ik kan me ook voorstellen dat je zenuwachtig bent voor de terugvlucht (ik zou dat wel zijn in ieder geval) , dus ik wil je alvast een behouden terugvlucht wensen!
  Ik heb echt het idee dat we in de eeuw leven van de ruimtevaart, over een aantal decennia zullen mensen de ruimte invliegen alsof het niks is, en dat dankzij oa de resultaten van alle experimenten die jij en collega’s uitgevoerd hebben. Je bent een ware Nederlandse pionier, in het rijtje Barentsz, Piet Hein, Kuipers !

 24. Martijn says:

  Beste André,

  Bedankt voor de mooie verhalen en de prachtige foto’s van(uit) de ruimte!!!

  Ik heb je met veel plezier & interesse gevolgd. Nederland is trots op je!

  Goede en veilige terugreis.

  Grt,
  Martijn

 25. theo basten says:

  Hoi Andre, wat heb ik genoten van de mooie foto`s en je verhalen.
  Een goede terugreis gewenst voor zondag.
  Zal het live volgen.
  Groetjes Theo

 26. Hello André,

  I’m a brazilian journalist and am trying to contact you to ask if it would be possible to send you some questions about your time at the ISS. I work in this national news website called Terra (www.terra.com.br) and write about science subjects. I’d really appreciate if I had a reply from you with an e-mail I could write to.
  If possible, return to us via email: ciencia@corp.terra.com.br

  Thank you for your attention in advance.

  Kind Regards,

  Renata Azevedo

 27. Marika says:

  André, wat is nou leuker om je gezin weer te omarmen en met beide benen op de grond te staan? Ik zou haast zeggen: een vlucht door de ruimte. Maar het heeft nu wel lang genoeg geduurd, toch? We wensen je een behouden thuiskomst en hopen dat je gauw weer aan de zwaartekracht went! We hebben met veel belangstelling je berichten gelezen, dank hiervoor.
  Groeten uit Oostwoud van familie Steenman

 28. yasmijn says:

  beste André

  een hele fijne reis terug naar de aarden en we volgen je via de website naar de aarden zet hem op jullie drie kunnen het en denk dat de familie je in hun arme weer zal slaan andere beste reis terug naar aarden

  vriendelijke groeten yasmijn

  ps hoop dat je dit nog leest voor de tijd dat je moet vertrekken

 29. Sean says:

  André, I have loved reading about your time aboard ISS. You have communicated a sense of wonder that, for me, has put a very human face on the space programme. I’m sure it must be a wonderful feeling to know how many people you have delighted and inspired by cataloguing your exploits.

  One of the things I have liked most is seeing how happy you always look in the photographs 🙂 I imagine that there aren’t many people who can understand the word “bittersweet” as much as you can; your time having the greatest adventure that it is possible for any human to have, in our time, is coming to an end but you will be delighted to see your loved ones again after being away for so long in such an inherently risky environment.

  Thank you for finding time in your busy schedule to give those of us with our feet stuck to the ground (for now!) a glimpse into what goes on up there 🙂

 30. Liesl says:

  Welkom terug op aarde André, wat ‘n geweldige ervaring zal deze reis door de ruimte voor je zijn geweest, je zult heimwee krijgen… Suc6 met het weer wennen aan al ‘t aardse, het hemelse zit er nu op…

 31. Monique says:

  Amazing picture . Were you on a specific diet before you under took this test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.