More exercise because my return is near

Just three more weeks. I am counting down to my return. I have mixed feelings. On the one hand I want to go home and see my family and friends. On the other hand I do not want to leave because I know I will never return to space. I have accepted that I will not be able to do everything that I had planned for this mission. I will not be able to take a daytime picture of The Netherlands without any clouds for example. It will not be possible as the Space Station’s orbit is not optimal for taking pictures of The Netherlands in the coming weeks. I tried many times in the last few months but the weather was usually not good. The Netherlands lay beneath a white cover of clouds. When the clouds cleared we orbited Holland early in the morning and the view was hazy.

Return
Taking pictures from the Japanese module will also be difficult during the following weeks. We are plagued by the beta-angle. This refers to the position of the Sun towards the ISS. The beta-angle is important for generating electricity from solar panels. The windows in the Japanese modules have to be covered for the time being, otherwise sunlight would shine on hardware that would overheat. We have to consider so many things in space.
I can tell that my return flight is near from the emails I receive. Many emails refer to medical tests and my recovery on Earth as well as debriefings. ESA colleagues and other space agencies can improve procedures and prepare future space missions on the basis of my feedback. My flight is just a small part of a larger whole: humankind learning to live in space and to explore and use it for our benefit. I am pleased to be a part of this endeavour. My post-flight tour is also being organised. I will visit many places in The Netherlands and Europe with the rest of the crew to tell people about my mission.

Action

Before I can go home, every day I must run on the treadmill T2 and train hard on ARED , the Advanced Resistive Exercise Device. ARED is a fitness device that trains almost all my muscles but especially the ones in my legs and back. The exercises also increase my bone mass. I no longer need to work out on the exercise bike. My fitness instructor on Earth said: “When you climb out of the Soyuz you need to walk away and not ride a bicycle.” I do not mind running on T2 or training with ARED. I can watch science fiction films and listen to music. I saw all three Terminator films again and Starship Troopers. I watch action films as it helps me run. During weight training I listen to music: heavy rhythms such as rock and trance, dance or techno.

This entry was posted in logboek and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

79 Responses to More exercise because my return is near

 1. Danny Fortuijn says:

  Beste Andre,

  Weet je nu al 100% zeker dat je nooit meer de ruimte ingaat? Je hebt inmiddels meer ervaring dan verreweg de meeste astronauten. Hoe werkt dat? Staan er nog zoveel wachtenden voor je in de rij? Of wordt je misschien te oud? Geen idee hoe dat zit.

  Groeten,
  Danny

 2. Erwin says:

  En het voertuig waar je mee terug komt is al bij jullie
  of wacht je daar nog op
  Nog een paar leuke weken daarboven en geniet daar maar
  goed van als het toch je laaste reis zal zijn

  • Erik says:

   Ze komen altijd terug in dezelfde Soyuz als ze in zijn gearriveerd. Deze is zijn volledige vlucht aan ISS gekoppeld geweest; ook om te dienen als “reddingsboot” als er iets mis zou gaan.

   • Denny says:

    Dit is niet helemaal waar. André vertrekt weer in een andere Soyuz dan waar hij in gekomen is.

  • Jeroen says:

   Hoi Erwin,

   Misschien ten overvloede omdat André deze vraag al beantwoord heeft. Maar het vaartuig of beter gezegd het ruimteschip waarmee hij gekomen is, daar gaat hij ook weer mee terug naar de Aarde.

 3. kevin says:

  maak je nog een keer en foto van nederland op de treug reis van boven

 4. Wim van Hout says:

  Hoi Andre, snap goed dat je aan die ene kant denkt dat je nog niet terug wil komen. Het is definitief bye bye astro Andre, tenminste daarboven. Nogmaals, je hebt ons hier beneden in ons grootse kleine landje, laten genieten van prachtige fotoos en verhalen. Dat is dadelijk voor ons voorbij, dat is erg jammer. Natuurlijk blijft de ruimtevaart boeien, maar net iets minder als je geen landgenoot meer kan volgen. Je komt uit hetzelfde nest met dezelfde regering, zelfde koningin, zelfde oranje elftal, zelfde noem maar op. Dat geeft een binding, ook toen Sterre een vaderlands Sinterklaasliedje zong wat wij als kind ook zingen. Zo knus en bekend, net familie……
  Natuurlijk wil je die verder zien opgroeien, net als de anderen. Samen met je lieve vrouw, zonder wiens steun het toch moeilijker zou zijn om te doen wat je doet. Dat kan voorlopig alleen op moeder aarde, zover is de mensheid nog niet dat we hele gezinnen omhoog kunnen sturen. Dus Andre, kom jij maar weer terug. Zo hoort het nou eenmaal.
  Dank je voor het delen van jou avonturen, Wim

 5. Vincent ter Horst says:

  Hallo André,

  Zoals het gezegde is: Er is een tijd van komen, en een tijd van gaan, zal het verlaten
  van het ISS voor jou denk ik behoorlijk wat ‘mixed emotions’ opleveren.
  Niet zo vreemd, maar straks op de grond heb je een schat aan ervaringen, die niemand je af kan nemen.
  Bij deze wil ik je in ieder geval alvast ontzettend bedanken voor je foto’s, blogs, enthousiaste PAO events, en de even zovele live beelden op NASA TV.
  Vaak kijkend naar een leeg ISS, en dan ineens zweeft ‘onze André’ met zijn vrolijke glimlach weer door het beeld. Daar istie weer denk je dan, en je glimlach werkt immer aanstekelijk.

  Alle belangrijke evenementen heb ik zoveel mogelijk live gevolgd, lancering, docking soyuz, hatch opening, ATV etc…
  Ook bij de visible passes al dan niet met de camera naar buiten, en onwillekeurig toch iedere keer gezwaaid naar boven. (Jij ziet het niet, maar het gaat om het idee)
  Geniet nog met volle teugen van de tijd die je daar boven bent, en ik wens je een voorspoedige ‘re-orbit’ en soft landing in Kazachstan. In ieder geval zal ik 1 of meer van je ‘post flight tour’ evenementen proberen te bezoeken, en hoop ik je dan ook in het echt een keer te kunnen spreken.

  Ter aanvulling: Als je weer wat gewend bent hier op aarde, bel dan even met je autoverzekering.
  Kort uitgerekend heb je deze missie ongeveer 124 miljoen kilometer afgelegd, en dat schadevrij.
  Een Nederlands record in ieder geval. Ze mogen jou wel betalen, met zo’n staat van dienst……

  Hartelijke groeten, en nogmaals dank

  Vincent ter Horst.

 6. Arja de Ruiter - van Tilborg says:

  Ook wij hebben genoten van alle info die je ons stuurde vanuit de ISS. Dank daarvoor. De bijzondere foto’s die je maakte zoals alleen jij dat kon vanuit die positie, geweldig mooi!! Dat zijn blijvende herinneringen, schitterend! Voor de rest sluit ik me graag aan bij de vorige schrijver Wim: kom jij maar weer gezellig naar beneden; dan kunnen wij en natuurlijk in de eerste plaats je familie, weer van jou en je verhalen genieten. Heb een goede reis terug, maar eerst genieten we nog een paar weken verder.
  Rob en Arja de Ruiter uit Wijk en Aalburg

 7. Carla says:

  Je schrijft dat je moet revalideren na terugkomst. Wat houdt dat precies in??
  In elk geval een goede tijd nog en een behouden thuiskomst!

 8. Marlies says:

  Het duurt nog even voordat je terug komt naar onze planeet maar ik vond het een hele leuke manier om je zo te volgen, via twitter en dan door linken naar die vele mooie foto,s die je gemaakt hebt. Een aantal staan in mijn mobiel. Ook het lezen van je blogs heeft zo een klein stukje belicht van het vele werk dat je daar verzet hebt. Natuurlijk is het weg gaan niet makkelijk maar hier beneden heb je veel te vertellen denk ik zo.
  En voor je familie en ook voor jezelf is het wel fijn dat je over niet al te lange tijd weer bij ze bent. Wens je nog een paar goede weken toe daar boven, hoop dat het trainen leuk blijft. Dank dat je ons via tweets op de hoogte hebt gehouden en dit nog een paar weken blijft doen.

 9. thijs van kuik says:

  Beste Andre,

  Je komt net terug voor mijn verjaardig. Ik word 15 juli 5 jaar en dan ben jij toch al weer op de aarde? Samen met mijn moeder heb ik de lancering gezien, ik hoop ook dat ik de landing kan zien. Ik ben daar vorig jaar nog op vakantie geweest in Kazachstan.

  Andre heb jij ook Pluto of andere planeten van uit de ruimte kunnen zien?

  Veel groetjes en knuffels
  Thijs

 10. Trijntje Wilts says:

  André,

  Elke dag even checken waar je bent, of je overvliegt, of er nog bijzonders is enz.
  Ik heb genoten van foto’s en verhalen.
  Vanavond kom je weer over, net te laat voor ons en misschien is het niet te zien. Volgens mij moet een mooie foto misschiennog wel mogelijk zijn.
  Geniet er nog even van en behouden reis terug!

  Groeten uit zonnig Hardenberg (Ov.)

 11. @Wim van Hout
  Mooi gezegd, echt respect!
  Helemaal met je eens.

  Groeten
  Willeke Veltkamp

 12. jurgen van bakel says:

  Andre,

  Ik heb ook genoten van je verhalen en foto’s.
  Mooi wat je allemaal mee maakt daar boven.
  Wat ik nu alleen niet begrijp is dat je moet gewichtheffen, in een plaats waar alles gewichteloos is maakt het dus of je 100 kilo of 1000 kilo tilt toch?

  Veel plezier nog en tot snel in nl.

  Jurgen

 13. Rene Timpman says:

  De qoute “I’ll be back” gaat dus niet meer voor je op 😉 heb genoten van je prachtige reportages en foto’s etc. Succes de laatste weken in de ruimte en een voorspoedige terug keer naar de aarde. Groeten René Timpman

 14. karim says:

  kunnen julllie het ek kijken daar. zo ja hoe is het daar

 15. Andre, hartstikke bedankt dat we mee mochten kijken in de ruimte.
  Ik vind het heel bijzonder dat dat kon. Als je straks weer met de benen op de grond staat zal het echt wel weer wennen zijn.
  Nog een goede tijd daar en goede thuiskomst, nogmaals bedankt.
  Riek.

 16. Othella says:

  Een onvoorstelbaar afscheid. Goede laatste weken gewenst! Gezonde en gelukkige thuiskomst. Veel dank voor het delen van alle mooie foto’s en blogs, ik heb ervan genoten en geleerd!

 17. Dennis Schröder says:

  Waarom hierna nooit meer in de ruimte?

 18. Elisa F. says:

  Ik heb genoten van al die mooie foto’s. Ik hoop dat er nog mooie foto’s komen van de laatste weken in de ISS.
  En een goede reis terug naar de aarde, en de familie.
  Ik heb alles met veel interesse gevolgd.
  Nooit meer de ruimte in? Ik droomde pas dat u misschien over 3 jaar weer ‘even’ de ruimte inging. Succes verder met uw werk in de ruimte en op aarde.

 19. ary verhoeff says:

  bedankt voor al het mooie je ons hebt laten zien, heb soms genoten van de mooie foto’s
  goede reis terug en veel plezier hier weer op aarde

 20. Connie van Kuik says:

  Beste André,

  Het aftellen is begonnen, het wordt tijd dat je terug komt.!
  Bij de post flight wil ik graag aanwezig zijn, om jou te horen
  vertellen over je belevenissen daar.!

  Met vriendelijke groet,

  En tot ziens.!

  Connie van Kuik

 21. Emmy Schaap says:

  Beste Andre,
  Ook ik sluit me aan bij alle andere geschreven berichtjes. Ik heb ontzettend genoten van de prachtige foto’s die je gemaakt heb. Gewoon geen woorden voor. Fijn om mee te mogen kijken via twitter en je belevenissen te mogen lezen. Wat een bevoorrecht mens ben jij zeg. Heel erg bedankt nogmaals, geniet nog even van die laatste weken en goede vlucht terug. Daarna weer lekker bij je gezin zijn en veel verhalen vertellen. Groetjes van Emmy Schaap

 22. Ik snap dat het een tweestrijd is. De wetenschap dat dit je laatste supertrip was maar ook je gezin en familie. Één ding is zeker, dit neemt niemand je nooit meer af en is een ongeloofelijke ervaring geweest. En….als enige Nederlander 2x in de ruimte haha.
  Ik wens je nog 3 fantastiche weken, veel mooie foto’s waa wij in Nederland allemaal van genieten, maar vooral een behouden thuiskomst.
  Groetjes Joh@n.

 23. Dag André,

  “Ook de post flight tour wordt nu gepland”. Heb ik nog een goede tip voor je. iPad met ibook “@Astro_André, berichten uit de ruimte” downloaden en meenemen, kabeltje aan de beamer en vertellen maar!

  Het was een feest om aan het boek te kunnen werken door de prachtige foto’s en de daardoor nieuw verkregen blik op de wereld en de ruimte, maar vooral ook hoe jullie daar boven ons hoofd leven en zweven.

  De laatste foto’s tot en met je landing zullen het boek compleet maken. En kan je later terugkijken op een zeer bijzondere periode in je leven. En wie weet met af en toe wat geblader in het digitale boek met die fameuze titel en ondertussen wereldberoemde twitternaam @Astro_André

  Behouden terugkomst.

  @ggznhnict

 24. Hi Andre,

  Aan alles komt een einde, zelfs aan een ruimtereis.
  Ik denk toch dat je een uniek avontuur hebt mogen meemaken, en bedankt dat ons laat mee genieten van de reis.

  Ik hoop dat je een bundel maakt van de fantastische foto’s en je blog, mag ook alleen digitaal zijn,
  Ja, en dat dan een wolkenloos Nederland daar niet bij is, dat is dan maar een klein beetje pech. Van alle andere foto’s van de aarde heb ik, en waarschijnlijk heel veel andere met mij, genoten.

  Een hele goede reis naar huis, en tot ziens,

  Oscar van Dijk

 25. Lieke Krijgsman says:

  Hallo André,
  Je dubbele gevoel daar kan ik helemaal in komen. Maar dat betekend voor mij en vele andere fans van jou dat we jou mooie verhalen en ook je mooie foto’s moeten missen. Net zoals nu, als ik niet kan slapen jou foto’s kijken. You did it, André! Enjoy your three weeks. Thanx for all the beautiful things you gave me. Good luck! X

 26. Dennis says:

  Andre,

  Het was ronduit geweldig je te volgen, het heeft de ruimtevaart voor mij en m’n vriendenkring erg menselijk en tastbaar gemaakt. Onze dank hiervoor.

  En, je kunt de astronaut uit de ruimte halen, maar de ruimte nooit uit de astronaut. Zo stel ik mij voor.

  Tot op ruimteschip Aarde!

 27. Bart Veltkamp says:

  Wat zal ik jou en jouw verslagen missen vanuit het ISS.

 28. ronald says:

  hey andre , ik vroeg me af je zegt het volgende

  omdat ik weet dat ik nooit meer in de ruimte zal komen.

  is dat defenitief?? geen 3e missie? vanwege leeftijd ofzo??

  groetjes ronald

 29. Monica says:

  Hallo Andre,
  Met veel bewondering heb ik de foto’s en blogs gezien en gelezen. Erg leuk om alles eens uit een andere hoek te zien, een hoek vanwaaruit wij nooit een foto zullen maken, de ruimte. Misschien is het ooit mogelijk om als gezin op vakantie te gaan naar de ruimte, en daar heb jij nu een bijdrage aan geleverd. Ook vond ik het knap dat je nog tijd had om vragen van ons te beantwoorden. Ik weet niet of dat ook bij je werk hoorde, maar als ik lees dat jullie een enorm strak schema hebben dan is het vinden van tijd voor het beantwoorden van vragen misschien soms teveel gevraagd. Toch fijn dat je dat hebt gedaan en ons als landgenoten hebt laten meegenieten van jou werk.

  Als Nederlander ben ik trots op het feit dat een landgenoot deel uitmaakt van deze ruimtetrip. Wat deze trip met alle onderzoeken voor de toekomst gaat betekenen is voor ons natuurlijk nog niet duidelijk. Maar het zal vast, achteraf gezien, een grote bijdrage geleverd hebben.
  Ik heb ook erg genoten van je uitleg over dingen die je in de ruimte doet en waarom je dat doet. Het geeft een goed beeld van waarvoor dit allemaal dient en het leert ons op aarde heel veel over wat zich daarboven allemaal afspeelt maar wij vanaf hier niet kunnen zien of niet bij stilstaan. Erg fascinerend!
  De foto’s en de verhalen zal ik missen. Maar aan al het leuks komt helaas een eind en na dit eind komen er wel weer andere leuke dingen.
  Natuurlijk staan je familie en vrienden beneden op je te wachten en zullen de fans je met open armen ontvangen.

  Succes nog de laatste weken. Geniet van je uitzicht, van de bijzondere momenten en van alles wat je straks niet meer zult hebben. Een goede terugvlucht gewenst en dat je maar veilig op de aarde mag landen!

 30. Jan Horstman says:

  Hoi Andre.

  Bedankt voor al die mooie foto’s die je gemaakt hebt en je blogs. Ze waren zeer intresant. misschien wordt een DVD gemaakt? Zo ja dan ga ik die DVD zeker kopen. Groeten vanuit Borne (Twente) en goed en gezond thuiskomst.

  Jan Horstman

 31. Andre voor jou en andere oranje fans zenden als ivm Nationaal belang als nog NED DUITSLAND live uit, kijk op http://www.nepomroep.eu 20:00 uur Paris tijd is livestream aan en ned duits is om 2030. Veel plezier zou denken we 2-1 worden.

 32. Frank S. says:

  Beste Andre

  360 km hoog in de ruimte. Erg dichtbij maarvoor aardelingen toch ook zo ver weg! Voor de TMA-03M geen probleem. Ik wens U, samen met Oleg en Donald een goede vlucht naar huis.

 33. Bert says:

  Andre,
  Ik neem aan dat anderen het fotograferen van je zullen overnemen en dat je die namen op je lijstje aan ons wilt doorgeven.

  Bert

 34. Diane says:

  André,

  Door omstandigheden de afgelopen maand de website niet kunnen bezoeken. Hopelijk blijft het logboek ook na 1 juli a.s. nog een tijdje bestaan tot het moment dat al die mooie foto’s en interessante verslagen misschien in boekvorm verschijnen. Die ene van een wolkenloos Nederland zal dan echt niet gemist worden.
  Ook vandaag weer weinig of geen zon, misschien dat de wedstrijd van deze avond wat vrolijkheid kan brengen, maar eigenlijk verwacht ik dat niet.
  Is het echt je bedoeling om de Sojoez te verlaten zoals je b.v. uit een auto stapt? Nee toch?

 35. Lieke says:

  Beste Andre,
  Bedankt voor het delen van al je gedachten, informatie, geweldige mooie foto´s en tweets… Ontzettend leuk om dit vanaf de aarde een stukje mee te mogen maken. Ook onze leerlingen (groep 3/4) vonden het superinteressant.
  We wensen je allemaal een hele veilige reis terug naar de aarde! Geniet er nog maar even van de laatste paar weken!
  Lieke en groep 3/4 bs de Peuzelaer

 36. Tilly Kuiper says:

  Hallo André,

  Ik sluit me bij de vorige sprekers aan, vooral dat wat Wim van Hout schrijft kan ik beamen. Het gevoel dat je uit hetzelfde nest komt, uit ons Nederlandje gaf en geeft een extra drive en dimensie om je te volgen. Het is Hollands gezellig geweest zoals je als landgenoot ons-hier in de lage landen- op de hoogte hield. Net of we allemaal ook een beetje meevlogen/zweefden. Ik zal het echt missen. ‘s Avonds als ik niet kon slapen, dan logde ik hier nog even in. Ik wens je goede laatse weken toe, train ze. Het zal heel vreemd voor je zijn te weten (hoe weet je dat?) nooit meer terug te keren naar de ruimte. Misschien dat er ooit een rusthuis voor senioren in de ruimte komt? Voor oud astonauten! Is dat wat? Met familie natuurlijk. Goed idee voor als je artrose hebt, dan beweegt alles soepeler als je zweeft. Toch? Trouwens, hoe is dat voor mensen die een beperking hebben aan hun benen? Zouden die wel kunnen zweven ipv lopen? Hm, daar kom ik weer met mijn vragen, terwijl ik weet dat je echt geen tijd hebt. Train ze.

  Hartelijke groeten,
  Tilly
  PS over duidelijke foto van Nederland. Ik meen er één te hebben gezien. Blauw/witte foto. Heel duidelijk. Prachtfoto. Je maakte hem echt zelf.

 37. Martijn Rotteveel says:

  André,

  groot respect ! (en een beetje jaloezie;-) Ik heb je blog de afgelopen maanden als home pagina gehad, en het dubbele gevoel dook veel te vaak op… Vooral veel genoten van de foto’s, die leken zo uit een SF film te komen… geweldig !

  Maar, zoals je weet “All good things must come to an end”.
  een veilige terugreis.

 38. Rob Verdoold says:

  Hallo André, heb nog geprobeert u te ontvangen op de amateur frequentie.
  Helaas niet geluk. Al uw tweets gelezen en alle fotoos bekeken.
  U heeft een bijzondere baan en ervaring!
  Voor veel kinderen een droom voor later, u gelukt.
  Goede reis terug alvast, we zullen het op tv zien.
  Trainse!

 39. Yvonne says:

  Super Andre dat ik heb mogen meegenieten van je avonturen daarboven, heel leerzaam en indrukwekkend! Nog een fijne tijd, geniet en kom goed thuis op onze planeet! Misschien kun je es een boek schrijven over al je ervaringen en weetjes en vragen van andere mensen?!
  Groetjes Yvonne uit Nijmegen

 40. Tineke Stam says:

  Hallo André, aan het begin denk je wat een lange tijd daarboven, maar met de tweets, blog en foto’s is het voorbij gevlogen. Wij hebben ontzettend genoten van de foto’s en verhalen, veel dank daarvoor!

 41. Trijntje Wilts says:

  André,
  We zagen je weer overkomen! Geweldig! Duidelijk te zien van west naar oost. Dat maakt deze avond weer goed en het wachten waard.

  Groeten uit Hardenberg (Ov.),

  Fam. Klok

 42. Wim Holwerda says:

  Beste André,
  Wat is de tijd omgevlogen (voor jou letterlijk); ik zie je nog zo in die raket stappen. Bedankt voor al je foto’s en gedachten die je met ons hebt gedeeld. Ook bij onze sterrenkundige vereniging hebben we er van genoten. Wat mij betreft heb je de Promisse meer dan waargemaakt. Het is een geweldige ervaring waar je zichtbaar nog steeds van geniet. Ik wens jullie nog een paar bijzondere weken voordat je aan de terugkeer begint en natuurlijk een hele goede reis op 1 juli a.s. Graag tot ziens binnenkort hier op planeet aarde.

  Hartelijke groeten,
  Wim

 43. Menno Lente says:

  Zozo, recht over mn huis gisteravond, net na de wedstrijd. Heb je me nog zien zwaaien?

  Anyways ik heb een weddenschap met iemand gesloten. Ik hoop dat je nog tijd hebt voor dit experiment, want ik heb er 10 euro op staan.

  Kun je je voortbewegen in het ruimtestation d.m.v. flatulatie? Ik meen dat de inertia er voor zorgt dat een flinke scheet geen merkbaar effect heeft, anders zou je steeds achterover kukelen als je flink zucht.

  Mijn maat dacht aan een meter per uur verplaatsing na een uur. Hij vermoedde ook dat wapperen met je handen en voeten je ook zo kan voortbewegen.

  Wie heeft er gelijk?

  Met vriendelijke groet,

  Menno en Marno

 44. Wij zullen de verslagen vanuit de ruimte misse. Ik ga er van uit dat we de komende jaren andre nog vele malen zullen horen. Dat wordt een levenswerk dat nooit meer is te stoppen want daar komt geen eind aan. Andre geeft aan dat dit z’n laatste vlucht is!
  Wat dacht je jouw in te zetten bij commerciele vluchten?
  Ps niet aftellen maar altijd op weg naar een nog mooiere toekomst. Andre geniet er nog even van.

 45. Hoi Andre
  Wat is de tijd omgevlogen ( letterlijk voor jou denk ik ); ik zie je nog zo in die raket stappen. en heb voor jou geduimd en ik zat echt met een brok in mijn keel zo spannend vond ik het
  Bedankt voor al je foto’s ze zijn echt geweldig om te zien (die je met ons hebt gedeeld)
  Hoop dat je blijft twitteren en dan kan ik je blijven volgen
  Maak er een mooi boek van je ervaring daar in de ISS met al je GE-WEL-DIGE foto’s,een hele veilige reis terug naar de aarde 1 juli a.s. Graag tot ziens binnenkort hier op aarde.
  Wil je graag ontmoeten al dan niet nu met me zoon Kevin die met jou op de foto ging in 2004
  Maak in die 2 weken nog even hele mooie foto’s van Nederland en de plekjes waar jij graag naar toe wilt wat we genieten er echt van
  Vriendelijke groeten
  Jolanda Da Thesta

 46. Jan van Bemmel says:

  Heel veel succes nog deze laatste drie weken en een behouden
  Terugkomst op aarde.
  Ben erg benieuwd naar de verhalen hoe de ruimtereis uiteindelijk is bevallen.
  Ik hoop dat je alle ervaringen in keer in boekvorm gaat publiceren.
  Ik zal dan een van de ,hopelijk vele mensen zijn die je boek zullen kopen.
  Het zou heel erg leuk zijn als je dan in een boekhandel in Zutphen zou komen
  Om je boek te signeren.
  Groet,
  Jan

 47. Weer een gewedige goede blog. Dank je wel Andre en ook Sander.

 48. Koos says:

  Dag Andre,

  Als ik hier vanaf aarde ‘s nachts naar de lucht kijk zie je de sterren staan en soms een heel klein ISS-je voorbij komen. Zie jij dat zelfde beeld ook vanuit het iss of is dat beeld nu toch anders, eventueel door lichtbreking hier op aarde? Zie je eigenlijk wel sterren of zit je als het ware in een heeeeele grote donkere kamer (space) waar af en toe een heeeeeele grote lamp (zon) aangedaan wordt?

  Ook wel uniek om in de ruimte je eigen persoonlijke record te verbeteren tijdens het hardlopen.

  Groet
  Koos

 49. Er komen nog wel een paar leuke overkomsten over Nederland aan hoor, in daglicht.

  Date Start Highest point End
  Time Alt. Az. Time Alt. Az. Time Alt. Az.
  16 Jun 23:13:47 10° W 23:16:58 66° SSW 23:20:08 10° ESE
  17 Jun 20:43:10 10° WSW 20:46:20 66° SSE 20:49:30 10° E
  18 Jun 21:25:02 10° W 21:28:13 83° S 21:31:26 10° E
  19 Jun 20:30:38 10° W 20:33:49 79° S 20:37:01 10° E
  20 Jun 21:12:29 10° W 21:15:45 76° S 21:18:52 10° ESE
  21 Jun 20:18:02 10° W 20:21:13 83° S 20:24:25 10° E
  22 Jun 19:23:33 10° W 19:26:45 80° S 19:29:57 10° E
  23 Jun 18:29:05 10° WSW 18:32:15 69° S 18:35:26 10° E
  23 Jun 20:05:20 10° W 20:08:32 76° S 20:11:43 10° ESE
  24 Jun 19:10:49 10° W 19:14:00 82° S 19:17:12 10° E
  25 Jun 18:16:15 10° W 18:19:27 81° S 18:22:39 10° E

 50. onzen van bert says:

  geweldig wat of dat je heb gedaan ik kan mijn voor stellen dat je het jamer vind dat je weer naar huis moet maar je hebt wel een heel mooi ervaaring gehad daar hoog in de lucht groetjes bert

 51. wim mintjes says:

  Ook ik dank je, voor de informatie en het mooie fotowerk!
  Dank zij jou heb ik iig. een heel andere kijk gekregen van de ruimtevluchten in het algemeen. Ik begrijp alleen niet goed waarom de heenreis meerder dagen duurt, terwijl de terugreis in enkele uurtjes gefixt wordt. Maar ja, dat is tenslotte mijn probleem! Een goede en veilige “terugval” toegewenst!

 52. Nettie Boogaard says:

  Beste André,
  Heel erg bedankt voor het delen van je ervaringen. Je bent een geboren auteur! Vele malen ontroerde het mij en als een schrijver dat voor elkaar kan krijgen….Het blijft jammer dat je niet meer terug kan in de ruimte, maar je kunt jouw herinneringen wel altijd opnieuw beleven. Ondanks dat het zweven mij geweldig lijkt, zou het ook goed zijn als er kunstmatige zwaartekracht in ruimtevaartuigen uitgevonden wordt. Net als in Start Trek en al die andere sf-films heel gewoon is.
  Veel liefs en geniet elke seconde dat je ‘daarboven’ bent,
  van Nettie uit Spijkenisse.

 53. Hej André,

  Allereerst wil ik je een behoude thuisreis toewensen! Ik hoop dat alles voorspoedig mag gaan en dat je verblijf in de ruimte naar wens is verlopen!

  Daarnaast zou ik graag contact met jou willen opnemen aangaande een project waaraan ik ga werken. Maar wat korte inleidende informatie is misschien goed. Ik ben Matthijs Braakman, product ontwerper en Master student aan de Universiteit van Lund, Zweden. Voor mijn derde termijn in mijn programma gaat wij een ontwerp project aan in samenwerking met NASA. Tijdens dit project zullen wij een bezoek brengen aan NASA en de mogelijkheid hebben om experts te spreken op het gebied van onze interesse.

  Ik ben mij op dit moment aan het orrienteren voor welk onderwerp ik een design voorstel zou willen doen, en daarbij moest ik aan jou denken, als een van onze trotse ruimtevaarders. Zou ik jou kunnen vragen om na te denken over een product of objects, waar jij, tijdens je ruimtereis mee gewerkt hebt, die verbetering zou kunnen gebruiken? Denk hierbij aan ergonomische verbeteringen of functionaliteit.

  Mijn project zal eind augustus van start gaan, dus ik zou graag voor of tijdens deze periode van je horen! Je kunt contact opnemen met mij via mail: matthijs[@]matthijsbraakman.nl.

  Ik hoop graag van je te horen!

  Met vriendelijke groet,

  Matthijs Braakman

 54. Corine says:

  Andre,

  Bedankt voor al je blogs de laatste maanden vanuit het ISS, de laatste weken van het leven mijn vader heb ik een paar ik jouw foto’s laten zien. In één van de laatste gesprekken vertelde mijn vader. Als ik over een paar dagen opweg ga naar mijn hemelse vader zal ik naar Andre zwaaien. Zijn hoop was dat hij net zo zou mogen gaan genieten van al het moois in de ruimte als dat jij deed. Mijn vader is op 17 april helaas overleden, maar één ding weet ik zeker hij heeft naar je gezwaaid.
  Bedankt voor je mooie foto’s, een leuke verhalen en het wat tastbaarder maken van het mooie en zware beroep van astronaut/ruimtevaarder.

  Liefs Corine

 55. Gerda Hurkmans says:

  Je terugkeer op aarde komt er langzaam maar zeker aan. Misschien helaas.., maar toch ook wel weer heel fijn om je familie in de armen te kunnen sluiten.
  Wat een bofkont ben jij om zo lang in de ruimte te mogen zijn. Veel mensen kunnen daar alleen maar van dromen. Dit pakken ze je nooit meer af !
  Geniet nog even voor 200 % !!
  Ik wens je alvast een goede en behouden reis terug naar de mooie planeet AARDE.

 56. Johan Peters says:

  Dag Andre, fantastisch dat je toch maar weer een tijdlang de “allerhoogste” Nederlander bent geweest. Heel veel mensen hier hebben daar van mee genoten en kijken nu al uit naar de ongetwijfeld vele interviews die gaan volgen. Het zou mooi zijn als je jouw ervaringen en bekendheid kunt gebruiken om astronomie een nog mooier plaatsje in ons kikkerlandje kunt geven, maar straks eerst weer lekker genieten van je gezin en familie natuurlijk! Groeten en alvast een goede terugreis gewenst, Johan Peters

 57. Jarco says:

  S’avonds voor het slapen gaan een verhaaltje van André voor Jarco 7 jaar.
  Hoe vaak ze ook voorgelezen zijn hij vindt het geweldig. Vorigeweek een heuse spacekamer geschilderd. Jarco zal de verhalen missen. Normaal slaapt Jarco erg goed maar gister avond na zwemles 😉 wilde dit niet zo lukken.
  Kom jij maar lekker naar huis, je familie mist je. Respect voor ze, hoe krachtig zij dit hebben gedaan. En natuurlijk respect voor jou! Goed werk André! Suc-6 straks.
  Wij lezen je verhalen gewoon nog een keer.

 58. Marco Spruijt says:

  Hallo André,

  Vandaag precies een half jaar in de ruimte. Gefeliciteerd! Wat is de tijd snel voorbij gevlogen, maar dat zal jezelf nog beter kunnen beamen. Je zal nog een hoop te doen hebben in de laatste dagen en zo als je zelf al schrijft ook nog zoveel hadden willen doen, waar het niet van is gekomen ondanks die lange tijd in je droombaan om de aarde.
  Wij hebben hier in ieder geval genoten van je blogs, tweets en vele mooie foto’s. Het is mooi dat je tegenwoordig op deze manier jouw ruimtereis kan meebeleven. Ruimtevaart is in ieder geval voor veel Nederlanders een stuk dichterbij gekomen door jou online verslagen.

  Het is jammer dat je je half jaar astronaut ervaring niet nog een keer kan benutten in het ISS, maar hopelijk krijg je de komende tijd genoeg de ruimte om hier op aarde je ervaringen aan iedereen te vertellen.

  Goede terugreis straks!

  Gr.
  Marco

 59. Imre Remmerswaal says:

  Hoi Andre.

  Jammer dat we je deze week niet meer boven Nederland kunnen zien .Dat was een mooie afsluiting voor onze zoon Imre geweest.
  Hij volgt je helemaal .
  Hij is 5 jaar en een grote fan van je .

  Een tip als je terug bent breng een foto boek uit .Imre is de eerste die het koopt.

  Wij wensen je nog een geweldige week in de ruimte .
  En Imre hoopt je ooit eens te ontmoeten .

  Mvg Desiree Remmerswaal

 60. diana en mario otten uit almere says:

  hoi andre
  al weken ligt het stukje krant in de wc om te lezen lolllzz het is van februarie
  nu zag ik onderop dat je jouw kon volgen
  beetje te laat jammer jammer
  maar hier ben ik
  daar stonden allemaal vragen voor jouw in
  ik bewaar dat soort dingen als ik geen tijd heb om het te lezen !!!
  nu ligt jan des bouvrie er ook te wachten op het stapeltje
  ssst niks aan hem vertellen hoor en holeeder lag er ook
  dan kan ik op mijn gemakkie lezen
  doen jullie dat ook in de ruimte ???
  lezen op het toilet of is dat niet mogelijk
  ik vind je je N BIKKEL N KANJER echt waar
  ik vraag me alleen af wat er op den duur met jouw lichaam gebeurt
  bv na 10 jaar of nog langer 20 jaar
  moet je niet eerst ergens aklamatiseren van deze reis net als diep zee duikers zoiets
  en wat leuk dat je dit hebt geopend voor de nieuwschierege onder ons !!!
  greets uit almere di
  ps;; het weer van vandaag 25 juni 2012 regen ,zon ,waaierig

 61. Chris Born says:

  Hallo,
  als je het toch over fitness hebt, Andre, dan wil ik graag opmerken dat ik nog mensen zoek die willen helpen bij de fitness-energie-sportdag van Stichting Rotterdam Energetics.
  stroom maken terwijl je fitnesst is fitnergie !!!
  http://www.fitnergie.nl
  serieuze mensen zijn erg welkom om te helpen deze sportdag jaarlijks terug te laten komen…het is nu nog klein, fitnergie je mee ??

 62. Renske Betten says:

  Hallo Andre. Geniet nog van de laatste paar dagen in de ruimte. Het zal best wennen zijn hier beneden, maar we hebben genoten van al je verhalen en foto’s. Beseffen jullie allemaal met hoeveel aandacht alles gevolgd wordt? Veilige terugkeer. Renske.

 63. Henk boer says:

  andré ik vind het machtig met één grote M wat je hebt gedaan wat fotografie aan gaat. Het is toch één stukje techniek waar je stil van word met al die communicatie middelen dat we op zo’n afstand met elkaar kunnen communiceren.

  Groeten,
  Henk Boer uit Hoogeveen Drenthe

  Ps. één goede thuis komst op aarde

 64. Ik kan mij wel voorstellen dat je met dubbele gevoelens zit over je terug keer.
  Maar de ervaring die je nu al hebt pakken ze je niet meer af.

  Het is toch geweldig om dit mee te mogen maken.

 65. Arthur Wiegman says:

  Niet alleen in de ruimte moet je veel fitnessen, ik probeer het regelmatig bij te houden hierop aarde :-). John Clenn is nog de ruimte in geweest op 75 jarige leeftijd, dit geeft nog hoop op een eventuele volgende vlucht.

 66. Bas says:

  Komt er nog een mooie foto van Nederland bovenaf zodra je terug bent in de ruimte?

 67. Anna, Lisa en Elsemieke says:

  beste Andre,

  We doen een project over de maan.
  Daar moeten we leren hoe je kan bewegen op de maan.
  We hadden dus als vraag hoe kan je bewegen op de maan en hoe lang moet je dat doen om genoeg in conditie te blijven,

  Groetjes onderzoekers van de Middelbare school,

  Anna, Lisa en Elsemieke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.