Liedjes zingen voor Sint Maarten in Moskou

Ik werk de allerlaatste trainingen af in de Sojoez-simulator, de mensencentrifuge en de Russische ISS-onderdelen hier in Sterrenstad. De komende twee weken staan in het teken van de grote eindexamens. Ik word beoordeeld op al die onderdelen en wil ze natuurlijk zo goed mogelijk afsluiten. Het moet wel erg raar lopen wil ik niet vliegen. Desnoods volgt er een herexamen. De kans dat ik ga zakken voor een examen is niet zo groot. Ik heb natuurlijk in 2004 al een ruimtevlucht gemaakt, toen ben ik ook goed door de examens gekomen. Vervolgens heb ik de examens gedaan in 2009 als reserve van Frank De Winne en eerder dit jaar als reserve van Satoshi Furukawa. Ik sta er dus redelijk ontspannen in, want ik weet dat ik de procedures goed in de vingers heb.

Sint Maarten

Afgelopen weekend waren mijn vrouw en jongste kinderen op bezoek. Dat was erg gezellig. Het was natuurlijk 11 november, Sint Maarten. Dus gingen we met lampionnen op pad om liedjes te zingen en snoep te verzamelen… in het Russische Sterrenstad. Bij de cottages van de Amerikanen deed Mark Polansky de deur open. Hij vloog drie Space Shuttle missies, waarvan één als commandant en nu is hij de NASA-chef in Sterrenstad. Hij kende de Nederlandse traditie van Sint Maarten niet, maar toen we uitlegden dat het een soort trick or treat van Halloween was, ging hij meteen op zoek naar lekkers voor Sterre en Stijn.

Mijn gezin is komen kijken bij verschillende trainingen. Stijn weet nu een beetje wat het is om astronaut te zijn. Helemaal, omdat hij zelf ook even in een Sokol-ruimtepak werd gehesen. Het was een tikkeltje aan de grote kant, maar het zag er verder prima uit. De centrifugetraining vonden de kinderen wel eng. Hun vader in zo’n kleine ruimte aan een arm die keihard rondjes draait. In die centrifuge trainen we handmatige landingen met de Sojoez. Je moet de procedures uitvoeren en krijgt dan de werkelijke G-krachten te verduren die horen bij het vluchtpad dat

je vliegt. Maak je een fout en ga je te steil de dampkring in, dan kunnen die G-krachten flink oplopen. Maar dat was dit keer niet het geval en ik bleef onder de normale 4 G.

Tussen de trainingen en het bezoek van mijn gezin door ben ik vooral aan het inpakken en voorbereiden. Ik ben mijn ISS-aantekeningen van de afgelopen jaren verder aan het uitwerken voor mijn crew notes en alle notities in mijn in mijn Sojoez procedureboeken aan het schrijven. Dat is nog een flinke klus naast de voorbereiding van mijn examens. Eind november is dat allemaal achter de rug. De eerste week van december is de crew rest. Daarna ga ik naar de lanceerbasis in Baikonoer, Kazachstan. Mijn laatste stop voor de lancering op 21 december om 14:16 uur Nederlandse tijd.

This entry was posted in logboek. Bookmark the permalink.

13 Responses to Liedjes zingen voor Sint Maarten in Moskou

 1. Tjonge, met 4g in een centrifuge rondgeslingerd worden lijkt me wel heel spannend. Ik geloof niet dat ik daar droog uit zou kunnen komen, dus trek ik mijn kleren toch maar liever uit voor ik ze in de centrifuge doe.
  Maar, het is wel erg leuk dat je vrouw en kinderen zijn overgekomen en erbij betrokken worden. Ook dat je vol vertrouwen naar de examens gaat. Het gaat al snel, met de kerstmis kijk jij naar ons opgetuigde planeetje glimmend als een kerstballetje in de nacht. Wat zal dat mooi zijn! Ik hoop dat je prachtige foto’ s zult maken en een liedje voor ons zal zingen, want dat kunnen we goed gebruiken. ik zal in ieder geval ieder moment van de dag bewust zijn dat jij daar boven ons als een echte kerstman langs de hemel rijdt.
  Alfred Daniels

 2. Maarten en Saskia says:

  André,
  Heel veel succes de komende tijd. We blijven je graag volgen via je blog
  Maarten en Saskia

 3. Heel erg spannend allemaal, ook voor je hele familie en geliefden. Wij leven erg met jullie mee en zijn zeer nieuwsgierig naar je ervaringen daar. Wat fijn dat je het project van Speeltheater Holland Mysteries op Marken wilt openen! Vanuit de ruimte is Marken nog veel minder dan een speldenprikje, maar we willen speciale aandacht geven aan de natuur en het milieu en kinderen laten zien, hoeveel schoonheid we ook bij ons om de hoek hebben.

 4. Waarom is de ruimte zwart en niet wit of blauw?
  groeten van Martine
  Wordt het lichter als je dichter bij de zon komt?
  groeten van Jorn

 5. Connie van Kuik says:

  Beste Andre,

  Alle onderdelen trainen en op naar het eindexamen die je gaat halen.
  Je ben zeer goed getraind, dus zet hem op.

  Wat vertederend je zoontje in een ruimtepak en dat hij intresse heeft wat zijn papa doet.
  Wat fijn voor je dat je vrouw en de twee jongste bij je zijn geweest.

  Ook ik zal mij iedere dag bewust zijn dat je daarboven met onderzoeken en naar beneden
  kijkt en denkt wat hebben wij een mooie aarde . Maak je mooie foto’s, dan maak ik daar een kalender van.

  Connie van Kuik

 6. tijmen says:

  Hoi ik ben Tijmen ik zit in groep5a ik ben 8 jaar.
  Weet je hoe het komt dat de zon zonder zuurstof kan branden?

  Veel sterkte in de ruimte.

 7. De Boeck Wim says:

  Door dat examen moet je zeker geraken, anders gaan er heel wat leerlingen en leerkrachten ontgoochelt zijn op onze school. We gaan jou spreken via een rechtstreekse radio vebinding vanop school en dit in de week van 16 jan 2012. (als de planning zo blijft)
  Je begrijpt wel dat gans de school uitkijkt naar deze connectie. Er lopen momenteel heel veel projecten rond ruimtevaart, maar de connectie met u wordt de kers op de taart.

 8. Ronnie van Endschot says:

  Goedeavond André,

  Heb net even de undocking gekeken en was benieuwd of er in jullie capsule nog een softwareupdate komt m.b.t. de regelingen van het digitale positioneer systeem, en of jullie dit volledig gaan gebruiken? Dit na uitslag van de testen welke net werden uitgevoerd direct na het loskoppelen. De was zeker interesant om te zien.

  Groet,

  Ronnie

 9. Daniëlle says:

  Beste André,
  Een paar dagen terug had mijn zoontje Tijmen hier – meen ik – een vraag gesteld in de hoop antwoord te krijgen. Ik keek even om te zien of er een reply was gepost, maar ik zie zijn hele vraag nergens meer. Wellicht is dit niet de juiste plek voor zoiets – maar hij zit even in een, tja, zeg maar, ruimte fase, en wil van alles weten. Mag hij zijn vraag nog eens stellen? Of beter elders?

  Met vriendelijke groet,

  Daniëlle

 10. Erik Fokke says:

  Ha Andre,
  Het komt nu erg dichtbij en kijk uit naar der lancering en de reis naar ISS.
  Dank weer voor alle info en inkijkjes.
  groeten,
  Erik Fokke, Amsterdam

 11. Ha die André: Gefeliciteerd. En we hebben met veel plezier naar de foto van jou en je opvolger in ruimtepak gekeken! Piet en Ljoedmila

 12. Beste Andre, het komt nu wel heel dichtbij allemaal. Leuk dat Stijn zo’n “stoer” pak mocht aanpassen. Ik wens je veel succes met je laatste loodjes!
  Karin Gerritsen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.