Soms lijk ik wel een Formule-1 coureur met al die verschillende emblemen op mijn vluchtoverall. Ik krijg vaak vragen over deze patches, zoals ze in ruimtevaarttaal heten. Welke betekenis hebben ze? Wie heeft ze gemaakt? En wat is het nut van al die logo’s. Het dragen van patches is historisch gegroeid. De eerste astronauten waren zonder uitzondering militaire vliegers. Die droegen allemaal een embleem van hun eigen squadron, hun afdeling. Zo kon je makkelijk zien bij welke groep ze hoorden. Dat gebeurt overigens niet alleen in de luchtvaart. Overal zie je dat mensen herkenningstekens dragen om te laten zien dat ze ergens bij horen. De witte doktersjas is een voorbeeld. Of bepaalde merkkleding. Voor astronauten zijn de patches een manier om te laten zien: hier hoor ik bij. Waarom dan zoveel verschillende? Tja, ik hoor nu eenmaal bij heel veel clubjes.

Zo heb ik een patch voor de twee vaste bemanningen waar ik toe behoor in de ruimte. Eerst de Expeditie 30, daarna Expeditie 31. Daarnaast heb ik een patch voor de Sojoez TMA-03M, want de heen- en terugvlucht zijn weer een missie op zich met een eigen rolverdeling voor de bemanningsleden. Dan zijn er nog de emblemen van de ESA (met al die vlaggen) en natuurlijk mijn eigen naam. Voor het ESA-deel heeft mijn missie de naam PromISSe gekregen. Dit heeft ook zijn eigen logo en patch. En er zijn nog meer logo’s, zoals voor Ruimteschip Aarde, het educatieve scholenproject rond mijn missie en voor Mission X, de uitdaging aan scholieren om samen met mij te trainen en zo fit en gezond te blijven. Als ik daar ook nog patches van zou dragen wordt het te verwarrend. Wil je alle patches en logo’s rond mijn missie zien? Kijk dan in dit fotoalbum.

PromISSe
Zelf vind ik de TMA-03M patch het mooist. Die is ontworpen door Luc van den Abeelen. Hij maakte ook het logo voor mijn vorige Sojoez-missie in 2004 en de Expeditie 31 patch. De PromISSe patch is door ESA gemaakt en die vind ik ook erg geslaagd. Vaak bevatten de

ontwerpen heel veel symboliek. Daarover schreef ik al eerder in dit blog. Ik vind het een mooie traditie en draag de patches ook graag. Wat mij vooral aanspreekt is de ‘eenheid in verscheidenheid’. Dat is een uitspraak die ook staat in de beginselen van ons astronautenteam. Ook al horen we allemaal bij heel veel verschillende groepen. Toch zijn we als astronauten een eenheid. Dat geldt ook voor de mensheid, vind ik. Wie je ook bent en waar je ook woont, we zijn allemaal bewoners van de planeet aarde. Dat is wat ons bindt.