Met al die emblemen lijk ik net een Formule-1 coureur

Soms lijk ik wel een Formule-1 coureur met al die verschillende emblemen op mijn vluchtoverall. Ik krijg vaak vragen over deze patches, zoals ze in ruimtevaarttaal heten. Welke betekenis hebben ze? Wie heeft ze gemaakt? En wat is het nut van al die logo’s. Het dragen van patches is historisch gegroeid. De eerste astronauten waren zonder uitzondering militaire vliegers. Die droegen allemaal een embleem van hun eigen squadron, hun afdeling. Zo kon je makkelijk zien bij welke groep ze hoorden. Dat gebeurt overigens niet alleen in de luchtvaart. Overal zie je dat mensen herkenningstekens dragen om te laten zien dat ze ergens bij horen. De witte doktersjas is een voorbeeld. Of bepaalde merkkleding. Voor astronauten zijn de patches een manier om te laten zien: hier hoor ik bij. Waarom dan zoveel verschillende? Tja, ik hoor nu eenmaal bij heel veel clubjes.

Zo heb ik een patch voor de twee vaste bemanningen waar ik toe behoor in de ruimte. Eerst de Expeditie 30, daarna Expeditie 31. Daarnaast heb ik een patch voor de Sojoez TMA-03M, want de heen- en terugvlucht zijn weer een missie op zich met een eigen rolverdeling voor de bemanningsleden. Dan zijn er nog de emblemen van de ESA (met al die vlaggen) en natuurlijk mijn eigen naam. Voor het ESA-deel heeft mijn missie de naam PromISSe gekregen. Dit heeft ook zijn eigen logo en patch. En er zijn nog meer logo’s, zoals voor Ruimteschip Aarde, het educatieve scholenproject rond mijn missie en voor Mission X, de uitdaging aan scholieren om samen met mij te trainen en zo fit en gezond te blijven. Als ik daar ook nog patches van zou dragen wordt het te verwarrend. Wil je alle patches en logo’s rond mijn missie zien? Kijk dan in dit fotoalbum.

PromISSe
Zelf vind ik de TMA-03M patch het mooist. Die is ontworpen door Luc van den Abeelen. Hij maakte ook het logo voor mijn vorige Sojoez-missie in 2004 en de Expeditie 31 patch. De PromISSe patch is door ESA gemaakt en die vind ik ook erg geslaagd. Vaak bevatten de

ontwerpen heel veel symboliek. Daarover schreef ik al eerder in dit blog. Ik vind het een mooie traditie en draag de patches ook graag. Wat mij vooral aanspreekt is de ‘eenheid in verscheidenheid’. Dat is een uitspraak die ook staat in de beginselen van ons astronautenteam. Ook al horen we allemaal bij heel veel verschillende groepen. Toch zijn we als astronauten een eenheid. Dat geldt ook voor de mensheid, vind ik. Wie je ook bent en waar je ook woont, we zijn allemaal bewoners van de planeet aarde. Dat is wat ons bindt.

This entry was posted in logboek. Bookmark the permalink.

8 Responses to Met al die emblemen lijk ik net een Formule-1 coureur

 1. Annemarie says:

  Beste Andre,
  ik heb een vraag, is het mogelijk om de lancering van de souz via internet te bekijken?
  ik volg je al heel lang, bewonder je zeer en zou het fantastisch vinden om de lancering online te volgen.
  ik keek ook altijd naar de lanceringen en landingen van de spaceshuttles , heel indrukwekkend.
  Niet zo gewoon voor een vrouw van 66 misschien maar ik vind het faccinerend.
  Ik wens je heel veel succes aan boord van het ISS, zie hem vaak overkomen.
  Geniet van deze bizondere ervaring aan boord en kom veilig weer terug op aarde.
  Met vriendelijke groet,
  Annemarie

 2. Annemarie says:

  Beste André,
  Graag zou ik je iets willen vragen, is het mogelijk om de lancering van de soyuz via Nasa TV te volgen?
  Ik ben zeer geinteresseerd in jouw werk en de ruimtevaart in het algemeen.
  Heb ook vaak de lanceringen en landingen van de spaceshutlles gevolgd, erg indrukwekkend.
  het blijft voor mij ook een faccinerend gezicht om het ISS over te zien komen.
  Ik wens je erg veel succes met je bizondere ruimte reis en een behouden terug komst op aarde.
  Met vriendelijke groet, Annemarie

 3. Å. Eriksson says:

  Hoi! Heel veeel Success!!! Ik heb net jouw blog ondekt (well van gehoord, maar tot nu niet gelezt). Pardon voor mijn steeds slechte Nederlands… 🙂 Groetjes!

 4. Tonja Proetsakova says:

  Hoi, beste André! Ik heb uit het nieuws vernomen dat er 5 kilo oude kaas de ruimte in was geschoten. Is het waar? Vergeet dan niet de kaasschaaf! Een heel nuttig instrument, waar ik veel bewondering heb, sinds ik in Nederland woon.
  Verder vind ik je project voor scholieren in Nederland een heel leuk idee. Ik vind dat er in scholen weinig aandacht wordt besteedt aan de ruimtevaart.
  Nog een vraag, hoe zit het met de bloeddruk en de pols in de ruimte? Gaat het veranderen? Wordt het af en toe opgemeten? En als er een medisch probleem ontstaat met een van de austronauwten, is er een mogelijkheid op de ISS om een bloedonderzoek te doen?
  Met vriendelijke groet, Tonja Proetsakova.

 5. Connie van Kuik says:

  Een drie eenheid, wij gaan het klaren, dit is ook een hele mooie patch Andre.

  De planeet aarde is van ons allemaal en daar moeten we zuinig op zijn.

  Zien jullie het vuurwerk wat opgestoken wordt met Oud en Nieuw.

  Connie van Kuik

 6. Ha Andre,
  Hiernaast op de pagina staat inderdaad het verhaal van de oude kaas. Dan kan je in ieder geval straks beweren dat die lucht niet uit die ruimtepakken is gekomen!
  Verder zie je er wel heel stoer uit met die logos. Ik vind ze ook mooi ontworpen. En ik denk dat je kinderen ze ook prachtig hebben gevonden.
  Ja, het zicht op de aarde vanuit de ruimte, en dan vooral bij nacht, lijkt me geweldig. Alleen daarvoor zou ik wel een keertje meewillen. Ik hoop dat je mooie foto’s gaat maken waar wij t.z.t. ook van kunnen genieten.
  Alfred Daniels

 7. Erik Fokke says:

  Beste Andre,
  Leuk dit verhaal over die patches en dat de symboliek je wat doet.
  Al die bindende elementen zijn inderdaad belangrijk.
  Ben ook erg benieuwd naar jouw ervaringen vanuit ISS.
  groeten,
  Erik Fokke, Amsterdam

 8. Sophia Loch says:

  Leuk om te lezen dat je de patch van Luc zo mooi vindt. Heb deze zien ontstaan, net als een superklein en heel leuk boekje trouwens…
  Neem je dit keer, naast kaas en Artis de Partis ook weer een Perry Rhodan mee?

  Ik wens je veel plezier maar vooral ook een fascinerend half jaar toe!

  Sophia Loch
  Amsterdam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.