Drie letters: BDC. Maar wat er allemaal achter die letters schuilgaat… Baseline Data Collection is het verzamelen van wetenschappelijke gegevens vóór en na mijn vlucht. Ik was een waar proefkonijn de afgelopen weken. Eerst moest ik op astronautendieet. Daarna 24 uur lang mijn bloeddruk meten. En nu kwam daar ook nog een spieronderzoek bij. Een chirurg heeft met een kleine ingreep spierweefsel uit mijn kuit gehaald. Het voelde een paar dagen lang alsof iemand me daar een flinke trap had gegeven. Daarna moest in Keulen een MRI-scan ondergaan en mijn maximale spierkracht meten, onder andere met stroomstoten op mijn kuitspier. Dit was voor het experiment Sarcolab. De onderzoekers willen weten wat de effecten van een langdurige verblijf in de ruimte zijn voor het menselijk lichaam.

Veranderingen
Nu mijn missie dichterbij komt, moet ik meer van dit soort metingen ondergaan. Een andere BDC-sessie had ik voor Neurospat, dat kijkt naar veranderingen in de hersenen onder gewichtloze omstandigheden. En CARD, dat gaat over het hart en de doorbloeding van het menselijk lichaam in de ruimte en op aarde. Als arts vind ik deze onderzoeken erg interessant. De metingen zijn niet altijd even handig, vooral als je een of twee dagen met apparatuur om je lijf loopt. Maar dat hoort er gewoon bij.

Ik heb de afgelopen weken veel samen les gehad met Sunita Williams, mijn back-up voor de missie. We hebben de procedures uitgevoerd van verschillende experimenten. Ik heb ook aandacht besteed aan fitness. Tweeënhalf uur per dag is bestemd voor sporten aan boord van het ISS om je botten en spieren sterk te houden. Dat is iets waar ik toch wel een beetje tegenop kijk, omdat het elke dag hard werken wordt, zonder rustdagen. Het voordeel is natuurlijk dat ik in zeer goede conditie weer terugkom op aarde. Tijdens mijn missie probeer ik zoveel mogelijk schoolkinderen in Nederland en de rest van Europa met mij mee te laten trainen. In het project Mission X: train like an astronaut leren ze over gezond eten en hoe je fit wordt. Alle kinderen van groep 4 t/m groep 8 kunnen meedoen. Ik hoop natuurlijk dat ze dat massaal gaan doen.

Educatieve experimenten

Voor de oudere jeugd, scholieren en studenten, ga ik aan boord van het ISS twee educatieve experimenten doen. Eentje met schuim en een met convectie. Ik doe ze in de ruimte, zij op aarde. Aan het eind van het experiment vergelijken we de wetenschappelijke gegevens. Zo kun je meteen iets zeggen over de rol die zwaartekracht speelt bij het experiment. Deze week heb ik beide experimenten bekeken en de procedures doorgelopen met mijn trainers.
Tussen de trainingen door was ik even thuis. Dus kon ik met mijn gezin naar de première van Sinterklaas en het geheim van 5 december, de nieuwe Sinterklaasfilm, waarin ik zelf ook een klein rolletje speel en die deels op ESTEC in Noordwijk is opgenomen. Dat was erg leuk om te doen. Rode loper, BN’ers, flitsers en filmcamera’s. Voor mijn kinderen fantastisch om mee te maken.
De komende twee weken ga ik een paar dagen naar Houston om vooral de dagelijkse praktijk aan boord van het ISS nog eens door te nemen. Daarna ben ik in Nederland en Duitsland om de laatste puntjes op de i te zetten voor mijn vlucht voor ik met het laatste traject in Sterrenstad begin. Het uitstel van de lancering geeft me die kans en daar ben ik eigenlijk wel blij mee…