Een kleine stap op weg naar de planeet Mars

Ik ben weer eens op dieet geweest voor de wetenschap. De vorige diëten, SOLO en Pro K, gingen vooral over botverlies bij astronauten en de relatie die dat heeft met osteoporose op aarde. Bij het ENERGY experiment gaat het over de totale energiehuishouding van astronauten tijdens een lange ruimtevlucht. ENERGY is een ingewikkeld experiment. Het bestaat net als alle fysiologie-experimenten uit metingen voor, tijdens en na de ruimtevlucht. Alleen zo kun je verschillen ontdekken tussen de situatie op aarde en in gewichtloze omstandigheden.

Columbus
Het ruimtedeel van dit experiment duurt elf dagen. Ik moet ruimtevoedsel eten uit een speciaal pakket en alles registreren met streepjescodes en formulieren, zodat de wetenschappers precies weten wat ik heb gegeten. Een heel gedoe. Daarnaast moet ik water drinken met het isotoop deuterium erin en regelmatig water- en urinemonsters nemen.

Met behulp van de isotopen kunnen wetenschappers onderzoeken hoe de energiebalans in mijn lichaam in elf dagen tijd verandert.

Op vastgestelde momenten moet ik twintig tot vijftig minuten per keer met een masker op ademhalen om de zuurstofopname te meten. Daaruit kunnen de onderzoekers afleiden hoe het met de energie in mijn lichaam gesteld is. Ik doe die ademhalingen in het Europese laboratorium Columbus bij de Human Research Facility (HRF). Daarbij mag ik een bepaalde periode niet bewegen. Wel tv kijken gelukkig, dus ik heb Star Trek en Blade Runner gezien. Alle elf dagen van het experiment worden mijn bewegingen geregistreerd met een ‘activity monitor’ om mijn bovenarm.

Reis naar Mars
De wetenschappers achter het ENERGY-experiment willen weten hoe je mensen moet voeden als ze nóg langere ruimtereizen gaan maken, bijvoorbeeld naar de planeet Mars. Stel je voor dat de energiebalans van een Marsreiziger over die anderhalf of twee jaar lang negatief uitpakt, dan heeft dat grote gevolgen voor zijn functioneren. Aan de andere kant wil je ook niet teveel voedsel meesturen, omdat spullen naar de ruimte lanceren erg veel geld kost. Met dit experiment kan ik dus een kleine bijdrage leveren aan de toekomstige Marsreizen. Dat is wel een leuke gedachte…

Dit bericht is geplaatst in logboek. Bookmark de permalink.

23 Responses to Een kleine stap op weg naar de planeet Mars

 1. Fred schreef:

  Hallo André,

  We hebben zojuist kunnen vernemen dat de nu geslaagde lancering van de Dragon met het commerciele vrachtschip SpaceX Falcon ook crematie-as met zich meedraagt van 300 mensen, waaronder dat van Scotty van Star Trek, naast jullie voedsel voorziening. Is dat uitstrooien of afwerpen een taak die de bemanning van de ISS moet volbrengen, of gaat dat automatisch tijdens de lancering? Hoe beoordeel jij het belang en de wenselijkheid van dit soort activiteiten zoals die begrafenis-rituelen met het storten van afval?

  Groet, Fred

  • Peter schreef:

   Het as dat in de Falcon mee de ruimte is gegaan is inmiddels al los. Het gaat niet richting het ISS. Het zal helemaal los een jaar rond de aarde draaien, waarna het in de dampkring zal verbranden.

 2. Chantal schreef:

  Goededag André,

  Heel veel werk, zo’n dieet. Wel wat anders dan mijn natrium- en vochtbeperking. Toch kijk ik tijdens mijn dieeten ook naar Star Trek en zo. Slim dat jullie echt vermaak bij je hebben. Ik wens je de komende dagen succes. Worden die resultaten nog gepubliceerd? Als biologie-junkie wil ik wel eens weten hoe een lichaam reageert op deze uitzonderlijke omstandigheden.

  Als jullie ‘Scotty’ in de ruimte uitstrooien, wens zijn geest dan van mij een prachtige reis in deze nieuwe dimensie en vraag of hij mijn vad de groetjes doet. 🙂

  Nog heel veel fijne, boeiende en uitdagende momenten in de hemel,
  Chantal

 3. Paul Guijt schreef:

  Dag André,

  Niet onbelangrijk voor een reis naar Mars lijkt me: smaakt dat eten een beetje?

  Vriendelijke groet vanuit een prachtig zonnig Nederland,
  Paul

 4. Monique Baltessen schreef:

  Hallo Andre,

  Heel interessant. Ben benieuwd wat het onderzoek uiteindelijk levert. Zijn er ook testen gedaan betreft energie verbruik bij diabeten in de ruimte? Heeft het onderzoek ook iets te maken met energie verbruik bij auto-imuunziekten?
  Ben heel nieuwsgierig wat de ruimte, gewichtsloosheid met een diabeet doet? Wie weet komt daar ooit onderzoek naar. Of is dat al gebeurd?
  Groetjes,
  Monique

 5. Wat bijzonder dat je zulke inspanningen doet voor de wetenschap, het is natuurlijk héél anders dan op aarde, maar krijg je in de ruimte meer zuurstof in je bloed, dan op aarde bij inspanningen, of juist minder, interessant, denk een beetje aan jezelf hè, veel succes.

 6. Ilse schreef:

  Vind het wel een mooie gedachte, dat de as van Scotty uitgestrooid wordt in de ruimte. Geeft wel een bijzondere dimensie aan ” Beam me up Scotty :-)”.
  Succes met de laatste loodjes, en een veilige thuisvlucht.

 7. Tilly Kuiper schreef:

  Vaak ben ik stil als ik hier lees, nu weer. Expirimenteren met betrekking tot marsreizen in de toekomst. As van Aardebewoners. Twee fascinerende dingen. Het gevoel dat as niet terugkan naar de aarde geeft mij een onrustig gevoel, maar ja ieder kist zelf wat hij of zij zou willen # vraagt zich af wat ruimtevaarders zouden willen als laatste wens, maar stelt de vraag niet.

  Succes met eten, drinken, zitten, bewegen, ademhaling meten, André.

  Hier in Holland is het de laatste dagen opeens echt lente, hoewel echt lente? Het zijn meer zomerse temperaturen. Morgen 27 graden. André, kun jij weersvoorspellingen doen door te zien hoe winden waaien enz

  Fijne dag,
  hartelijke groeten van Tilly

 8. Tilly Kuiper schreef:

  rectificatie: ieder kist moet zijn ieder kiest.

 9. Aaike schreef:

  Live long and prosper…

 10. Karin schreef:

  Verlang je nou niet vreselijk naar een biefstuk met gebakken aardappelen?? Jouw lichaam zal na 1 juli best wel weer moeten wennen aan “normale”voeding..

 11. wim mintjes schreef:

  Dank voor jouw bijdrage! Ik kijk er steeds met belangstelling naar uit.
  Vraagje; jullie vliegen op zo’n 400 km vanaf de aarde, is er nu een verschil als je op 1000 km. of bv. 10.000 km. vanaf de aarde vliegt? (straling of wat dan ook) ?

 12. Barteld schreef:

  Hai Andre,
  Ik wilde je heel veel succes wensen met de aankomst van de Dragon. Ik begrijp dat je hem als het ware moet aanhaken met je mechanische hengel (Canadien Robot arm).
  Een kunst apart. En ondertussen moet je voor je Energy proef niet te veel bewegen.
  Lijkt mij heel lastig. Dank voor alle hele mooie beelden en filmpjes van de aarde. Fotografeer je ook in stereo?
  Nogmaals succes en See you back on Earth. Barteld

 13. Giel schreef:

  Hoi Andre,

  Ben je ooit van plan om na deze missie weer terug de ruimte in te gaan, als ESA-astronaut of anderszijds (wellicht commercieel)?

  Succes met het binnenhalen van de Dragon-capsule, ik volg de bezigheden met interesse!

 14. Tilly Kuiper schreef:

  Over Joris.

  Op respons 35 bij topic “ik pas nog in mijn stoeltje” heb ik nog een bericht geschreven over een jonge geinteresseerde. Joris van 6 jaar. Ik had het beter hier-laatste bericht tot nu toe van je- kunnen schrijven. Wil je het bericht in het andere topic-als je tijd hebt, André- nog lezen?

 15. Ina rozema schreef:

  Heel leuk die expirimenten.Ik hoop dat op zo’n manier medicijnen voor diabeten gevonden worden.Of een goed dieet watbwerkt.
  Nog heel veel plezier en alvast een goede terugreis.

 16. Alfred Daniels schreef:

  Ha Andre,
  het zal niet meevallen dat lange dieten voor een lekkerbek als jij. Ik hoop dat het dieetvoedsel zelf nog een beetje smaak heeft.
  Tja, nu moet je nog vijf weken volhouden voor je weer vaste grond onder de voeten krijgt en hopelijk wat meer vrijheid. Het gaat je vast wel lukken. Ben je nog kandidaat voor die reis naar Mars of denk je dat dat gevoelsmatig een te-lange reis zou zijn?
  Wel lekker dat je tijdens die ademmetingen ook wat extra pauzetijd krijgt.
  Hou vol, we leven met je mee!
  Intussen doe ik mijn best het aardse leven een beetje te verbeteren.
  Alfred Daniels: facebook.com/alfred.daniels.9

 17. Neeltje schreef:

  Ben bezig met Facebook (reclame!). Bij de sponsors zag ik staan: Nederland groet André Kuipers. Wilde weleens proberen wat er gebeurt als je klikt op de Vind ik leuk knop. Dan staat bij recente activiteit opeens: vindt André Kuipers leuk. Vandaar dat ik me denkbeeldige vrienden probeer voor te stellen. En hoe het zou zijn als je een vriend was.

  Valt niet mee te proberen een vraag te stellen, heb geen Atheneum-B opleiding. In plaats daarvan ben ik bezig met wat ik op mijn eigen profiel zal zetten… Mijn gedachten draaien in een kringetje rond… En de dag is weer om!

  Hoe zou je communiceren met buitenaards wezens als u die zou ontmoeten? Via overbrengen van gedachten en emoties, die uniek zijn voor mensen. Rekening houdend met kwesties die gevoelig liggen..

  Zou dat isotoop deuterium daarop enig effect hebben? Internet is hoe dan ook een vorm van communicatie. Toch blijft André er nog zo vrolijk onder. Zelfs tijd om een logboek bij te houden.

  Las ergens op het blog dat ie zes weken later naar huis mag en de vakantie met het gezin in het water valt. Tegen de tijd dat ie weer in Nederland is zal zijn vrouw hem erg gemist hebben… en hij haar.

  Hartelijke groeten,
  N

 18. Tim Meeuwissen schreef:

  Hoi André!

  Het is gelukt! Succesvolle koppeling tussen de draak en het ISS. Geweldig we hebben vanmiddag met een paar man alles gevolgd. Geweldig! Eentje voor in de geschiedenisboeken!

  Op een gegeven moment (ik dacht rond de toenadering van de dragon tussen 30 en 10 meter) hoorde ik dat houston de lampen aanzette. Als in: ‘we hebben even wat extra lampen aangezet, dan zie je wat meer’. En toen kwam de volgende vraag in me op: voel je je niet ontzettend bekeken daarbinnen? Wat ze met de lampen buiten kunnen, kunnen ze ook vast met camera’s en alle andere systemen binnen. Is privé wel echt privé of is dat meer ‘gematigde communicatie’. Ben erg benieuwd.

  Vooralsnog: geniet van je rust, jullie hebben het inderdaad verdiend.

  Tim

 19. Tilly Kuiper schreef:

  Zo ongelooflijk knap dat de onbemande Dragon aan het ISS vastzit.

 20. Tara Smeenk schreef:

  Dus je hebt Star Trek gekeken in de ruimte?
  Wauw… Mocht het me lukken om kosmonaut te worden, dan wil ik dat zeker ook doen 🙂

 21. Anthonie Muller schreef:

  Dag Andre

  Bedankt voor je interessant verhaal in de NRC van het vorige weekend.

  Ik ben een ‘independent’ wetenschapper die al zo’n dertig jaar publiceert over een theoretisch idee, dat organismen energie zouden kunnen winnen, niet alleen uit voedsel of uit licht, maar ook uit temperatuurwisselingen of een temperatuur verschil (ik heb daar iets van 15 artikelen over geschreven, te vinden via scholar.google.com: tik in ‘muller’ en ‘thermosynthesis’ en dan heb je ze te pakken).

  Nu las ik dat je ‘bacteriegroei’ binnen het ISS onderzoekt (dat had je op 30 januari gedaan). Is het zo dat die groei vooral daar optreedt waar het kouder is, aan de buitenkant van het ISS? (ik hier alweer enkele jaren geleden een e-mail over gestuurd naar een groep Russen die dergelijke groei onderzoekt – nooit meer wat van gehoord). Die groei hoeft natuurlijk niet door thermosynthese te komen, maar het zou kunnen . .

  Nog twee opmerkingen:
  (1) De groei zou door schimmel kunnen komen; sommige van die schimmels zijn gevaarlijk voor de gezondheid;
  (2) Ik acht het mogelijk dat op aarde dergelijke groei in temperatuurgradienten optreedt op allerlei plaatsen (zie mijn artikelen). Zowel in industriele installaties (koelwater installaties) maar ook in natuurlijke omgevingen (opnieuw: zie mijn artikelen). Als het schimmel betreft, bedenk dan dat brood ook van schimmel gemaakt wordt (gist). Thermosynthese zou ook op kunnen treden in rotsen in de woestijn; ik heb er wel eens aan gedacht dat het manna dat de joden aten tijdens de uittocht uit Egypte – en waarvan mensen nu niet weten wat het was – best wel een schimmel geweest zou kunnen zijn die op rotsen op thermosynthese leefde (in de woestijd zijn er vaak grote temperatuurverschillen tussen rotsen en de lucht, vooral ’s nachts). Zou het kunnen zijn dat de bacteriegroei in het ISS in feite schimmelgroei is, en dat je die schimmel kan eten, en dat op een reis naar Mars de bemanning net als de joden in de woestijn op manna zouden kunnen leven? Kun je die groei verzamelen en even in een oventje leggen om er brood van te bakken? (Maar opletten voor die giftigheid die ik noem hierboven noem!)

  Ik geef toe, het is een gek idee, heel speculatief, maar die zijn toch ook nodig? En als het idee klopt, dan zouden ruimtereizen heel wat simpeler worden, want dan hoef niet meer zoveel voedsel mee te nemen . . . Je kon je eigen brood bakken onderweg bakken.

  Ben benieuwd wat je ervan vindt.

  Groetjes

  Ton (Anthonie. W. J.) Muller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.