Kamperen aan boord van het ISS met een kapotte wc

Ook al ben ik hier inmiddels echt thuis. Het voelt toch nog steeds een beetje als kamperen. Stel je voor dat je maanden achter elkaar op dezelfde camping staat. Je tent wordt een bende en af en toe ruim je op. Zo gaat het hier ook. In mijn slaapcabine kom ik overal paperassen tegen en spullen die ik de afgelopen dagen heb gebruikt. Ik stop ze aan de kant, zodat ik ’s nachts niet wakker word van rondzwevende papieren en pennen. Eens in de week ruim ik mijn slaapcabine op. De wc geeft natuurlijk het grootste campinggevoel. Een klein potje, het is echt behelpen. Maar het went wel. Onlangs was de wc stuk. We moesten met de hand de volle urinetanks verwijderen. Normaal wordt het drinkwatersysteem automatisch gevuld met water dat is gewonnen uit onze urine (maar ook uit zweet en uitademingsvocht). Dus moesten we ook dat systeem handmatig bijvullen met water uit zakken. Gelukkig zijn we hier echte loodgieters geworden. Het toilet is alweer gerepareerd…

Rondleiding

Elke week heb ik videocontact met mijn gezin in Nederland. Soms nodigt Helen vrienden of familie uit. Onlangs was een hele groep ruimtevaartvrienden bij me thuis. Mensen die allemaal ook naar de lancering in Kazachstan waren gekomen. We hadden ruim een uur contact en het was erg leuk om iedereen even te zien en omgekeerd te laten zien wat het betekent om te leven in gewichtloze omstandigheden. Ik heb mijn laptop met camera gepakt en een rondleiding gegeven door het ISS. Dat leverde veel ‘ooohhs’ en aaahhs’ op. Op de grond kunnen mensen zich moeilijk voorstellen hoe het hierboven is, totdat ze het met eigen ogen zien. De eerste dag dat ik aankwam in het ISS heb ik een soortgelijke zweeftocht gemaakt. Als een jonge hond heb ik alle hoeken en gaten van het ruimtestation bekeken. Vooral het stukje van JLP, de ‘zolder’ van de Japanse module Kibo, naar het ruimtelaboratorium Columbus van ESA is heel mooi. Je draait de bocht om en kijkt dan in een enorme tunnel de diepte in. Dat geeft een heel gek effect.

Eten
Nog steeds krijg ik veel vragen via mijn blog en Twitter. Dat vind ik erg leuk. Blijf ze sturen! Voor de mensen die zich afvragen hoe het eten hierboven gaat. Dat wisselt. Meestal zijn de dagen druk een eet iedereen voor zich. ’s Ochtends ontbijt ik met cornflakes of havermout met bruine suiker. Soms roerei of gedroogd fruit. De aardbeien vind ik het lekkerst. Dit is meestal gedroogd voedsel waar je water bij moet doen. Lunchen doe ik af en toe met Dan en Don, als daar tijd voor is, in Node-3. Daar hebben we een tafel en een

koffer waarin we blikjes met allerlei gerechten kunnen opwarmen. Bij het Amerikaanse voedsel zit geen brood, maar wel tortilla’s. Daar doe ik dan appelstroop op uit mijn bonuscontainer. Avondeten doen we regelmatig met z’n allen. In elk geval op vrijdag. Dan kijken we meestal een film. De gerechten zijn heel divers en als ik toch eens iets anders wil, neem ik blikjes van de Russen. We hebben vis- en vleesgerechten en allerlei bijgerechten en toetjes. Op aarde, bij onder meer NASA’s Space Foods Systems Laboratory, hebben we proefsessies gehad, waarbij we mochten aangeven wat we het lekkerst vonden. Mijn favoriet? Uit de Russische koffers kwark met nootjes. En van het Amerikaanse eten de zwaardvis.

Over vis gesproken, in mijn bonuscontainer heb ik een flinke voorraad blikken met MSC (Marine Stewardship Council) gecertificeerde vis. Ook in de ruimte kan je dus verantwoorde vis eten. Die oceanen zijn wel groot, zelfs vanuit de ruimte gezien, maar veel vissoorten zijn desalniettemin totaal overbevist. We moeten zuinig zijn op onze planeet en haar beperkte bronnen.

Dit bericht is geplaatst in logboek met de tags , , . Bookmark de permalink.

53 Responses to Kamperen aan boord van het ISS met een kapotte wc

 1. Dennis schreef:

  Ik vind het super leuk om hierover te blijven lezen 🙂 het lijkt me echt geweldig om in de ruimte te zitten! ook de foto die je geplaatst had van Nederland was super!

 2. Linda van Schie schreef:

  Hoi Andre,
  Erg bedankt voor al je geweldige verhalen en je fantastische foto’s! Zo razend interessant om je belevenissen te volgen!
  Groet Linda

 3. Mirjam van der Pijl schreef:

  Hallo André, Weer een mooi inkijkje gekregen in het leven in de ruimte. Maar als je water bij gedroogd voedsel moet doen kan je dat niet erop gieten lijkt me…. Hoe doe je dat? En ging het niet extra stinken door het handmatig verwijderen van de urinetanks? Ik ben geen campeerder dus mijn bewondering voor je lange verblijf in een beperkte ruimte in de ruimte met geavanceerde primitieve leefomstandigheden wordt steeds groter!

  • Lucas schreef:

   Het eten zit in zakjes die aangekoppeld kunnen worden aan een apparaat dat er dan water bij doet. (Heb ik uit een youtubefilmpje waar een astronaut/kosmonaut dat demonstreert en vervolgens z’n gerehydrateerde asperges ergens tegen het plafond laat hangen, iets anders uit gaat leggen, ze kwijt is en dan maar wat anders te eten maakt. )

 4. Hans schreef:

  Beste André,
  dit is weer zo’n blog waarvan je hoopt er iedere dag een te lezen. Onderhouden, informatief en voldoet aan onze nieuwsgierigheid hoe het “daarboven” is. We vraag ik me het navolgende af: Als jullie eten, vooral droog voedsel, dan komen er toch kruimels van af. Kunnen jullie dat allemaal wegstofzuigen? Als er resten overblijven kan ik met voorstellen dat het gaat schimmelen en uiteindelijk een nare geur achterlaat in het station. Of wordt dat allemaal opgevangen door filters?

 5. Zomaar een zorgzame Nederlandse vrouw.. schreef:

  André (ik tutoyeer),
  Het is een aparte ervaring om zomaar, in het Nederlands (hoe groot is ons landje nou eigenlijk? Jij kunt dat zien(!) ) een verhaal vanuit de ruimte te lezen.
  Mijn reactie op bovenstaand verhaal was: “Jullie denken toch wel aan de “vitamientjes”? Met name vitamine C, denkend aan de walvisvaarders op Spitsbergen.” Maar, dat zal wel goed zitten. Hartelijke groet vanaf de Aarde. H.

 6. Raphaella schreef:

  This is ground control to Major Tom!
  Ik hoop dat er steeds meer mensen geïnspireerd raken door je mooie ervaring en berichten. Het is geweldig (en bijna onvoorstelbaar) dat we zo mee kunnen lezen en zelfs buiten mee kunnen kijken! En de foto’s!! Adembenemend..
  Zeer uniek en dan ook allemaal zo geschreven alsof onze eigen vriend van vroeger uit Amsterdam Oost wat komt vertellen! Dank je wel voor het delen en vooral voor het ‘Andre Kuipers’ zijn!! Zet ‘m op en tot (hopelijk) bij de vliegclub! Oh en van Jaap (van VME) heb ik begrepen dat je deze leuk vindt! http://www.youtube.com/watch?v=ssnxo4lNp8w&feature=youtube_gdata_player

 7. Trijntje Spin schreef:

  Hallo Andre,
  Leuk om dit zo te lezen hoe het je vergaat in de ruimte.
  Wens je een fijne tijd toe, en een leerzame periode.
  Fijne Paasdagen!!

 8. Diane schreef:

  André,

  Sanitaire voorzieningen die niet goed werken zijn vreselijk, zelfs als je kamperen leuk vindt. (Is er geen Cup a Soup om 16.00 uur? 🙂 ) Moet bekennen dat ook ik wel nieuwsgierig was naar het soort voedselprodukten dat tegenwoordig beschikbaar is in het ISS. Het is toch best wel een vooruitgang, want vroeger had men alleen de beschikking over vloeibaar voedsel toch? Maar toen was het ook niet mogelijk om voor een langere periode in de ruimte te verblijven. Voor wat de duur van jouw verblijf betreft, ben je (zoals het er nu naar uitziet) inmiddels al weer over de helft heen. Tijd gaat snel, ook voor mensen die in de ruimte zijn. Over de zorgelijke toestand van onze planeet communiceren we misschien nog een andere keer.

 9. Zo interessant, hoe jullie daar boven leven, het is zo geweldig om een heel klein stukje van jullie wereld mee te volgen, geniet ervan. Knap hoe jullie alles zelf moeten maken. Maar zo’n wc zit er wel een ingebouwde radio in, dan is het nog te doen.

 10. Emil Lut schreef:

  Hoi André, leuk je daaglijks te volgen via Twitter, blogs, live streaming space station en live updates of activities. Geweldig. Ik leef echter ook mee met je moeder, broers, vrouw en kinderen, die angstige momentjes zullen hebben bij het naderen van ruimteafval van 10 cm en meer.

 11. Hans Everhard schreef:

  Hoi André, leuke blog weer, interessant hoe je vertelt hoe alles gaat aan boord. Ben nog wel benieuwd hoe jullie lucht systeem werkt, kun je dit een keer bespreken inje blog?
  Groet, Hans

 12. willy huizing schreef:

  het lijk mij leuk daar boven,vooral gewichtsloos heb je dan geen pijn . Ik heb het dagelijks in de rug ,als je zweeft voel je dan die pijn niet?????

 13. `Myriam schreef:

  Hallo Andre, dank je dat je zoveel met ons, hier beneden, wilt delen, het is zo leerzaam en verhelderend voor de aard bewoners hier ;)) ik geniet er enorm van !! enjoy over there!

 14. Karen schreef:

  Hallo Andre,
  Gaaf dat je met ons ” aardse mensen” dit alles wilt delen. Het is zo iig een beetje mogelijk een idee te krijgen van jullie leven daar.
  Ik geniet van je foto’s en je grappen over Igor

 15. watisdat schreef:

  Wat ik me eigenlijk afvroeg.De tijd vliegt we merken het alsof je pas gisteren was vetrokken maar ben daar al een paar maanden.Merken jullie zelf ook in de ruimte dat de tijd vliegt en voor je het weet is de datum verandert of voelt het toch alsof de dagen lang duren?

 16. Annemarie schreef:

  Hallo André, weer hartelijk dank voor je blog. Leuk om te lezen.
  Wat ik me afvraag: jullie zijn allemaal gezond en zonder virussen naar boven gegaan.
  Betekend dat dat jullie nu ook niet verkouden kunnen worden of griep kunnen krijgen?
  En als er iets ernstigers gebeurt…. Blinde darm, gebroken been… Of nog erger hartaanval, overlijden. Wat is dan de procedure.
  Veel plezier nog verder.

 17. BvS schreef:

  Hoi Andre,

  Het blijft toch een vreemd idee dat als wij zo meteen weer lekker kamperen jij (al kamperend) kom overvliegen. In mijn dromen lijkt het me altijd fantastisch om in de ruimte te vliegen. Jou verhalen zetten me weer met beide benen op de grond 🙂
  Maar om het een keertje mee te maken lijkt me nog steeds onwijs gaaf.
  Zo lang jij je verhalen blijft sturen kan ik blijven dromen 😉

  Andre,
  Live Long and Prosper,

  Ben

 18. Rowena Brandt schreef:

  Wat geweldig dat je ook de “kleine” momenten met ons deelt. Heel leuk om te lezen.

 19. anita schreef:

  Hoi Andre,
  ik wil jou vanaf de aarde Prettige paasdagen wensen,
  Mijn man is zendmateur(luisteramateur) zijn call is NL8909 en kan jou goed volgen op de computer waar julie vliegen in de ruimte.

  groetjes Jan en Anita.

 20. Hi Andre,

  That’s fantastic to hear you’re getting MSC certified fish – what fish are you eating? Does it have to specially prepared?
  Everyone at MSC is very excited – and delighted – to hear that MSC certified fish is now available in space. We’ll be watching for the ISS next Tuesday evening when you pass over London and The Hague.

 21. Anit schreef:

  Hallo André,
  Uniek om iemand in de ruimte op deze manier te volgen. Dank je wel voor de mooie foto’s die je op het internet geplaatst hebt. Ik heb mijn hele gezin erbij geroepen om ze ook aan hen te laten zien. Door het lezen van je blog worden veel vragen beantwoord. Een onvergetelijke tijd toegewenst en ik blijf je volgen. Hartelijke groet van Anita.

 22. Klaas Edens schreef:

  Beste Andre,
  Ik vroeg mij af of je vanuit de positie van het ISS ook de maan om de aarde ziet draaien cq schijnen.

 23. Robert schreef:

  Hey Andre, alweer een blog die ons aardlingen een kijkje gunt in het ruimtekamperen, echt ontzettend interessant.
  Soms wat te, als chauffeur moet ik me ogen op de weg houden.
  Ik vroeg me wel af wanneer jij eens een ruimtewandeling gaat maken.
  Dat hoort er toch ook een beetje bij?
  Kalm aan daarboven en ik zie de vuilcontainer wel weer de dampkring in vliegen.

 24. Robert schreef:

  Ik zat een filmpje te kijken die je gemaakt had voor earth hour en ik zag iets op 30 seconden voorbij schieten, is dat een of andere satelliet ofzo? http://www.esa.int/SPECIALS/PromISSe/SEMV04HY50H_0.html

 25. Fantastisch dat zo ver weg van onze mooie planeet een ‘ambassadeur’ voor duurzaam gevangen vis zweeft. Wij en onze internationale collega’s van de Marine Stewardship Council vonden het super om te lezen dat je daar vis met het MSC-keurmerk eet en zo vissers beloont die met respect voor de natuur vissen! Hartelijke groet van MSC.

 26. Jeroen en juf van Keulen schreef:

  Hoi Andre,

  Ik lees bij mijn rtjuf jouw blogs. Dat vind ik leuk! Ik had een vraag aan je over het drinkwater: Smaakt het water net zo lekker als gewoon water of heeft het een andere smaak?
  groetjes van Jeroen en juf van Keulen uit Kampen

 27. Claudia Venbrucx schreef:

  Hoi André,

  Kijk nog iedere keer uit naar je boeiende verhalen over je verblijf in de ruimte. Zo kunnen we je tenminste blijven volgen. En wat een schitterende foto’s maak je!! Fijn dat je ons hier op aarde laat meegenieten van je belevenissen. We wensen je nog een goede tijd toe en we blijven je volgen!!! En…nog fijne paasdagen toegewenst daar boven.

  Hartelijke groeten,

  Claudia Venbrucx en familie

 28. daniel logmans schreef:

  wat irritant, dat de wc stuk was.
  gelukkig was die al snel gerepareerd
  trouwens, zo`n soort rondleidingsfilmpje heb ik ook wel eens gezien op youtube.
  (de link weet ik niet meer)
  echt gaaf!
  trouwens, dat over die vissoorten die overbevist zijn, goed dat je dat vertelt.
  want de meesten weten daar niets over.
  (trouwens, smaken tortilla`s wel met appelstroop?)

 29. Theo Bakker schreef:

  Hallo André, hier een berichtje van je neef Theo, nogmaals bedankt voor je telefoontje from outer space, dat was een grote verassing. Elly en ik genieten van je foto’s en verhalen. Vorige week was het Earth Hour, iedereen zijn licht een uur uit, heb je daar nog iets van gezien vanuit je capsule?
  Groet Theo en Elly

 30. Marja van der Schoor schreef:

  Reuze boeiend om steeds je blogs te lezen en je prachtige foto’s te bekijken, André! Dankjewel dat je ons zo laat meegenieten.
  Waar ik ook heel benieuwd naar ben, is of jij zondagavond 1e Paasdag vanuit de ruimte de grote paasvuren in oostelijk Nederland kunt zien. Het zou leuk zijn als je er een foto van zou kunnen maken!
  Fijne paasdagen daarboven en met hartelijke groet,
  Marja

 31. Tim van Zanten schreef:

  Hoi André,
  Ik ben Tim en ik ben 12 jaar.
  Ik vind het echt super cool dat je in de ruimte zit (lijkt me leuk werk).
  Heb je al wat ontdekt?
  Succes in de ruimte groetjes Tim

 32. Frederiek schreef:

  Big brother Andre = watching us! Top, wijs ons met je foto,’s maar de naakte waarheid overMoedertje Aarde! Hoe Is de psychische toestand? Langer van huis? Lekker koese…

 33. Steven schreef:

  He André,

  Super gaaf dat je dit allemaal zo bij houdt, heb je een beetje goeie internet verbinding? Of stuur je alles door naar aarde en plaatsen zij alles op internet?

  Lijkt me wel wat hoor, Angry Birds spelen en zo nu en dan streaming Dexter kijken vanuit de ruimte. 🙂

  Wat ik me af vroeg, is het constant werken werken werken, eten en slapen, of doen jullie ook wel eens een kaart spelletje oid?

  Hoe dan ook, fijne Pasen. Succes met het verstoppen van de chocolade eitjes, die zullen wel wegzweven hehe.

  -Stevey from earth.

 34. Penny in Amsterdam schreef:

  Hi André,

  Since you blog in English I will comment in English, although I speak and read Dutch fluently and therefore follow your readers’ comments. I have a lot of questions.

  1. You mention “times of day”. Of course as you are actually whizzing around the earth rapidly, your day cycles are very short (6 hours if I remember correctly?). So do you have an “agreed” day and night? I’m sure there is no time when everyone on the ISS is asleep, so I presume you have watches. Can you say more about how that is organised?

  2. Can you make a decent cup of coffee in space? I know how important that is in The Netherlands!

  3. Your recent night photo of this country is spectacular, but why are parts, particularly the east and south-east, blurred? Is this for defence reasons? Are you not allowed to show the bits of Germany that are included? I notice Soesterberg isn’t blurred. Or is it just due to thin clouds? What is the huge bright spot at about Lelystad? Is it just an anomaly? I suppose the photo is infra-red enhanced to show so much detail. Or does it really look like that when you “look out of the window”?

  4. In the photos and films from inside the ISS you always all seem careful to pose in “gravity-like” compositions, i.e. all the same way up and with a clear, but artificial “up” and “down”. Do you tend to try to do this all the time even when not on camera? Is it easier to interact that way, or do you get used to having conversations with someone while “upside down”?

  5. Although weightlessness (microgravity) looks like floating, or swimming, of course in reality it is a feeling of falling the whole time. This is very primordial for humans, almost everybody has experienced a sudden feeling of falling while “falling asleep”, often causing one to wake up again with a start. Do you have that sensation more often while “actually” falling? What is it like sleeping while weightless? Are you weightless in your dreams?

  Of course I don’t expect you to address all these questions here in this comments list, but perhaps you may care to address some of them in your blog?

  Cheers,
  Penny

 35. René schreef:

  Ik heb al eerder gezegd dat ik andre erg bewonder. Zeker zijn helder en eenvoudige uitleg!!! Ik vraag me af wat tot op heden voor André het meest indrukwekkend is tijdens deze trip.

 36. René van Gemert schreef:

  Hoi Andre,
  Het was weer een mooi verslag; mijn aardbeitjes heb ik altijd het liefst met slagroom maar zo’n spuitbusje zal in de ruimte wel niet werken.
  Ik neem aan dat je daarboven een hele andere kijk op de wereld krijgt en dat je jezelf ervan bewuster wordt dat wij er zuinig op moeten zijn. Goed dat je ons hierop wijst.
  In ieder geval hele fijne Paasdagen toegewenst vanuit ons natte Nederland.
  Gr,
  René

 37. Alfred Daniels schreef:

  Ha Andre,
  ik ben weer veilig terug in Nederland en nu je laatste vier blogs aan het lezen. Prachtige verhalen zijn het. Je laat ons goed meeleven. Juist de kleinere details geven zoveel realisme dat we ons een beetje ruimtevaarder naast Andree en zijn collegas kunnen voelen. Ook aan Sander bedankt voor zijn inbreng! (al weten wij niet wat zijn bijdrage precies is) Mijn reis in Afrika was weer spannend tot het laatste moment. Zoals beloofd heb ik heel vaak aan jou/jullie gedacht, vooral als ik dagenlang reed in de grote ruimtelijke landschappen zoals in de Kalahari woestijn van Botswana en ook in Namibie en vooral ook ‘s-avonds als je de oneindige ruimte met sterrenhemel ervaart. Dan dacht ik: waar zou Andre nu vliegen, net hierboven of net aan de andere kant? De leeuwen hebben zich ook deze keer niet tegoed gedaan aan mijn gecertificeerd mensenvlees, want dat zat goed verpakt in blik. De muggen en tseetseevliegen wisten het wel te vinden, maar gelukkig alleen de gezonde exemplaren, dus ik ik ben vrijgebleven van Malaria en andere parasitaire ziekten. Af en toe had ik wel even willen opstijgen als ik het modderploeteren zat werd, want het was regentijd en jongens wat kan het regenen in de woestijn! Een week geleden dacht ik nog, wat zou het fijn zijn als het nu ging regenen en de bloemen opeens zouden ontluiken. Maar toen ging het regenen! Volgens kenners de grootste regenbui in 15 jaar in dat deel van Namibie. En toen was ik bang dat ik niet op tijd (binnen 4 dagen) er weer asfalt onder de wielen kon krijgen om mijn terugvlucht vanuit Windhoek te halen. Het werd heel (in)spannend en niet ongevaarlijk aanmodderen. (freddaniels.waarbenjij.nu)
  Ik hoorde dat je vanuit de ruimte goed kan zien hoe de aarde dag en nacht door tientallen bliksems per seconde electrisch geneutraliseerd(?) wordt. Kun je daar iets over vertellen? Vooral nu jullie reis met 6 weken verlengd wordt zal het toch wel af en toe ook wel moeilijk zijn om je zelfbeheersing erbij te houden en niet te gaan dromen over de ervaringen van de aardse omgeving. Jullie worden wel flink bezig gehouden daarboven, maar toch! Hou vol en bedankt!
  Fred Daniels

 38. Cindy schreef:

  Wauw… met verbazing en vol nieuwsgierigheid (maar eigenlijk vooral bewondering) lees ik jouw blog. Machtig mooie verhalen. Zelfs een kapotte wc wekt mijn aandacht 🙂
  Gelukkig dat alles weer werkt!
  Tijdens de vorige ISS-missie, heb ik met mijn schoolklas raketsla geplant in de geknutselde raket-kasjes, in de vensterbank van het klaslokaal… Wat was dat stiekem gaaf.
  Nu heb ik met m’n 3-jarige dochtertje naar de lancering zitten kijken. Proberen uit te leggen wat er gebeurde op het televisiescherm. Meegezongen met je dochtertje 🙂
  Ik weet niet goed of ze het allemaal zou snappen, maar wie weet wordt dit later een van haar vroegste herinneringen…? Wie weet.
  Het is inmiddels een paar weken geleden dat we het over ‘Andre en de raket’ hebben gehad, maar toen ik haar gisteren als een raket optilde, vertelde ze me streng: Ik ben Andre Kuipers toch niet…!
  Wie weet blijft het toch hangen.
  We blijven je volgen, hou je goed!

 39. Wim van de Water schreef:

  Dag Andre, ja te gek om dit zo te volgen. Wij hier op aarde kunnen ons nauwelijks voorstellen in welke omgeving jij je “job” aan het doen ben. Je vergelijkt het soms met een camping of eigenlijk camperen. Nou heb ik daar persoonlijks niets mee, maar ruimtevaart daar in tegen vind ik dermate interresant dat het dus wat tegenstrijdig overkomt. Je schrijft ook dat jullie “loodgieters” zijn, knap staaltje werkt denk ik dan. Ik wens je daarboven/beneden veel succes en wens je ook een behouden thuiskomst.
  Groet Wim vd Water

 40. paul schreef:

  hoi ik heb een vraag.
  hoeveel kamers zijn er in het iss?
  en heb je nog paaseieren gezocht?
  vrolijk pasen
  groet paul

 41. Els schreef:

  Hai André,

  Gisteravond was het hier volle maan.
  Ik vroeg mij af of jij die extreem vol ziet..

  Groeten, Els.

 42. Dominic schreef:

  Ha André,
  Erg leuk om dat allemaal te lezen. Ik lees veel over de onmetelijke ruimte. Blijft er moeilijk; de ruimte tijd kromming etc. Als je straks terug komt zijn wij relatief iets ouder geworden dan jij omdat je lange tijd met relatief hoge snelheid vliegt. Meet je dat ook nog? Nog een aardige, als je rondom je heen kijkt in de ruimte is er dan een kant waar relatief meer sterren staan? Zitten we een beetje in het midden van het heelal of meer aan de rand?
  Droom je daar eigenlijk anders dan op aarde?
  Hou vol daar; goede reis en een behouden terugkomst naar het bolletje Aarde.
  Dominic Kras uit het altijd mooie De Lier.

 43. Erwin schreef:

  Lijkt me voor 1 dag leuk om daar te zijn, maar daarna zou ik toch weer de grond aan me voeten willen. Succes daarboven!

 44. Ivar wakker schreef:

  VERlicht door Paasvuur

  Vandaag werd het Paasvuur
  in Espeloo aangestoken
  De vuurstapel van 45,98 meter hoogte
  was hiermee het hoogste ooit
  André Kuipers meldde vanuit de I.S.S.
  dat hij het had gezien
  “Ik kon zelfs mijn bedlampje doven
  en toch in mijn dagboek schrijven!”

  Vrolijk Pasen en behouden terug..

 45. annemarie schreef:

  wat weer een interessant verhaal Andre, dank je wel, ik geniet er steeds weer van.

 46. Ron schreef:

  Hallo, Andre,

  Mijn naam is Ron uit Haarlem. Ik zag zojuist in het Haarlems Dagblad de door jou gemaakte foto van o.a. Haarlem. Fantastisch mooi geschoten! Ik was en ben er erg door gefacineerd. Wat een enorm detail en wat een verlichting. Geweldig gezicht! Ruimtevaart fascineert mij nog steeds en ben net als jij van dezelfde ruimtevaart-generatie. (Wordt 25 april a.s. 55 jaar.) Helaas is er op de televisie weinig aandacht.

  Mag ik je eens wat vragen stellen? Over het dagelijkse of wekelijkse videocontact, gesproken; heb je ook wel contact met collega’s als Wubbo Ockels, die je gerichte wetenschappelijke vragen kan stellen en / of (oud) Amerikaanse collega’s uit de Apollo-tijd die via dit medium je wellicht contacten of mogelijk van advies dienen? Ben benieuwd of je daar als je tijd, gelegenheid en zin hebt, iets over zou kunnen zeggen.

  Wens jou en je collega’s een hele fijne missie-voortzetting toe en alvast een behouden terugkeer en landing op aarde, in juli (?) aanstaande. (Dat zal je gegarandeert zwaar (letterlijk!!!) tegenvallen. Althans; dat zou ik mij heel erg goed voor kunnen stellen.

  Maandenlang 0 G en dan ineens die razende terugkeer tot 5 of 6 G alsof je dan even midden in ’n ”gloeilamp” zit…. Ga je merken, hoor! (Haha..) Ben benieuwd hoelang je last zal hebben van het soms door astronauten geduidde ”zijdelingse val-gevoel”, die ook lang in de ruimte waren. Verwacht je die problemen ook, eenmaal terug op aarde?

  Grtx Andre en veel plezier daarboven! Ik zie je wel weer over vliegen!… Mooi, man!

  RON.

 47. Coert schreef:

  Bedankt voor je foto’s en blogs!! Ik geniet er telkens weer van!!!

 48. Tobias schreef:

  Hey André ik moet een werkstuk maken en hebt u nog info voor mij.
  Liefst
  Over
  Tijd in de
  Ruimte .

 49. Tobias schreef:

  Hey André heb je misschien nog info want ik moet een werkstuk maken over ruimte en tijd. Heb je misschien nog foto’s of info?

  Alvast bedankt Tobias

 50. Lisette Borkens schreef:

  Hallo Andre ongelooflijk wat jullie allemaal kunnen.
  Fijn dat je ons allemaal op de hoogte houd van al het
  Wel en wee van jullie daar in het ISS. Wens je nog veel
  Succes toe met al je werk in het ISS en nog veel plezier.

 51. Jocelyn Jones schreef:

  Hoi andré,
  Over sanitaire voorzieningen gesproken… Jij ziet er altijd zo glad geschoren uit. Hoe scheer je je eigenlijk in de ruimte?
  Groetjes Jocelyn

 52. visje schreef:

  hoi André. Ik heb eigenlijk een vraagje.
  Word je er niet gestoord van om de hele tijd rond te zweven?
  Ik zou op een gegeven moment niet meer weten of ik een vogel was of mens
  Groetjes
  visje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.