Mijn slaapkamer is een gezellige chaos

Ik heb ruim vier jaar lang getraind voor deze ruimtevlucht. En zelfs nu ik in de ruimte ben, gaat het trainen gewoon door. Zo heb ik laatst de eerste manoeuvres gevlogen met de robotarm van het ruimtestation: De SSRMS (Space Station Robotic Manipulator System, de ruimtevaart staat bol van de acroniemen) . Deze arm gebruiken we over een paar maanden als het vrachtschip Dragon van Space X bij het ISS aankomt. Met de robotarm grijpen we het vrachtschip en koppelen het dan aan het ISS. De besturing van de robotarm luistert heel nauw en het is een uitdagende taak. Don, Dan en ik moeten het nu oefenen, zodat we het straks goed in de vingers hebben.

Slaapkamer
Ik heb drie manoeuvres uitgevoerd waarbij ik naar het koppelmechanisme moest vliegen. Alle drie verliepen prima. Het is mooi om nu voor het eerst de échte arm te besturen. En het valt me op hoe goed de trainingen op de grond zijn. Het voelde precies zoals de trainingen in Canada en Houston die ik voor deze procedures

heb gevolgd. Alleen kon ik nu af en toe mijn ogen van het computerscherm in de Cupola laten glijden en vanuit mijn ooghoeken de echte arm in de vrije ruimte zien bewegen…

Via twitter en mijn blog krijg ik veel vragen over waar en hoe we slapen. Daarom heb ik even een foto gemaakt van mijn cabine. We slapen met vier astronauten in Node-2. Ieder heeft zijn eigen plekje. In mijn slaapkamer hangen foto’s van vrienden en familie. En Helen heeft een groot doek laten maken met daarop levensgroot mijn kinderen. Vanuit mijn slaapkamer kan ik mailen en bellen met thuis. Voordat ik ga slapen, luister ik naar muziek of een stuk van een hoorspel. Wat je verder op de foto ziet zijn spullen voor mijn lenzen, een kalender die door vrienden in elkaar is gezet en de kerstsok die al aan boord was toen wij op 23 december in het ISS arriveerden. Kortom: mijn slaapcabine is een gezellige chaos.

Dit bericht is geplaatst in logboek met de tags , , . Bookmark de permalink.

42 Responses to Mijn slaapkamer is een gezellige chaos

 1. Gert-Jan Brugman schreef:

  Is die foto van bovenaf genomen? En hoe slaap je in godsnaam in een ruimte waar je meer zweeft dan ligt? Dat lijkt me een zweverig(dromerig) gevoel..

 2. WimVO schreef:

  Als je nu slaap-apneu had en niet op je rug kan slapen, zou je in de microzwaartekracht dan net heel goed kunnen slapen, gezien de positie er niet echt toe doet, of juist heel slecht ?

 3. Marlies schreef:

  lijkt me een aparte manier van slapen waar je hopelijk wel aan went.
  en die chaos valt wel mee een klein stukje voor jezelf is denk ik wel nodig
  apart dekbed hoes

 4. anca schreef:

  wird!
  dat je daar kan slapen!
  😀 XD 😉

 5. Gerrit Vissinga schreef:

  André, wat een ongelooflijk lief ingerichte slaapkamer. Complimenten!

 6. Lilly Langpoot schreef:

  Hallo Andre. Ben je al eens wakker geworden in een andere slaapcabine, omdat je in je slaap weg zweefde? Of lig je aan een lijn vast?
  Lilly

 7. bea schreef:

  Dat ziet er nu eens huiselijk uit dan al die bedradingen e.d. 😉
  Mooi hoor dat doek met je kinderen erop!
  Afgelopen december ben ik in Space Expo geweest en heb getracht om ook met die robotarm te werken maar het is niet makkelijk.
  Ik wens je veel plezier toe in de ruimte met alle experimenten die je nog gaat doen.

  Groetjes van,

  Bea uit Tiel

 8. Christine schreef:

  Weet niet waarom, maar ik vind het een ontroerende foto met dat grote fotodoek.
  Een stukje menselijkheid tussen al die draden? Zoiets?
  Leuk dat je de foto hebt geplaatst. Mij zoon Skyler van 5 vroeg zich al af waar en hoe je zou slapen, straks zal ik het hem laten zien. Hij was ook erg onder de indruk van het zwevende eten!

 9. Matt schreef:

  Nu ik dat zo zie, vraag ik mij ineens af: maken jullie gebruik van het slaapzak ontwerp van Wubbo Ockels? Als ik het mij goed herinner heeft hij destijds een ontwerp gemaakt dat over het hele lichaam druk geeft, zodat je niet constant het idee hebt dat je valt.
  Of is daar inmiddels al iets anders voor verzonnen?

 10. Nance schreef:

  Hmmmm Robotarm in Space Expo heb ik even gemist. Was erg leuk voor de kids (en voor papa en mama). Deze zomer gaan we met de kids naar Kennedy Space Center dus dat wordt nog wat. Geweldig om te lezen hoe het gaat daar boven. Ik spiek regelmatig naar space.cweb om te kijken waar ISS zich bevindt. Heerlijk om je blog te lezen. Nog veel succes en plezier daarboven!

 11. Michelle S schreef:

  Wat leuk om dit te zien, en super leuk dat je al die foto’s daar hebt hangen. Geweldig dat grote doek met je kids erop!! Zo zijn ze toch een beetje bij je 🙂 Groetjes, een trouwe volger.

 12. Clien schreef:

  Ik ben ook heel benieuwd hoe je slaapt als je eigenlijk zweeft, maar ook naar de tijd waarop je gaat slapen. Wat is het slaap moment? Nu bedenk ik dat ik werkelijk niks weet van ruimteschepen en het leven van een astronaut. Hoe vaak zien jullie licht en donker? En gaan jullie “alleen” om de aarde heen? Nou ja, dat soort vragen komen op als ik me jullie slaaprituelen probeer voor te stellen en probeer te bedenken wat jullie als nacht verklaren. Want hoe werkt tijd?

 13. Miranda Goudriaan schreef:

  Wat ontzettend leuk zo’n grote poster van je gezin en natuurlijk vastgezet zodat het niet door de slaapkamer heen fladdert.
  Hoe slaap jij dan eigenlijk ? Zwevend of kun je jezelf ergens aan vast maken?
  Gaaf om je blog te lezen!

 14. Sylvia schreef:

  Lekker knus

 15. Marc schreef:

  hoe doe je dat eigenlijk met je lenzen? kan me zo voorstellen dat dat niet echt makkelijk is als de vloeistof weg zweeft:P

 16. Margreet Boot schreef:

  Ziet er impossant uit !! Dit is mijn eerste tweet.

  • Margreet schreef:

   Beste André,
   Al heel vaak probeer ik contact te krijgen, maar het lukt niet. Als je weer terug komt op aarde, krijg je van mij een boekje: “De droom van een astronaut”. Kom je morgen weer over om 23.25 uur?
   Dan ga ik even buiten kijken. Groetjes……

 17. Sharon Meijster schreef:

  Wat leuk om de foto die ik heb gemaakt van je prachtige kinderen in de ruimte te zien hangen. Hoop dat je er dagelijks met veel plezier naar kijkt. Met goedkeuring van je vrouw heb ik ook een blog geplaatst op mijn website. Als je tijd hebt en het leuk vindt neem gerust een kijkje >>> http://www.xammes.nl/Blog2012/02/17022012.html

  Hartelijke groet vanuit Nederland

 18. Martin schreef:

  Hoi andre

 19. Mieke schreef:

  Wat leuk dat grote doek met foto’s er op. Denk dat je vastgesnoerd slaapt.
  Succes daar boven mijn hoofd.

 20. Martijn schreef:

  Hoeft je in ieder geval niet druk te maken dat je uit je bed valt daar…..
  Leuk om eens een kijkje te nemen in het leven daarboven.

  Groetjes vanuit aarde. (altijd al eens willen zeggen)

 21. Leo Lemmens schreef:

  Heb groot respekt voor je werk. Maken jullie zelf je zuurstof? Hoe? Veel goeds, leo

 22. Stijn schreef:

  Wow word je dan niet misselijk in de ruimte als ik daar zou zijn zou ik niet kunnen slapen

 23. Douwe schreef:

  Maar is dat niet een beetje krap?

 24. Marion van Munster schreef:

  Wat geweldig dat je ons zo toelaat in je laatste stukje prive! Ik vind het machtig interessant. Ik blijf je volgen!

 25. Jeroen Michels schreef:

  Geweldig dat je ons laat delen in de gezelligheid van je eigen “slaapkamer”.
  Een vraagje, alles lijkt er zo rustig te liggen, spulletjes, foto’s enz. ik dacht dat alles bij jullie zweeft, hoe kan dat nou? of heb je alles afgedekt met doorzichtig materiaal?

 26. Remko Welling schreef:

  Hi Andre,

  Bedankt voor je mooie foto’s en verhalen. Met twitter en je blog is ruimte reizen zo mijn leven ingevlogen.

  Dan 2 vragen die wij hebben: Hoe doen jullie de was daar? en hoeveel toilet papier mag je gebruiken per keer?

 27. Diane schreef:

  André,

  Er is veel waar je trots op kunt zijn en niet op de laatste plaats je twee dochters en zoontje en dit schattige, kleine meisje.

 28. Guus Tinnevelt schreef:

  Regelmatig sta ik recreatief op de tennisbaan. Een paar avonden in de week. Na zo’n stevige avond slaapt t erg goed. Vooral als t ’s nachts wat kouder is.
  Hallo andre, heb je na de slaap geen echte wekker nodig? Ook al wekt de groundcrew je elke “ochtend”. Al dat moois om je heen is wel mooi maar ook vermoeiend. Je wordt ook geleefd door je omgeving. Hoe beleef je dit alles? M.b.t. Slapen, werken en genieten?
  M.v.g. Guus Tinnevelt
  Mijn moeder van 90 is inmiddels overleden. Ze had bij jouw vorige vlucht altijd t grapje: andre zag gisteravnd dat ik t licht niet had uitgedaan. Ik denk er nu weer aan terug.
  Veel plezier daarboven.

 29. Grappig ,het lijkt wel of die spullen op bed liggen, maar die horen toch te zweven?
  Succes!!

  Gr. Gijs

 30. Nova Snepvangers schreef:

  andre kuipers, worden je mannen en jij niet duizelig in de ruimte?

  Nova, 8 jaar

 31. Linda schreef:

  Vind het super om jouw blogs te lezen, maar heb een vraagje. Kan je vanuit de ruimte zien hoe het weer is bij bijv. Nederland?

 32. Marja schreef:

  Hallo André,
  Zojuist, even voor 19.00 uur, hebben we naar je gezwaaid. Het ISS kwam mooi en helder over ons huis in Arnhem, langs de planeten Venus en Jupiter. Het ISS leek wel veel licht uit te stralen. Het leek zelf wel een ster. Het was een frisse heldere avond. In ongeveer drie minuten vloog je over. Het ging nog behoorlijk snel. Het leek wel een vliegtuig, maar dan zonder condensstrepen en geluid.
  Vraagje: kon je goed “Nederland bij avond” zien?
  Groet, Jan en Marja Bakker

 33. Rob Aartman schreef:

  Leuk om je te volgen op het blog Andre.
  Volgens mij moet je niet claustrofobies zijn in het ISS:)
  Ik ben Zendamateur en vroeg mij af of je nog verbindingen gaat maken met Nederland op de amateurbanden?

 34. kay schreef:

  Halo andre ik heb een vraag.
  wat gebeurt er als je met de robotarm te hard tegen het vrachtschip
  Aan slaat ?
  Groeten kay

 35. Rob Oostveen schreef:

  Geniet lekker Andre en slaap-zweef lekker door . . . . ik ben jaloers op je

 36. Dirk Reyners schreef:

  Hoi Andre,

  We zijn in volle voorbereiding voor het ARISS schoolcontact met jou dat half maart zal plaatsvinden. Onze antenne en het automatische antennevolgsysteem zijn klaar! Het wordt een spannende en leerrijke ervaring voor de leerlingen van middenschool de regenboog te Bree. Beste wensen van de radioamateurs noord-oost Limburg en hopelijk horen we je nog eens op 145.800MHz

  PI9ISS 73 de ON5GS!

  Dirk

 37. Robert schreef:

  Ik vind het toch wel vaag hoor en dan bedoel ik het slapen, er is geen boven of onder dus slapen lijkt mij best moeilijk, maar die enorme vlag met je gezin erop geeft toch een indicatie hoe je moet liggen lijkt me.
  Nou veel succes en ga zo door met foto’s maken.
  Me vriendin word helemaal gek van die wisselde bureauachtergronden.

 38. bert vd lans schreef:

  geweldig dit te kunnen volgen ,,je hebt helemaal geen druk op je lichaam voel je dan wel iets als je met je arm stoot tegen een voorwerp .gr l@b ik blijf je wel volgen

 39. Ryan Hexspoor schreef:

  ik krijg en scanner daar mee ga ik jullie luisteren en ik word morgen 15jaar dan krijg ik de scanner

 40. Woudstra schreef:

  Ik denk dat hij slaapt in de door Wubbo Ockels ontworpen slaapzak, als ik mij dat nog goed herinner. Ik heb bewondering voor jullie daar boven en wilde dat ik 50 jaar jonger was om ook te opteren voor zo’n hardwerkend reisje. Elke dag een andere achtergrond vind ik wel leuk en er is keus genoeg.
  Weer anderen vinden het geldverspilling van de eerst orde. Ik vind dat van de credit krisis. Schitterend die mogelijkheid om via de site http://allesoversterrenkunde.nl/ en http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html en http://space.cweb.nl/ jullie bezighedeen te kunnen volgen
  @b Woudstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.