Vandaag heb ik vanuit de ruimte een verjaardagskaart gestuurd naar Emma. Ze is elf jaar geworden. Emma heeft een zeldzame stofwisselingsziekte: MPS VI, het syndroom van Maroteaux-Lamy. In de hele wereld zijn er zo’n duizend mensen met MPS VI. Dat lijkt misschien niet veel, maar voor de mensen om wie het gaat zegt zo’n getal natuurlijk niets… Naast MPS VI zijn er nog veel meer zeldzame stofwisselingsziekten die weinig aandacht krijgen en waarvoor weinig geld beschikbaar is om onderzoek te doen. Toch lijden kinderen en hun naasten er ernstig onder. Ik hoop dat we daar verandering in kunnen brengen. Daarom ben ik ambassadeur geworden van de WE foundation die als doel heeft een behandeling te vinden voor deze ziekten.

PostNL vroeg me een paar maanden geleden of ik ze wilde helpen met hun nieuwe dienst KaartWereld. Via deze dienst kun je vanaf je telefoon of het internet makkelijk een kaart sturen, die vervolgens via de post wordt bezorgd. Het idee was dat ik een kaart vanuit de ruimte zou sturen naar iemand op aarde. Dat leek me een leuk idee, maar dan wilde ik de kaart wel naar Emma sturen. Zo kan ik haar feliciteren en blij maken met de allereerste kaart uit de ruimte. En ondertussen aandacht vragen voor de WE foundation, MPS VI en stofwisselingsziekten in het algemeen.

Foto vanuit Cupola
Op de kaarten van KaartWereld kun je zelf een foto zetten. Ik heb voor Emma een foto gemaakt in de module Cupola, het prachtige raam dat ESA bouwde voor het ISS en dat in februari 2010 werd gelanceerd. Het is de favoriete plek van astronauten aan boord, omdat je door het grote raam de aarde goed kunt

zien en door zes andere ramen 360 graden in het rond kunt kijken. Als tekst heb ik op de kaart geschreven: ‘Hallo Emma, van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Heel bijzonder om dat vanuit de ruimte te vieren en ook heel bijzonder dat ik jou de allereerste kaart uit de ruimte kan sturen. Ik heb voor jou een foto gemaakt vanuit het ruimtestation ISS. Ik heb hier het allermooiste uitzicht op onze kwetsbare planeet. Als ik terug ben op aarde, zullen we dan afspreken bij ESA in Noordwijk? Groetjes uit het ISS, André.