Focussing on the Dutch night

One of my favourite pastimes on the ISS – not that I have much free time – is night photography. Our planet looks fabulous when the ISS flies over the night-side of the Earth. It looks probably even better than it does during daytime. Lightning, oil-field fires, the aurora are always visible as well as the extremely bright lights used by fishing boats and of course the cities, villages and roads that all light up in a golden glow. You can see differences in the lights used in countries such as the well-illuminated Belgium and the Netherlands. The black blanket speckled with gold is a beautiful and magical sight. However in many places, as in The Netherlands for example, the lights are synonymous with light pollution. On Earth it is almost impossible to admire the stars due to all the light shining up into the night sky.

The Netherlands is particularly noticeable because of the brightly lit greenhouses in the West. They are immediately recognizable. Close to the greenhouses is the sparsely lit Zeeland area. Taking pictures of contrasting light and dark areas is quite difficult. We have professional cameras here on the ISS. We have three Nikon D3s cameras with many different lenses: 24, 28, 50, 85 and 180 mms. It takes some practice to be able to use them well. The shutter speed, aperture and ISO values need to be chosen very precisely. The D3s is very sensitive to light, you can set it to ISO 12.800, but then the image becomes grainy. The window is also a factor to reckon with. The 180mm lens is of little use in the Cupola due to the protective plates in front of the windows. It is impossible to focus fully on the Earth due to the protective plates.

Taking photos in three steps

So I go to the Russian service module with the camera. I have to time this to when we are flying over the right area. It must not be too cloudy and I need to be able to leave my work. Step 1. Recognise the area quickly (not easy, we look out of the Cupola upside down and it is dark so I cannot look up where we are in an atlas). Step 2. Stabilise myself (we are floating up here after all). Step 3. Aim, follow the Earth with a steady hand (we are moving fast) and shoot.

Before long we fly past the area that I wanted to photograph and I will not have another chance for a few days.

I sent two of my photos to the NOS television news agency and other photos have made it to the newspapers. During the weather forecast in the Netherlands they always show pictures from viewers around the country. I thought it would be fun if they would show a picture of the country itself, the Netherlands from space, by night. I took pictures of the centre of the Netherlands with different lenses. I also took pictures of Friesland, because ‘Elfstedentocht-fever’ had started (a tour of eleven Dutch villages on ice-skates). I follow the news via the NOS, although I receive it with a few days delay. I thought it would be a nice idea to capture the eleven cities in one image. I hope to take many more pictures at night. I will keep sending you the best ones through Twitter.

This entry was posted in logboek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

51 Responses to Focussing on the Dutch night

 1. Peter says:

  Wat gaat dat akelig snel daar in de ruimte. Nu ik deze video heb gezien krijg ik nog veel meer bewondering voor je foto’s.

  • Robin says:

   De ISS gaat inderdaad erg snel, maar niet zo snel als het filmpje doet vermoeden. De beelden zijn namelijk versneld.

   Desalnietemin zeer mooie foto’s!

  • Mark says:

   Dit beeld is versneld; ‘Timelapse’ staat er in de titel van het filmpje.
   Zo snel als je hier de aarde voorbij ziet rollen is het dus (denk ik;) niet echt.

   Toch, André?
   Help us out plz!

   Maar wel mooi om al je fotografie te mogen zien!

  • Hans says:

   Het is een time-lapse video, Peter 😉
   Maar het gaat daar snel!

 2. wilco de ridder pd2wdr says:

  Vraagje , waar kunnen we zien wanneer je qrv ben op de Ham radio boven Nederland Kan je dat op twitter zetten of is er een ander systeem?.

  Vriendelijke groet
  Wilco de Ridder pd2wdr

 3. Alina says:

  Die eerste foto met dat noorderlicht is zooo mooi! in dat opzicht ben ik wel jaloers op jullie, met zo’n uitzicht….

 4. angelique says:

  Misschien helpen jouw foto’s om de lichtvervuiling tegen te gaan. Foto’s zijn schitterend.

 5. Hanneke says:

  Wauw, wat lijkt me dat mooi om te zien. Fantastische foto’s! Wat een droombaan, astronaut en fotograaf tegelijk 🙂 astronautograaf? Ik fotografeer zelf ook vaak als iedereen slaapt – ik woon in Noorwegen en fotografeer het noorderlicht van onderaf 😀

 6. Hans Kolthof says:

  In een woord: TOP !
  Bedankt voor al het mooie wat je ons laat zien.

 7. Loek Jansen says:

  En wij maar denken dat fotograferen in de ruimte niet moeilijk is. Gelukkig hebben jullie daar top- apparatuur ter beschiking. Goede vlucht.

 8. Laurens says:

  Hallo André,
  In het Compendium voor de leefomgeving (www.clo.nl) van CBS, PBL en WUR hebben we een indicatorpagina over de verlichting in de nacht van Nederland. We hebben nu een NOAA- satellietbeeld van 2006 op de site. Zie http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl1030-Verlichting-in-de-nacht.html?i=12-9 Mogen we jouw mooiste foto van de Nederlandse nacht t.z.t. erbij plaatsen?
  Heel veel succes verder met je missie!
  Groet namens de redactie van het Compendium: @compendium_clo
  Laurens Brandes

 9. Joke Warmerdam says:

  Andre wat een prachtige foto’s en wat kan je mooi schrijven over je leven daar. Ik blijf je volgen Joke

 10. El Keulemans says:

  Zo gaaf al die avond/ nachtfoto’s, maar o wat gaat dat snel zeg. Scherpstellen en je ISO bepalen is al een kunst op zich begrijp ik nu! Wel super ISO van 12.800. Wow, dat werkt wel erg goed!! M’n complimenten. Noorderlicht en foto’s van NL zijn super!

 11. Trees Corbey says:

  Supermooie foto’s. We hebben bij de fotoclub net een workshop nachtfotografie gedaan. Ik vond het al moeilijk met beide benen op de grond en de camera op statief.
  Bedankt voor je mooie foto’s

 12. Mario van de Luijtgaarden says:

  Beste Andre Kuipers
  laat ik beginnen met te zeggen dat ik enorm geniet vsn je tweets, in het bijzonder van de foto’ s die je regelmatig stuurt! Fantastisch mooie vergezichten die letterlijk een andere blik op de aarde geven.

  ik heb je via mijn twitteraccount @maorimaori gevraagd of het mogelijk zou zijn om een foto van Sumba te maken? De reden dat ik het vraag is de volgende: ik probeer een plek te verwerven als fotograaf in #expeditiesumba. dit is een campagneactie van ontwikkelingsorganisatie Hivos. Ze willen met de #expeditie aandacht creeren voor het plan om op Sumba samen met de lokale bevolking toe te werken naar een situatie dat Sumba over 10 jaar geheel over is op 100% duurzame energie.

  In het kader van mijn pogingen om een plek te krijgen zou het geweldig zijn als een foto van Sumba zou komen. Sumba gebruikt nu weinig energie maar er zijn veel kansen voor waterkrachtm wind- en zonneenergie. Waarschijnlijk zal de nacht foto van Sumba op dit moment ook behoorlijk donker zijn.

  met deze actie, een foto van Sumba, zou ik ook graag de jury overtuigen van de kracht en impact van twitter in combinatie met fotografie. als @astro_andre hier ook aandacht aan geeft, heeft dat enorme impact.

  Ik ben graag bereid nog meer toelichting te geven, als daar behoefte aan is.

  alvast hartelijk dank voor je aandacht.

  vriendelijke groet
  mario van de luijtgaarden
  Inzending: Een beeld zegt meer dan 1000 woorden

 13. Mees says:

  Beste Andre,

  Mijn naam is Mees en ik ben zes jaar. Sinds ik jouw lancering heb gezien ben ik helemal fan van je en wil ik ook astronaut worden! Ik ben zelfs zo een grote fan dat ik een ruimte kamer wil!
  Is mogelijk om een mooie foto van de aarde in hoge resolutie toegemaild te krijgen zodat ik hier een mooie grote poster van kan maken? Het lijkt me gaaf als dit een foto is waarop je kan zien dat de aarde rond is.
  Dat zou natuurlijk heel gaaf zijn!

  Ik hoop een berichtje van je te ontvangen,

  Heel veel groeten van Mees

 14. Erwin says:

  Wat grappig om eens te lezen, het verhaal achter de foto’s. Sinds een paar maanden worden er veel meer nachtfoto’s gemaakt vanuit het ISS, komt dat omdat er nieuwe, lichtgevoeligere apparatuur aan boord is? Helaas al weer een paar weken bewolkt hier in Nederland. Hopelijk snel weer helder om ISS weer eens live te zijn. Hopelijk rond de ATV aankomst

 15. Als hobby fotograaf weet ik dat vlug bewegende objecten erg lastig is te fotograferen, dus kan me voorstellen dat foto’s maken bij 28.000km/h en dan ook nog in het donker bijna onmogelijk is.

  De foto’s die ik gezien heb zijn schitterend!!

  Bedankt voor de mooie foto’s André en ook bedankt voor het korte gesprekje dat we zaterdag j.l. hadden rond 14.35 uur CET.

 16. Marion van Munster says:

  Ik vind je foto’s geweldig! Dank je wel dat je ze op internet wilt zetten! Top!

 17. Robin says:

  Ik ben benieuwd naar de foto’s van Nederland. Succes

 18. Ingrid Op de Laak says:

  Deze week zal ik de foto’s bekijken met mijn groep 8 en daardoor nog maar eens duidelijk maken hoe prachtig onze aarde is en hoe belangrijk het is er zuinig mee om te gaan.
  Bedankt voor de mooie plaatjes en goede vlucht!

 19. Greke says:

  Dank je wel!

 20. B says:

  Wat fantastisch!

 21. jolanda ten cate says:

  wat super om te zien. nooit bedacht hoe ingewikkeld het voor jullie daar boven moet zijn om mooie foto’s te schieten. Kijk elke keer weer met veel bewondering. kijk uit naar de volgende.

  groetjes jolanda.

 22. Gerard Mötter says:

  Hallo Andre, zeer interessant om jouw te volgen. En al helemaal met geweldige fotos erbij. Respect voor wat jullie daar doen en bedankt voor het erin betrekken van de volgers. Succes en zie uit naar de volgende mooie fotos met dito uitleg. Ik snap jouw uitleg over de vele verlichting in sommige delen van het land. Ik vaar zelf over de binnenlandse wateren voor mijn werk en zie dan ook snachts de grote verschillen hierin, met ook het verschil in zicht op de sterren. Succes Gerard

 23. Christina says:

  Jammer genoeg zit je niet meer boven in de ‘nacht van de nacht’ (eind oktober) . Zou best eens willen zien of Nederland er dan donkerder uitziet vanuit de ISS.
  Hier in het noorden kun je gelukkig nog wel sterren zien, speciaal in natuurgebieden zoals het Balloërveld. Maar niet zo mooi als jij helaas. Krijg wel meer respect voor je fotografie door deze uitleg.

 24. Joey Dreier Gligoor says:

  Andre, wat een mooi filmpje! Bizar wat een snelheid!

  Bedankt voor de video’s, foto’s en het kijkje in de keuken.
  Goede vlucht!

  Groeten Joey

 25. Vincent says:

  Vanuit de ruimte zie je het Westland, maar vanuit het westland zie je niets… Je ziet pas een komeet als ie op het westland neer komt. Foto’s van de sterrenhemel zijn daarom ook welkom!

 26. Solange Cleutjens says:

  Leuk om te lezen! Ik vind de foto’s die je totnogtoe op twitter hebt gezet zo ontzettend mooi! Ik sta elke keer weer versteld! Het is interessant om een beetje inzicht te krijgen hoe je ze maakt vanuit de ruimte. Keep up the good work!

 27. Diane says:

  André,

  Alle foto’s zijn supermooi en/of interessant. Misschien, als je weer terug bent, kan een uitgever er een boek van maken, dat zou leuk zijn!

  Groetjes.

 28. Dat filmpje is volgens mij een factor 20 versneld afgespeeld. Als radioamateur hoor ik het radiobaken ongeveer 6 tot 7 minuten en het beeld van de horizon in het filmpje moet dus na 3 minuten midden onder de ISS zitten. In het filmpje duurt dat 10 seconden of nog minder. Klopt die factor van bijna 20?
  Frans Sessink, PA0FSB

  PS: is er een site waar je een radiokontakt kunt regelen? Zie ook de vraag van Wilco PD2WDR). Ik zou het met 2 watt van een porto met een goede antenne (half-wave) wel eens willen proberen, maar dat mag er verder niemand op die frequentie zitten.

 29. Henk Jan en Amanda says:

  Hallo André,

  Wij vinden het altijd erg leuk om je blogs te lezen. Wat een prachtige foto’s heb je weer geplaatst!!
  Als het donker is kijken we altijd samen naar de lucht en zijn we benieuwd of we je voorbij zien komen 😉 en vragen ons dan af hoe cool het zou zijn om de aarde vanuit daar te zien!!

  Veel succes daar en we wachten weer tot de volgende blogs!!

  Henk Jan en Amanda
  Nijkerk

 30. Ria says:

  André, ik vind het SUPER dat je je verhalen verteld en je foto’s plaatst.
  Iedere dag kijk ik of er nieuwe foto’s opstaan.
  Wat is het toch een schitterend gezicht vanuit de ruimte.

  Héél veel succes en ik blijf je volgen tot je weer voet op aarde zet.:)

  Groetjes, RI@

 31. bram says:

  Wanneer denk je terug op aarde te zijnen wat ga je dan doen?

 32. Elizabeth Vermaas says:

  Andre, wat mooi de foto’s. Dank dat je dit met ons wil delen. Nu al nieuwsgierig na de volgende foto’s. Succes!

 33. Goed werk Andre, moeilijk maar zeer de moeite waard: practice makes perfect!!
  Soms is een beeld met hogere resolutie en een wijdere beeldhoek toch uiteindelijk beter omdat het op de computer wel verder uitvergroot kan worden.
  proberen en feedback vragen.
  groeten
  fred

 34. Désiree says:

  Net als André is het mijn droom om de ruimte in te gaan.
  Metro heeft een plaats te verloten om de ruimte in te gaan.
  Stem op mij!!!
  -klik op deze link hieronder:
  http://metroinspace.com/nl/view/co0w
  -klik dan op “STEM”
  Elke dag kan je 1 keer stemmen.
  Alvast Bedankt!!!!!!
  Misschien win ik dan een ruimte reis!!!!!
  Groetjes Désiree

 35. Bea says:

  Het filmpje is met timelapse bewerkt. Dus in werkelijkheid gaat het ISS wat trager om de aarde heen.
  Geweldig André om zoveel mooie foto’s te zien van de aarde vanuit de ruimte!!!!
  Wanneer komt het ISS weer es overdags over Nederland waaien????

  Veel succes met je werkzaamheden!!!!

  Groetjes vanuit Tiel,

 36. Peter says:

  Hey André,

  – Aperture preferred schieten.
  – Aperture zo laag mogelijk waarde. ( Wat de lens aan kan. )
  – ISO zo laag mogelijk wat nog redelijk is. (Maar inderdaad niet zo hoog dat het beeld korrelig wordt. )
  – Zoek op internet even op “pannen” of “meetrekken.” Deze techniek kan wordt vaak gebruikt om vliegtuigen, auto’s en sporters vast te leggen. Het kost veel oefening om het goed te krijgen. ( En in de ruimte lijkt het me nog lastiger omdat je geen tegengewicht van de lens/toestel hebt. )

  Sterren fotograferen lijkt me wel ideaal om in de ruimte te doen. Je hebt namelijk het ultieme statief bij je en dat is gewichtsloosheid. Gewoon de camera in de ruimte laten hangen en de zelfontspanner gebruiken. (Eventueel met mirror-lockup.) Maar ik zal dit denk ik nooit uit kunnen proberen… Verder prachtige foto’s. Keep up the good work!

  Groeten.

 37. Maria says:

  Ik vind het filmpje met het noorderlicht toch zo ontzettend mooi. ‘k Was heel benieuwd hoe dat er in de ruimte uitzag. Groetjes

 38. jannig says:

  prachtig al die foto s blijf het volgen bedankt !!
  groetjes

  behouden vaart

 39. Ik weet niet waarom André zo moeilijk doet. Het Nederlandse bedrijf Cosine (Toevallig werk ik bij een spin off bedrijf van hun) Heeft de Nightpod uitgevonden. Daarop kan een D3s gemount worden met een 800mm lens en berekent de bewegingen van de ISS en kan daar tegen in bewegen, waardoor je prachtige foto’s kunt maken van de aarde als het donker is. Daar hebben mijn collega’s 6 maanden op gezeten. Gebruik dat ding en je hebt perfecte foto’s van de nachtkant.

 40. peter says:

  great pics!! regards from germany.

 41. Linda says:

  We hebben de ISS nu een aantal keren live in de avond voorbij zien komen. Wat blijft dat een bijzondere gewaarwording om te weten dat in die ‘witte vliegende bol’ een Nederlander zit die daar fantastisch werk levert. We blijven je volgen André!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.