Notes for the Van Gogh museum

In between tests at the launch site we stay at the cosmonaut hotel. We have a daily programme of work and free time. It is very cold in Kazachstan, around -20 degrees Celsius. So having a jog along the river, as I did last May, when I was here as backup crew for Frank is out of the question. Luckily a well equipped gym is available for us to use. To stay sharp when flying the Sojuz on manual control we practice all types of conditions and dockings every other day in the Sojuz simulator. In reality the chances of me actually having to perform these manoeuvres are very small.

Many colours

The important elements of the simulation are the launch, testing the onboard equipment, orbit corrections, approach, docking, return flight and landing. Our work is based on the most recent procedures. Step by step we follow these with our instructors. We highlight text and take personal notes from our training documents. My colleagues joke that my procedures notes could be sent directly to the Van Gogh museum after the flight because of the many colours I use. In addition to the highlighting I include my own comments in the “crew notes” to be used in the ISS. These will be taken with me in the Sojuz.

We also went through the flight plan and the current situation on the ISS. And we were able to talk to the current crew of the space station: Dan Burbank, Anton Shkaplerov and Anatoly Ivanishin. They look forward to our arrival.

We do not only spend time on our own programme. I have signed over two thousand photos, brochures, flags and more. We have press moments. During all this the doctors and in particular the epidemiologist Dr. Savin keep a close eye on people who have not been medically checked. They are not allowed to approach me and must wear face masks. Shaking hands is forbidden. This takes some getting used to, I often extend my arm out of politeness and habit, only now I withdraw my arm rapidly.

This entry was posted in logboek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Notes for the Van Gogh museum

 1. Careline Mitchel says:

  Dag André,

  We zullen je reis vol belangstelling volgen. Goede vlucht! En alvast een Merry Christmas! Be safe en tot ziens in juni 2012.

  Groetjes,
  Careline

 2. Syb says:

  Hoi André, in hiele soad lok, wille en sukses tawinske út Fryslân! 🙂

 3. Maarten en Saskia says:

  Beste André,
  Heel veel succes. We zijn ongelofelijk trots op je.
  Maarten en Saskia

 4. Je bent gewoon een kunstenaar, Andre.
  Ik hoop dat je van die handtekeningen ook iets moois gemaakt hebt.
  Wel je oor eraan laten zitten, hoor!
  Groet,
  Alfred

 5. Ad Lodewijkx says:

  Beste Andre,

  Heel lang geleden hebben we samen bij de VCF gevlogen en moest jouw eerste ruimtevlucht nog plaats vinden. Nu ga je voor de tweede keer op reis naar de sterren. Ik wens je voor woensdag een goede start, een fantastisch verblijf in het ISS en een veilige terugkomst op onze blauwe planeet. Succes!

  Groeten

  Ad Lodewijkx

 6. Peter Jansen says:

  André,

  Heel veel succes deze missie. God speed, zoals de Amerikanen zeggen. Wat de Russen daarvoor in de plaats hebben weet ik niet, maar er zal vast wel een uitdrukking voor zijn.

  Tijdens de Delta missie hebben we je gevolgd en ook met veel plezier geluisterd naar één van je vele lezingen. We hopen weer op zo’n debriefing, want dan ben je ook weer veilig teruggekeerd.

 7. Erik Fokke says:

  Beste,
  Jouw openhartigheid en je gave om ingewikkelde dingen simpel te maken is een verademing. Het is een voorrecht om dit alles van zo dichtbij en uit de eerste hand te kunnen meebeleven.
  Dank voor alle moeite die je hier in steekt.
  met groet!
  Erik Fokke

 8. scidata says:

  “It is very cold in Kazachstan”

  – André: just sing “een zomeravond met jou” (quietly)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.