Presents and goodbyes in Moscow

My last days in Star City have been spent with my family. In true Dutch tradition we celebrated St Nicolas who made the trip to Moscow with many presents for the children. My colleague and ESA astronaut Samantha Cristoforetti knocked loudly on the door to announce the arrival of St Nicolas. The kids loved it of course. Except for St Nicolas I have not had much time to be with my family. So much still had to be done. The crew and I drank tea with Vladimir Popovkin, the top boss of the Russian space agency Roscosmos. I also collected necessary data for scientists, the so-called baseline data collection. Officially I was on crew rest, the last days in Star City, but I did not have much time to rest. I was sleeping attached to blood pressure monitors and I had an echo taken of my kidneys, blood vessels and more.

Cosmonaut breakfast
On my last morning in Star City the traditional cosmonaut breakfast was served. I especially enjoyed the company of Don, Oleg and my family. We did not eat much during the ceremony. The whole event took twenty minutes and many representatives gave a speech. As crew we gave a short presentation as well. I talked about the kids. Star City has been my second home and I feel comfortable here. As my fellow astronauts, unfortunately this has meant that I have not seen my children as much as I would have liked to, just Children are our future. They will go further and travel longer in space than we do. I made a toast to that.

After breakfast we had to say goodbye to our families. We walked to the bus in the dark. I had to look past the cameras and journalists to find my oldest daughters and my mother. I did not want to lose track of them at this farewell. This was my last opportunity to give them a hug before leaving for space. It is hard for them to realize this and as everyone stayed calm the farewell went without drama. We will be able to have almost daily contact during the next half year. This is actually more contact than was possible during my last few years in training. One more goodbye and I stepped in the bus…
Have a look at the photos of my last days in Star City. A video impression is also available below.

This entry was posted in logboek. Bookmark the permalink.

26 Responses to Presents and goodbyes in Moscow

 1. Annemarie uit Den Haag says:

  Dag André, dank je voor het inkijkje in je privé-Sint feest.
  Veel mensen zullen zich niet of nauwelijks realiseren welke offers je brengt om ruimtevaarder te zijn.
  Zoooo bijzonder terwijl je zo” gewoon ” overkomt.
  Ik hoop dat je zelf weet dat het heel bijzonder is.
  Hele goede vlucht en fantastische, veel experimentelende tijd in het ISS.
  Hollandse groet,
  Annemarie

 2. Connie van Kuik says:

  Dank je voor de mooie beelden en voor het verhaal met de kinderen en je moeder het is fijn om te weten hoe het allemaal gaat. Nu ben je in carantaine en aan het voorbereiden de mooie vlucht
  naar het ISS. Mijn moeder en ik wensen je een goede vlucht.!

  Groetjes,

  Connie van Kuik

 3. Robert Lukassen says:

  Fijn dat je voor je vlucht toch een deel van de feestdagen samen met je familie hebt kunnen vieren. We zullen voor je en je mede kosmonauten duimen!

  Misschien dat je – als je aangekomen bent bij het ISS – daar de geocache GC1BE91 kunt vinden. Deze bevindt zich bij locker #218. Daar zit dan als het goed is ook nog steeds een zogenoemde travelbug aan vast, welke daar door je collega Richard Gariott is geplaatst. De bedoeling is dat die travel bug weer mee naar aarde wordt terug genomen en uiteindelijk weer bij Richard Gariott aan zal komen.

  Het zou hartstikke leuk zijn als je zou kunnen kijken of je die travel bug zou kunnen vinden, en ons dan het nummer wat erop staat zou kunnen doorgeven: wij kunnen dan vol trots de enige buitenaardse travel bug ontdekken!

  Veel geluk, Удачи,

  Robert, Renate, Kirsten, Marit en Bastiaan Lukassen

 4. Arthur P. says:

  Hartstikke leuke blog, Andre. Ik ga er regelmatig naar kijken. En leuk dat Sinterklaas zowaar even uit de ruimte langs kwam voor de kinderen ;=))

  Bij deze alvast een probleemloze lancering en vlucht toegewenst vanuit Hoofddorp !

 5. Gezellig Sint Nikolaasfeest geweest. Leuk jullie gezin zo bij elkaar te zien. Je lijkt erg op je moeder, qua ‘uitstraling’ in ieder geval. Andere foto: rechts in het midden is zeker Popovkin?
  Sint Nikolaas is in Rusland deel van de dagelijkse volkscultuur. Wel heel anders als bij ons. Nikola de Barmhartige van A.Rezimov Russische Nicolaaslegenden.Uitgeverij Vrij Geestesleven Zeist 1986
  ISBN 90 6038 237 4
  ” Nikola de barmhartige Sint Nicolaas is ongetwijfeld de meest populaire heilige der Christenheid. De Griekse bisschop van een kleine stad in Lijcië (KleinAzië) wordt vereerd zowel in het Orthodoxe Oosten, waar hij thuis hoort, als in het Katholieke en Protestantse Westen. In de Protestantse landen is Sint Nicolaas zowat de enige heilige, wiens naam voortleeft, zij het alleen bij de kinderen én zoals in Nederland met een lichte verbastering van zijn naam. Doch wellicht nergens in de wereld is de verering van Sint Nicolaas zó groot als in Rusland, waar hij door het volk Nikóla en soms Mikóla genoemd wordt.
  De Russische Nikóla verschilt zowel wat zijn uiterlijk als wat zijn wezen betreft in sterke mate van de Sint Nicolaas, die hier te lande bekend is. Nikóla is géén bisschop in vol ornaat, met een mijter op zijn hoofd en een kromstaf in zijn hand, gezeten op een schimmel, gevolgd door zijn zwarte knecht Pieter. Nikóla rijdt niet over daken — een beeld, dat Russische kinderen zeer onwaarschijnlijk zou voorkomen — om door de schoorsteen geschenken te werpen. Neen, Nikóla is een oude man, gekleed als een gewone Russische boer, die door het onmetelijke Rusland zwerft. Met een rugzak over zijn schouders en een stevige stok in zijn hand, zoals het een echte zwerver of landloper betaamt, trekt hij door het land; hij overnacht bij arme mensen; hij brengt hulp, waar zijn hulp nodig is, maar hij doet het onopvallend. Hij is door en door menselijk, een vriendelijke oude man, die het leven met al zijn moeilijkheden en lasten goed kent, die ook de zwakheden der mensen kent en van de mens geen onmogelijke dingen verlangt.Wanneer u in nood verkeert, wendt u gerust tot Nikóla!
  Dat doet de Rus dan ook. Hij zet zijn innig geliefde heilige de zaak in eenvoudige en onopgesmukte woorden uiteen, hij spreekt hem aan op dezelfde wijze als hij een vertrouwde vriend zou aanspreken, aan wie je alles openhartig vertellen kunt, zonder enige opsmuk. Trouwens, Nikóla weet toch alles; door de dingen mooier te willen voorstellen dan zij in werkelijkheid zijn zoudt ge u alleen maar belachelijk maken.”

 6. Betty says:

  Bedankt voor dit leuke weblog. Zo’n kijkje achter de schermen is erg interessant. Ik wens u een hele goede reis, en ik hoop dat u toch af en toe wat tijd hebt om van het mooie uitzicht te genieten.

  Betty

 7. amber en nina says:

  wij zijn druk bezig met het project ruimteschip aarde en we hebben nu een opdracht gekregen of informatie over u op te zoeken we zouden het leuk vinden als u een paar leuke foto’s zou kunnen sturen.
  groetjes nina en amber

 8. Nathalie says:

  Een hele fijne en veilige vlucht toegewenst! Ik ben heel nieuwsgierig naar je eventuele ontdekkingen. Ik hoop op mooie resultaten en idd tussen al het werk door hoop ik dat u ook nog kan genieten van het uitzicht. Zou heel graag zelf ook een kijkje willen nemen in de ruimte maar ik hou deze blog uiteraard in de gaten. Groetjes Nathalie uit Amsterdam

 9. Tonja Proetsakova says:

  Ik vond de sfeer in het filmpje gespannen. Mensen waren gespannen. Het is zo fantastisch dat mensen de ruimte in kunnen, maar er staan wel wat offers tegenover……. Een heel mooi verhaal, vooral het gedeelte van in de menigde van vreemde mensen naar de enige, voor je aardse en lieve mensen te zoeken…… Heel ontroerend. Ik wens je succesvolle vluch, André, en ook aan je gezin en familie. Doe ook de groeten aan mijn geboorteland, Kazachstan.

  Tonja Proetsakova.

 10. hoi andre ik hoop dat je dit nog leest.
  ikhoorde van rie dat zij 3 weken in rusland blijven met helen en de kinderen.
  ik heb net je verslag gelezen.en de fotos bekeken van het st nicolaas feest met je kinderen
  ik wens je een prachtig verblijf in de ruimte en volg allesvia internet.
  groeten vanuit edam en heel veel succes.
  ulrie gunther.

 11. Barbara Borghart says:

  Hoi Andre,
  Wat leuk om de foto’s even te zien van jullie Sinterklaasfeestje. Ik ga je lancering op de voet volgen!
  Heel veel plezier en succes volgende week! Uiteraard ook succes gewenst voor de komende maanden. Enjoy
  groetjes
  Barbara (Bart en Enzo)

 12. Klaus Schmidt says:

  Beste Andre!

  Nog een paar nachtjes slapen en dan is het zo ver. Ik heb jou voorbereidingen gevolgd en ben onder de indruk hoe jij en je familie alles hebben doorstaan. Op de dag van je lancering zal ik op ESTEC zijn. Mijn ouwe werkplek. De locatie waar wij elkaar ontmoet hebben en menig up en down samen beleeft hebben. Jouw droom is werkelijkheid geworden. Fijn om naar de sinterklaas foto’s met jouw familie te kijken. De kleintjes worden groot papa. Ik wens je een succesvolle vlucht en hoop je maar weer als alles voorbij is in privee sfeer te ontmoeten.
  De groeten van een ouwe vriend en partner.
  Klaus Schmidt en Marianne Rooijakkers

 13. Beste Andre,

  Op 10 oktober 2006 was je bij ons op OBS Willespoort om de Technotheek te openen. Wij hebben erg genoten van het enthousiasme waarmee je met de kinderen deelnam aan een toneelstuk en uiteraard van de mooie presentatie die je voor de gehele school hebt gegeven. We denken daar nog met plezier aan terug.
  Via het project Ruimtechip Aarde gaan we je nu helemaal volgen en ook je ondersteunen en helpen met de missies die met hulp van de basisschoolleerlingen wilt uitvoeren.
  Wij wensen je ongelooflijk veel succes en plezier toe met dit fantastische project en geniet van de lancering op 21 december. Als je oma toch geweten had wat een ruimtevaartboekje uiteindelijk voor gevolgen heeft gehad voor jouw leven! Super hoor! Wie weet maken we nog wel een radiocontact met je in de ruimte als we uitgekozen worden!

  Hartelijke groet namens alle leerkrachten, leerlingen en onderwijsondersteunend personeel van OBS Willespoort. Suzanne `t Hart

 14. ruimtewezentjes AOC Buitenpost says:

  Veel plezier op uw ruimtereis. De hele school gaat kijken naar de lancering. We worden altijd heel vrolijk van uw gezicht. U lacht altijd. Groetjes van alle leerlingen van klas 1.7 en 1.8. We gaan nu een toets maken. Daaag.

 15. Gert-Jan says:

  Heel veel succes woensdag. Een lancering in het donker. Hopen dat het niet sneeuwt. Ga zeker luisteren. Zoonlief van 11 gaat kijken. Nog een vraag: open je de top2000 nog?

 16. Madelief Siegers says:

  Hoi Stijn,

  Veel plezier in Rusland, leuk om de foto te zien. Het zal best moeilijk zijn om afscheid te nemen van je vader!

  Liefs van Madelief (uit je klas)

 17. Ferdy Michiels says:

  Beste André,

  We wensen je heel veel succes met je vlucht. Jouw lancering zal ik met mijn dochter live volgen bij ESTEC. Hartelijk dank voor je uitnodiging daarvoor. Met de hartelijke groeten, ook aan Helen en de kinderen.

  Nogmaals: heel veel succes en geniet van je reis!!

  Familie Michiels

 18. Coby says:

  Andre,
  Jij bent iemand die heel belangrijk is voor de mensheid!
  Je levert een topprestatie! Voor mensen zoals jij heb ik grote bewondering.
  Hopelijk kun je wereldleiders in laten zien, hoe bijzonder het is dat wij allen leven op onze aarde.
  In de hoop dat de vernieting van al het bijzondere op tijd stopt!
  Veel goede momenten ,op je ruimtereis, wens ik jou!!!
  Warme groet, Coby.

 19. Hallo André,

  Vanmiddag rond 14.15 Nederlandse tijd zit ik oor de buis te kijken naar jouw lancering
  Heb een goede reis samen met Don en Oleg, en een behouden terugkomst over een kleine half jaar.

  Groeten, André

 20. J.Nouwen says:

  Beste Andre , wij wensen jou een behoude ruimte reis , en een veilige terug komst op aarde over 5 maanden en genietse van het waanzinnige uitzicht wat je te zien krijgt .
  Ook niet te v vergeten je vrouw en kinderen wensen wij al het beste toe !

  mvg Jaap Nouwen uit wouw

  ps we gaan je op de voet volgen en zullen een kaars branden !

 21. Monique says:

  En dan heb je ook nog tijd om een blog te schrijven en ons te informeren over je belevenissen. Super. Ik ga je volgen en zit zo meteen vol spanning voor de buis. Behouden vaart!

 22. René says:

  Hoe zou oud en nieuw eruit zien vanuit de ruimte, met al dat vuurwerk?

 23. jelle vleer says:

  ik heb net naar de lancering zitten kijken top andre veel succes ben er vol van echt top

 24. Aimee says:

  Goedenavond, hier op aard dan. Hoest in de ruimte, gaat het goed.

  Ben je al vlak bij de stemming? En wat voor experimenten ga je doen?

  Groeten van Aimée. (12 jaar)

 25. Richard Kolk says:

  Andre,

  Inmiddels ben je al een eind op weg! Ik wens je veel succes daar ver van ons vandaan.
  En dat je maar weer veilig bij je gezin terug mag komen!

  Groet

  Richard Kolk
  Vanuit Scheveningen

 26. Atty says:

  Succes Andre, ik ga je volgen!

  Is de video nog te zien? Ik kan hem zo gauw niet vinden.

  Vriendelijke groet,
  Atty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.