Volop examens en oude kaas in alle kranten

De eerste Sojoez-examens zijn achter de rug. Ik moest handmatig koppelen met het ISS en rond het ruimtestation vliegen. Dat ging goed. Het examen in de centrifuge verliep vlekkeloos. Ik heb vier landingen gevlogen en voor alle vier de hoogste score behaald. Eentje was zelfs zo mooi dat ik tot mijn verbazing maximaal maar 2,9 keer de zwaartekracht te verduren kreeg. Dat is behoorlijk comfortabel, voor de Sojoez. Er komen nog veel examens aan. Daar ben ik me nu hard voor aan het voorbereiden.

Ik heb een laatste herhalingsles gehad voor het gebruik van de wc in de Sojoez-leefmodule. In principe verwachten we geen problemen, want de vlucht naar het ISS duurt maar twee dagen. Toch moeten we de procedures weten voor als de wc stuk gaat. Er is een handmatig back-up systeem met een pomp. En als ook dat niet lukt, moeten we zakjes gebruiken. En in dit geval is er zelfs een derde back-up systeem: alle astronauten krijgen luiers mee. Die heb je bij de lancering ook om. Gelukkig wel…

De kaaskwestie
Van het nieuws in Nederland krijg ik zo af en toe wat mee hier in Sterrenstad. Met veel verbazing heb ik de berichten zien langskomen over de oude kaas die ik naar het ISS heb gestuurd. In de berichten werd het steeds meer en groter en duurder. Grappig hoe dat werkt. In werkelijkheid is het allemaal niet zo vreemd. Elke astronaut mag containers vullen met ‘bonusvoedsel’. Iets dat je zelf heel lekker vindt als

aanvulling op het standaardmenu. Ik ben nogal een liefhebber van oude kaas. Dus heb ik geregeld dat er Old Amsterdam naar het ISS ging. Het kost dus niets extra.

Omdat ik bij het Amerikaanse deel van het ISS hoor, moest de kaas van Nederland naar het noordoosten van Amerika om verpakt te worden, daarna naar Houston en vervolgens naar Baikonoer in Kazachstan. Het heeft dus een flinke weg afgelegd naar boven. Als ik daar ben zal ik de kaas delen met de bemanning. Als we hier in Sterrenstad een etentje hebben, breng ik ook vaak Nederlandse lekkernijen mee. Oude kaas valt altijd erg in de smaak.

Vluchtleiding

Ik had geen tijd om in de media te reageren op al die berichten. Het is erg druk, zo vlak voor de lancering. Ik ben naar het vluchtleidingscentrum TsUP geweest, even buiten Moskou, om het hele vluchtplan door te nemen. Erg leuk om daar weer even rond te kijken en de grote zaal met de beeldschermen weer te zien. Het is een prachtige plek met bizarre architectuur. Ik heb de Russische vluchtleider een hand gegeven en de ‘glavni’, dat is de Russische variant van onze Eurocom, de astronaut die de schakel vormt tussen het team op de grond en de bemanning in het ISS. Bij het afscheid kreeg ik een Omega horloge om te dragen in de ruimte. Dat is traditie. Het horloge wordt een van mijn eigen souvenirs, een herinnering aan deze ruimtevlucht.

This entry was posted in logboek. Bookmark the permalink.

6 Responses to Volop examens en oude kaas in alle kranten

 1. Bert Vis says:

  Hoi André,
  Succes met je examens. En pas goed op je horloge! Je weet wel waarom 🙂
  Groet,
  Bert

 2. Connie van Kuik says:

  Gefeliciteerd dit heb je al vast binnen en samen met de collega astronauten lekker een oud stukje kaas eten.

  Hartelijke groet,

  Connie van Kuik

 3. De Old Amsterdam is dan niet zómaar gerijpt, maar líchtjaren gerijpt!
  En we kunnen natuurlijk spreken van een een “light”-kaas… 🙂

  Het Nederlanderschap kon niet beter worden uitgedragen!
  Keep up doing the good work!

  Kaasgroet,
  Annelies

 4. Beste Andre,
  gefeliciteerd met het behalen van je examens.
  Dat is heel goed nieuws, want je had het nog wel een beetje spannend voor ons gemaakt.
  Vier prachtige landingen, dat geeft veel vertrouwen. Ga maar goed door met de volgende examens, succes daarmee!
  Intussen lachen wij nog wat na over die oude kaas.
  Over Wc’ s en koppelingen kan ik ook wat aards vertellen, want ik heb bij mijn 112 jaar oude huisje een geslaagde koppeling tot stand gebracht tussen 4 rioolpijpen in een gemetseld putje van 37 bij 37 centimeter en op een halve meter diepte. Ik kan je vertellen dat het niet alleen moeilijk was maar ook heel smerig in zo’ n oude bezinkput. Toch moet ik wat geld uitsparen en daarom doe ik al het onderhoud en reparaties aan dit oude huis allemaal zelf. Reizen vind ik veel belangrijker dan wonen, maar ja, je moet in Nederland toch ook een dak boven je hoofd hebben, als het maar niet teveel kost.
  Gisteren heeft een foto van mij de eerste prijs gewonnen in een tweejaarlijkse fotowedstrijd in het Westland. Nu ben ik apetrots. Als iemand deze en andere foto’ s wil zien: flickr.com/photos/alfreddaniels De foto die gewonnen heeft is die waarin twee Wildebeesten recht op de camera toe rennen.
  Dat beeldscherm in het vluchtleidingscentrum in Moskou ziet er geweldig uit, en gefeliciteerd met je nieuwe horloge, nu wordt het aftellen!
  met vriendelijke groet,
  Alfred Daniels

 5. Martijn van Duffelen says:

  Succes Andre ! Thanks to the social media. Persoonlijk vind ik het prachtig om je voorbereidingen te volgen via de social media. Het is misschien een clichee maar het realiseren van zo’n jongensdroom moet echt een fantastische ervaring zijn. Ik wens je het allerbeste met je voorbereidingen en examens toe. Take care! Martijn

 6. Frank Coenen says:

  Oude kaas?! En ik maar denken dat je in die mooie ronde voedselcontainers stroopwafels had zitten! Waren er trouwens niet ook containers van jou verloren gegaan met de crash van Progress 44p? En mochten jullie de verloren goederen weer aanvullen in komende vluchten of is het ‘jammer maar helaas’?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.