Alles voor het laatst. Op naar mijn lancering 21 december!

Wat was het druk de afgelopen weken! Een paar dagen trainen in Houston, daarna naar Nederland, tussendoor nog even naar Keulen en nu zit ik weer in Sterrenstad, vlakbij Moskou. Hier blijf ik totdat ik, samen met mijn bemanning, naar Baikonoer vertrek, ongeveer twee weken voor de lancering op 21 december. Toen ik hoorde dat mijn lanceerdatum de 21ste was, heb ik dat getwitterd. Binnen de kortste keren hadden tientallen media het overgenomen en stond de telefoon roodgloeiend. Ik twitter nog niet heel lang. Dit is dus de kracht van het medium.

Vorige week had ik lange dagen met allerlei verschillende afspraken. Ik was een dag bij ESTEC, het technisch hart van ESA in Noordwijk. De laatste besprekingen, de laatste afspraken, alles voor het laatst. De volgende keer dat ik hier ben is volgend jaar zomer, na mijn ruimtevlucht. Ik heb ook nog gevlogen in een sportvliegtuig vanuit Lelystad.

Ik moet elk jaar een aantal vlieguren maken om mijn brevet te onderhouden. En dat kan natuurlijk niet als ik straks in de ruimte ben. Dus nu maar even wat uren gemaakt en het land vanuit de lucht bekeken. Straks zie ik het van een positie duizend keer hoger! En ik was voor het laatst op de Nederlandse televisie, live bij De Wereld Draait Door. Het zijn maar een paar dingen op mijn enorm lange ‘to-do’ lijst die helemaal leeg moet zijn als ik in december vertrek.

Foto’s en filmpjes
In Nederland kon ik nog even mijn kinderen naar school brengen en met ze naar het sporten gaan. Vanaf nu moeten we het met foto’s en filmpjes doen. Want ik ben weer neergestreken in Sterrenstad. Maandagochtend na een paar uur slaap werd ik gewekt. Kort daarna stond ik ineens onverwacht een speech te houden in het Russisch als vertegenwoordiger van ESA. Dat was bij de vertrekceremonie van de Expeditie 29 bemanning. Die is nu op de lanceerbasis in Baikonoer om zich voor te bereiden op hun lancering 14 november met Sojoez 28S.

De Expeditie 31 bemanning nam eveneens afscheid want dat is tegelijkertijd de reservebemanning voor Expeditie 29. En zo stond ik dus tussen alle mannen waar ik tijdens mijn missie (ik ben Expeditie 30) mee ga samenwerken aan boord van het ISS. De symboliek was duidelijk: Europa tussen Amerika en Rusland in en ik als ESA-astronaut tussen de drie ruimtevaarders van Expeditie 29 en de drie van Expeditie 31. Een heel bijzonder moment.

Examens

Na het ceremoniële afscheid moest ik snel aan de bak. Over twee weken beginnen de eindexamens. Net als vroeger op school moet je als astronaut slagen voor die examens. Anders kun je niet de ruimte in. Het zijn er zes, waaronder de handmatige nadering, koppeling en terugkeer met de Sojoez, werken en wonen in het Russische segment van het ISS en het binnenhalen van het Europese vrachtschip ATV. En als grote finale het complexe Sojoez-examen met de hele bemanning. Een aantal van de simulaties heb ik de afgelopen dagen weer getraind. Het ging erg goed, ondanks dat ik het alweer maanden niet had gedaan, haalde ik de maximale score. Dat geeft me veel vertrouwen dat ik de procedures wel in de vingers heb. En dat ik klaar ben voor mijn missie…

This entry was posted in logboek. Bookmark the permalink.

22 Responses to Alles voor het laatst. Op naar mijn lancering 21 december!

 1. Erik Fokke says:

  Hallo Andre,
  Fantastisch om te lezen dat het lekker gaat en dat je er klaar voor bent.
  Leuk om te lezen dat je nog wat uren op Lelystad gemaakt hebt; een leuke vorm van afscheid nemen van Nederland. Ik vlieg daar, en dat geeft toch een beetje band.
  Heb je de komende weken nog tijd voor jouw logboek, of was dit voorlopig de laatste?
  hartelijke groet,
  Erik Fokke, Amsterdam

 2. Ha Andre, fijn dat je zoveel geschreven hebt, dat geeft een aardige indruk wat er zoal bij komt kijken.
  zo te lezen kan je het allemaal prima aan, gefeliciteerd daarmee.
  Je spreekt ook Russisch leren we. Zijn de examens ook in het Russisch en is de voertaal tijdens de missie ook Russisch of anders? Train je die handelingen voor je examen vanuit een checklist of gaat dat al direct op een simulator?
  groet,
  Alfred

  • Andre Kuipers says:

   De Soyuz is een Russisch ruimteschip en alles gaat in het Russisch. We werken met procedures in de simulatoren die zeer realistisch zijn.

 3. Ejo Schrama says:

  Ik weet niet of je hier tijd voor hebt, maar ik vond het leuk een blogaward aan je door te geven. Meer details over de award staan hier: http://ejo-twitter.blogspot.com/2011/11/de-blogaward-gaat-naar-3-nieuwe.html

 4. Beste Andre,

  Heb vanmiddag je nichtje uit Dordrecht op bezoek gehad in de sterrenwacht. Ze was te gast bij een verjaardagspartijtje. Alle medewerkers van onze sterrenwacht kijken met spanning uit naar je komende ruimtereis. We wensen je allemaal een onvergetelijke reis. We zullen je belevenissen via vele kanalen blijven volgen. Hopelijk zien we je, nadat weer op Aarde bent teruggekeerd, eens bij ons wanneer je bij je broer in Dordrecht op bezoek bent. Heel veel succes de komende tijd!!!

  Hartelijke groet,
  Frans. (beheerder)

 5. Hoi Andre,

  Hoe werkt het koppelen van de Soyoez aan het ISS ivm de snelheid van beide vaartuigen? Wordt de soyoez afgeremd? Ik heb begrepen dat het een keer niet helemaal goed ging. Ik vraag me dus af hoe
  de toestellen elkaar vinden.
  Ik ben ook op Lelystad geweest, heb gekeken naar de Columbus, wat een speelgoed. Ik schrijf af en toe over je reis naar boven op mijn blog. Ik ben min of meer een leek en tracht het te begrijpen.
  Succes met de laatste lootjes!

  • Andre Kuipers says:

   Beste Sjoerd,

   Snelheid is relatief. Dat zie je ook op de snelweg als je heel langzaam een auto inhaalt terwijl je alle twee rond de 100 km/uur rijdt.
   En als je beide even hard rijdt, maar jij zit in een binnenbocht, dan haal je de ander toch in.
   Dat is ook in de ruimte zo. In de lagere baan van de Soyuz halen we het ISS in en geleidelijk gaan we omhoog naar de “buitenbocht” en haken we aan.

   Eerst vliegen we op berekeningen van de computers, zeg maar op het navigatie systeem zoals in de auto, en vervolgens worden er radarsystemen aangezet die diverse antennes op de Soyuz en op het ruimtestation gebruiken. Zo “zien” de twee ruimtevaartuigen elkaar en komt de Soyuz langzaam naar het ISS toe door af en toe de motoren aan te zetten.
   Op het laatst zien we het ISS ook door een vizier en met een camera en kunnen we eventueel zonder radar zelf aanvliegen en koppelen.

   Andre Kuipers

 6. Frank van Teeffelen says:

  Hoi Andre,

  Waarschijnlijk is de vraag al vaker aan je gesteld , maar is het mogelijk een scat met je af te spreken als je op reis bent zodat ik een radioverbinding met je kan maken , op 145 Mhz of nog liever op korte golf in een amateur band. Of is er wellicht een operating schedule beschikbaar.

  Veel succes met je experimenten.
  Groeten,
  Frank
  Eindhoven
  de pa3gcj

  • Andre Kuipers says:

   Beste Frank,

   Ik kan niets afspreken, maar ik zal gebruik maken van PI9ISS in mijn vrije tijd.
   Dus wie weet gaat het lukken.

 7. Hallo André,

  Ik volg jouw verrichtingen met grote belangstelling. Ook hoop ik dat je nog in de gelegenheid bent het volgende te beantwoorden:
  Aan boord van het ISS is ook een radio-amateurstation aanwezig (ARISS). Is er in jouw drukke werkschema aan boord van ISS ook nog een mogelijkheid dat je van dit radio-station gebruik maakt als je Nederland (en daarbij dus Europa) om zo contacten te leggen met de ‘aardse’ radio-zendamateurs?

  Groetjes, en Bon Voyage!
  André Berends (HAM-radio: PE1PQX)

  • Andre Kuipers says:

   Beste Andre,

   Naast de geplande ARISS contacten met scholen en dergelijke, zal ik in mijn vrije tijd ook af en toe contact zoeken met de grond als PI9ISS.

   Misschien tot dan.

   Andre Kuipers

   • Hallo André

    Bedankt voor jouw antwoord!!
    Ik zal zeker regelmatig uitluisteren op 145.800 MHz of 145.825 MHz en absoluut proberen een korte verbinding te maken.

    Groetjes, André Berends

 8. Ries Simons says:

  Hoi Andre,

  Mooi dat alles goed verloopt en dat de datum vaststaat. Ik was vorige week nog in Star City, met een excursie georganiseerd door het Russische Interstate Aviation Committee, waavoor ik een presentatie hield. Ik blijf je met veel interesse en enthousiasme volgen. Heb het goed!

  Met hartelijke groet,

  Ries

 9. Ronnie van Endschot says:

  Hoi André,

  Leuk om weer een update van je te lezen. Als techneut (elektrotechniek) vind ik het prachtig dat er weer een Nederlander de ruimte in gaat en om de verscheidenheid aan systemen te zien waarmee je werkt. Prachtige foto dan ook op twitter van een paar kabeltjes uit een simulator maar dat ter zijde.

  Ik had nog de volgende vraag: De lancering + voorbereiding, ik neem aan dat deze live wordt uitgezonden op Nasa TV? En/of zijn er nog andere streams beschikbaar b.v. van de ESA met commentaar, en zo ja welke kan je aanraden?

  Als eerste veel succes met het leeg werken van je to do list en het behalen van de examens. Voor vanaf de 21e veel plezier met al het werk, en alle overige activiteiten\mogelijkheden welke daarboven op je wachten.

  Met vriendelijke groet,

  Ronnie

 10. Beste André,

  Spannend, een paar weken voor de aftrap van een wel heel bijzonder feestje. Ik kan me voorstellen dat je lijstje to-do’s nog behoorlijk zal zijn, maar maak ik een kans voor een interview? Kijk op http://www.eijsinkmatters.nl. Een glossy magazine vol met nieuws en wetenswaardigheden. Een astronaut op de cover (jij dus) zou helemaal geweldig zijn.

  Mail me een korte reactie en ik zorg dat alle noodzakelijke informatie per mail naar je wordt doorgestuurd.

  Hoor ik van je?
  Met vriendelijke groet,
  Lia van der Weide
  Eijsink Afrekensystemen b.v.

 11. Renske Betten says:

  Hoi Andre. Super dat je nog een keer mee mag. Hoe vinden je partner en je kinderen het nu? We gaan je zeker volgen hoor. Succes !

 12. Andre Kuipers says:

  Het is niet zozeer een kwestie van mee mogen. Ik ben beroeps en in dienst van de ESA en als zodanig aangewezen om te gaan werken in het ISS. Er is een hoop geinvesteerd in astronauten en als ze beschikbaar zijn moet je ze zoveel mogelijk gebruiken.

  Mijn gezin is zich aan het voorbereiden om de lancering bij te wonen en is al vele jaren gewend aan de gedachte. Zeker met de dagelijkse commmunicatie en tweezijdig beeldcontact elke week verwacht ik dat ik niet echt ver en lang weg zal zijn voor hun gevoel.
  En ze kunnen het ISS ook nog regelmatig zien overkomen:

  http://www.esa.int/esaHS/ESAI2X0VMOC_iss_0.html

  Heavens_Above.com

 13. Wim Holwerda says:

  Beste André,

  Bij een heldere hemel moet het mogelijk zijn om jullie op 21 december in de Soyuz vanuit Nederland te zien tijdens de derde en vierde omloop. De belichtings condities zijn helaas niet optimaal, maar ik ga het zeker proberen. De eerste keer omstreeks 17:19 uur MET laag in het zuid-oosten als de Soyuz boven Noord Italië vliegt en de volgende omloop om 18:50 uur MET aan de zuid-westelijke hemel net voordat jullie de aardschaduw binnen vliegen. Als het lukt, laat ik het wel weten.

  Vriendelijke groet, Wim

 14. Annemarie says:

  Beste Andre,
  Graag zou ik willen weten of de lancering van de soyus via NASA TV te zien is, ik zou het graag willen volgen, ben zeer geïnteresseerd in alles wat met ruimtevaart te maken heeft en speciaal wat jij allemaal onderneemt, ik bewonder je zeer.
  Heel veel succes , een goeie reis en kom veilig weer terug op aarde.
  Groet Annemarie

 15. Diewertje.v.marion en Mythe.v/d.meulen says:

  Hoi Andre,

  Ik vind het heel tof dat je voor de tweede keer naar de ruimte gaat,
  ik vind het ook tof dat je naar het ruimtestatsion ISS gaat,
  en ik vind het ook tof dat je de eerste nederlander ben die de tweede keer de ruimte in gaat,
  en ik hoop maar dat alles goed komd,

  Doei,
  gr diewertje en myrthe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.