In mijn koffer zit 1,5 kilo, het meeste niet van mezelf

Ik krijg veel vragen over mijn bagage. Hoe dat nou werkt als je naar de ruimte gaat. Wat mag je wel meenemen en wat niet? Hoe komt het daarboven, bij het ISS? En welke spullen stop ik in mijn eigen, persoonlijke bagage. Dus voor de liefhebbers… een bagageblog.

Voor mijn vlucht heb ik van alles nodig. Van T-shirts en sokken tot hardware voor experimenten, Nederlandse vlaggen en bijvoorbeeld de mascotte van het WNF, waar ik ambassadeur voor ben. Omdat ik deel uitmaak van het Amerikaanse deel van het ISS, regel ik mijn bagage met de Amerikanen. Je kunt het een klein beetje vergelijken met je koffers op de band zetten voordat je vliegt op vakantie: jij levert je spullen aan, je koffer verdwijnt achter een luikje en zij doen de rest. Al zijn er natuurlijk wel een paar verschillen… Zo zit mijn bagage in de laadruimte van een raket. Dat kan de Russische Progress zijn, maar ook het Europese vrachtschip ATV (Automated Transfer Vehicle). Mijn bagage wordt verdeeld over drie vluchten, de Progress 45 (lancering 30 oktober), de Progress 46 (nu gepland voor 25 januari) en ATV-3 (gepland op 7 maart). Een deel van de bagage bestaat uit mijn bonuscontainers. Dat is eten en drinken dat ik zelf heb uitgezocht en een ‘bonus’ is bovenop al het eten dat al aan boord van het ISS is.

1,5 kilo
Naast de drie onbemande vrachtvoertuigen is er natuurlijk nog mijn eigen Sojoez-capsule. Daarin nemen we spullen mee die direct door mij gebruikt moeten worden en niet in de Progress konden, zoals renschoenen, of spullen die niet lang van tevoren ingepakt kunnen worden. Bijvoorbeeld wat vers eten (heel goed voor de moraal van astronauten die lang in de ruimte zijn), maar bijvoorbeeld ook experimenten met biologisch materiaal dat gekoeld moet blijven. Daarnaast hebben we een persoonlijke medische kit mee met onder meer medicijnen tegen ruimteziekte, slaappillen en hoofdpijnpillen, voor het geval we die nodig hebben.

Tot slot heb ik nog mijn eigen koffer. Elke astronaut mag 1,5 kilo privébagage meenemen. Dat is niet veel, maar als je beseft dat een kilo spullen de ruimte in sturen grofweg zo’n twintigduizend dollar kost… In mijn koffer heb ik niet veel dingen van mezelf zitten. Ik heb ook niet zoveel nodig, brillen, medicijnen, voedsel, kleren; het is allemaal al boven als ik daar kom. En muziek en films kun je tegenwoordig gewoon laten uploaden. Dat staat op een harde schijf in het ISS, zodat ik het daar kan kijken of luisteren. Wat ik dan wel meeneem? Dingetjes voor de mensen die me dierbaar zijn. En een paar foto’s en notities. Veel meer kan ook niet. Probeer zelf maar eens een koffer te pakken met 1,5 kilo. Daar zit je zo aan…

This entry was posted in logboek. Bookmark the permalink.

19 Responses to In mijn koffer zit 1,5 kilo, het meeste niet van mezelf

 1. Ben Mensink says:

  Beste André,
  Henk Weltevreden heeft mij een tijdje geleden gevraagd om een stel hoorspelen, die allemaal betrekking hebben op ruimtevaart, bij elkaar te zetten op een paar DVDs. Ik heb begrepen dat deze reeds zijn ge-upt naar jouw deel van de hardisk aan boord. Henk heb ik verzocht je uitdrukkelijk te vragen om het hoorspel dat je als eerste in de ruimte af gaat luisteren “De Ster” van Jack Mulder zal zijn. Ik vind dat extra leuk omdat Jack een goede vriend van me is en omdat hij een amateur is. (Het hoorspel zal je verrassen.) Deze première maak ik dan straks bekend via mijn website en via het Yahoo-Hoorspel-forum.
  De leden van het hoorspel-forum heb ik verteld dat “Matt Meldon” weer de rumte in gaat maar zij weten nog niet dat het op deze manier gebeurt
  Goede reis en behouden thuisvaart.
  Met Vriendelijke groet
  Ben
  Hoorspelweb.com

  • Andre Kuipers says:

   Beste Ben,

   Hartelijk dank voor al die fantastische hoorspelen.
   Ik heb je brief bij de discs gelezen en zal De Ster als eerste gaan luisteren.

   Ik hoop dat er in deze tijd van de audioboeken, hoorcolleges en uitgaven van oude hoorspelen weer iemand nieuwe hoorspelen gaat maken met dezelfde mysterieuze sfeer en spanning als ze 50 jaar geleden deden.

   Andre

 2. henk boes says:

  leuk dat bij de 1,5 kg. bagage, ook de Amsterdamse Andreas kruisen zitten. maar…wat is het…voor iets

  • Andre Kuipers says:

   Dit is een foto van de spullen die ik op mijn eerste vlucht meenam in 2004.
   Het is de aanvoerders band van rafael van der Vaart, meegenomen voor mijn neef(je) die bij Ajax speelt.

 3. Wat denk je van je registratiebewijs van het Agentschap Telecom ?
  Met dat pinpasformaat plaatje plastic kan je met je eigen zendcall uitkomen , in plaats van NA1ISS.
  Dat is per slot een Amerikaanse call.
  Ik denk ook een mooi eerbetoon aan Chris v.d. Berg om van je eigen callsign gebruik te maken.

  Chris PA5RWE

 4. Heidi Graf says:

  Renschoenen ???? Kan je niet op sokken voor je fitness lopen ? Puzzled… Heidi

  • Andre Kuipers says:

   We moeten hard en lang rennen op een loopband, de T2 in Node 3, en worden met kracht daarop getrokken door middel van een harnas dat met kettingen vast zit aan de constructie. zonder schoenen zou het pijnlijk worden.

 5. Ha Andre,
  Als ik het was zou ik 1.5 kilo drop meenemen. Hollandser kan het niet.
  Je weet ook zeker dat je mede reizigers NIET bij je komen bietsen, want ze lusten dat spul toch niet.
  Kruidvatprijs 12 Euro ….en dan 30.000 Euro vervoerskosten??
  Ach, je moet maar denken aan Bill Clinton, die anderhalf uur lang het luchtruim boven Los Angeles liet blokkeren zodat een beroemde hollywood kapper hem aan boord van het presidentiele vliegtuig nog net even voor vertrek een couffeur-tje kon geven.
  Hoe doen jullie dat aan boord? Die coufeurtjes? Hoe voorkom je losse haren en huidschilfers e.d. in de apparatuur?
  Alfred

  • Andre Kuipers says:

   We maken een stofzuiger vast aan een tondeuze en zuigen zo direct de haartjes weg. Ook met knippen heb je altijd de stofzuigermond erbij.

 6. Connie van Kuik says:

  Beste André Kuipers,
  Klopt het dat u 21 december de lancering heeft. Is het mogelijk om deze lancering bij te wonen.

  Met vriendelijke groet,

  Connie van Kuik

  • Andre Kuipers says:

   De lancering is 21 of 26 december. Beide data worden gebruikt in de planning.
   Bijwonen zal een flink probleem worden. Het is op de beveiligde Russische lanceerbasis Baikonour in Kazachstan en je kan er niet zomaar heen. Maar niets is onmogelijk. Probeer het eens bij het Kazachse verkeersbureau.

 7. Ben van Gool says:

  Ik wens je alle succes bij de voorbereidingen Andre.
  Ben

 8. Ha Andre,
  Fijn zo’ n stofzuiger, maar wat doen jullie uiteindelijk met dit en met het andere afval?
  En wat betreft Bill Clinton. Had je van een antropoloog wel wat meer verwacht dan verontwaardiging, dan hier een self-made theory: voor een alfa-male is het laten zien dat je ge-groomed wordt belangrijker dan het groomen zelf. Het is een uitdrukking van macht. De troep op je laten wachten terwijl jij rustig ge-groomed wordt is het ultimum van het bestendigen van je macht. Dat geldt ook voor het flink om je heen slaan ( een geliefde bezigheid van amerikaanse presidenten ) en sexuele dominantie met jongere wijfjes.
  Hebben jullie bij ESA of Nasa al een antropoloog in dienst, ik hoor daar nooit iets van?
  Alfred

 9. Alex says:

  Beste Andre,

  Wat gebeurt er als je heel erg ziek wordt aan boord van ISS, als je bijv. moet overgeven?

  Groet, Alex.

 10. Alex says:

  Beste Andre,

  Wat gebeurd er als je heel erg ziek wordt aan boord van ISS, bijv. als je moet overgeven?
  Welke studie moet je doen om astronaut te worden?

  Groet, Alex.

 11. Connie van Kuik says:

  Beste André Kuipers,
  21 december de lanceer datum, klaar voor de start ik wens je een hele goede reis.
  En in de zomer weer gezond terug.
  Geniet van het mooie uitzicht en de bijdragen die je leverd van de onderzoekingen.
  Hartelijke groet,

  Connie van Kuik

 12. Beste Andre,

  Wat zou het geweldig zijn, als je, vanuit de ruimte, in de week voor Carnaval (Carnaval is van 19 tot en met 21 februari 2012) alle Oeteldonkers (Bosschenaren) een geweldig Carnaval 2012 zou willen toewensen.

 13. Annemarie says:

  Beste Andre,
  Fantastisch dat je nu eindelijk vertrekt in december.
  Ik volg je met grote interesse, mijn vraag, wordt de lancering wel via NASA TV uitgezonden?
  Dat zou ik graag willen weten.
  Ik wens je een geweldige succesvolle tijd in het ISS en kom veilig weer terug.
  Groet, Annemarie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.